Sănătate Despre carbohidraţi şi fibre


 
Carbohidraţii (hidraţi de carbon/glucide) sunt furnizori de energie ai corpului şi se găsesc aproape exclusiv în vegetale. Carbohidraţii sunt simpli (cu o structură moleculară simplă şi deci rapid asimilaţi, cauzând fluctuaţii rapide ale zahărului din sânge) sau complexi, aceştia din urmă având o structură moleculară complexă, un timp de digestie mai lung şi eliberare lentă de energie, stabilizând zahărul din sânge. Carbohidraţii simpli se găsesc în alimente precum fructe, miere, lapte şi în zahăr, iar ceilalţi în legume şi cereale. Este indicat a se consuma carbohidraţi nerafinaţi (pâine integrală, dulciuri fără zahăr, legume proaspete şi nu conserve). Anumite diete impun limitarea şi chiar eliminarea carbohidraţilor, precum fursecurile, prăjiturile, gogoşile, pâinea albă din dietă.
 
Fibrele dietetice sunt tot o formă de carbohidraţi, ele reţin apa, elimină colesterolul, previn constipaţia şi păstrează tractul digestiv curat şi sănătos. Alimentele bogate în fibre insolubile includ cereale integrale, varză, sfeclă, morcovi, varză de Bruxelles, conopidă, napi şi coajă de mere. Alimentele bogate în fibre solubile includ tărâţe de ovăz, făină de ovăz, fasole, mazăre, tărâţe de orez, orz, citrice şi căpşuni. Persoanele care consumă în exces carne, lapte şi pâine albă se confruntă frecvent cu constipaţia, deoarece alimentaţia lor este săracă în fibre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tratamente naturale pe bază de castravete

09 May 2020 3134

​Coaja castravetelui depozitează o cantitate mare de vitamina C dar și alte vitamine

19 Feb 2020 1734

Beneficiile sâmburelului de avocado

22 Jan 2020 2054

Zece beneficii ale migdalelor

17 Oct 2019 2150

Consumul regulat de fistic în dietă poate ajuta la scăderea colesterolului rău

02 Apr 2019 868

În coaja castravetelui este depozitată cea mai mare parte a vitaminei C

25 Jul 2018 2100

Apa conținută de castravete contribuie la eliminarea toxinelor din organism

22 Jun 2018 2169

Castravetele, în stare crudă, constituie o sursă importantă de vitamine

17 May 2018 1750

Cosumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, constituie o sursă importantă de vitamine

03 May 2018 1642

Lămâia ajută organismul să lupte împotriva bolilor

31 Mar 2018 1735

Castravetele stimulează sistemul imunitar și conferă energie și un ten luminos

10 Mar 2018 1356

Cartoful, sursă importantă de potasiu

21 Oct 2017 2439

Pizza cu vinete (rețetă video)

28 Jul 2017 3459

Mit spulberat - carbohidrații nu sunt dușmanul siluetei

29 Aug 2016 1930

csid.ro Carbohidraţii - buni sau răi în dietă?

01 Jun 2015 1893