Propunere de modificare a Codului penal. Preşedintele, parlamentarii şi aleşii locali nu vor mai fi funcţionari publici

 
Un număr de 41 de parlamentari PSD au depus la Senat o propunere legislativă de modificare a Codului penal, conform căreia definirea funcţionarului public ar urma să fie schimbată, astfel încât să îi excludă din această categorie pe preşedintele României, pe parlamentari, dar şi pe aleşii locali.

Mai exact, funcţionar public ar urma să fie persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, "exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică".

În acest fel, iniţiatorii doresc să modifice forma actuală a legii, potrivit căreia funcţionarul public "exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură".

Printre cei 41 de iniţiatori se numără deputaţii Cătălin Rădulescu şi Liviu Pleşoianu.

"Aşa cum corect s-a remarcat în doctrina juridică, legiuitorul nu stabileşte concret sfera noţiunii de funcţionar public în cuprinsul art. 175, extinzând sfera acestei noţiuni dată de Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare. Enumerarea pe care o face art. 175 alin. 1 din Legea 286/2009 lasă loc interpretărilor. Sunt suprapuse noţiuni cu conţinut asemănător, dar totuşi diferit: funcţie publică de autoritate, funcţie de demnitate publică şi funcţie publică", se arată în expunerea de motive.

Totodată, este invocat "Tratatul de administraţie publică" semnat de Ioan Alexandru, conform căruia funcţia publică este definită ca fiind "ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor stabilite de instituţia publică, în temeiul legii, în scopul realizării competenţelor sale, învestirea în funcţie făcându-se în urma câştigării concursului sau promovării examenului organizat pentru ocuparea funcţiei publice". Pe de altă parte, conform aceleiaşi surse, funcţia de demnitate publică este definită ca fiind "complexul de atribuţii şi responsabilităţi stabilite prin Constituţie, legi şi alte acte normative, pe care şi le asumă o persoană fizică prin învestirea sa ca urmare a rezultatului procesului electoral direct, prin alegere sau, indirect, prin numire, potrivit legii".

În expunerea de motive se mai arată că art. 2 alin. 2 din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici defineşte funcţionarul public ca fiind "persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică", fiind excluse din această categorie persoanele care exercită atribuţii publice ca urmare a alegerii lor prin procesul electoral, potrivit Agerpres.

"Faptul că demnităţile publice sunt excluse din categoria funcţiilor publice rezultă şi din art. 94 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, conform căruia calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică", se menţionează în expunerea de motive.


Autorii concluzionează că din toate aceste prevederi "rezultă clar că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici". 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 138

Abordarea integrată și personalizată, soluție pentru incluziunea cu succes a populației de etnie romă

26 Apr 2024 207

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

25 Apr 2024 349

Oficial de la Ministerul Muncii Anunțul mult așteptat de pensionari! Se va întâmpla înaintea sărbătorilor pascale

25 Apr 2024 363

Ședință CLM Constanța CSM Constanța și-a schimbat sediul. Unde este situat (DOCUMENT)

25 Apr 2024 428

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 323

Aprobarea raportului activității CA-ului CT BUS SA pentru trimestrul II din 2023 se află în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Apr 2024 289

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 468

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 664

„Ziua Porților Deschise”, la Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea

23 Apr 2024 597

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 523

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 452

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 406

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 245

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 464