Ajutor UE pentru ţările lovite de dezastre - mai rapid şi fără birocraţie

Ajutorul pentru statele UE şi candidate lovite de inundaţii sau alte dezastre naturale ar putea fi oferit mai rapid şi mai eficient datorită modificărilor la regulile Fondului UE de Solidaritate, aprobate miercuri. Aceste modificări includ extinderea termenului pentru solicitarea de ajutor în caz de dezastre naturale de la 10 la 12 săptămâni, plata a 10% din ajutor în avans, precum şi simplificarea criteriilor de aprobare a ajutorului pentru dezastre mai mici, "regionale".

"Fondul UE de solidaritate este unul dintre cele mai vizibile şi efective exemple ale solidarităţii UE. Această reformă va face ca Fondul să devină un instrument şi mai eficient, definind clar, cu un singur criteriu, situaţia în care o regiune poate obţine sprijin de la Fond. Avansurile la plăţi, care sunt incluse în noile reguli, reprezintă un alt succes important pentru negociatorii Parlamentului; în cazul unei catastrofe, sprijinul rapid este vital şi după negocieri dure am reuşit să deblocăm această chestiune", a spus raportorul Rosa Estaràs Ferragut (PPE, ES).

Clauza care permite plata unui avans de 10% (cu limita la 30 milioane de euro) din suma totală a ajutorului acordat a fost inclusă datorită eforturilor deputaţilor europeni, în pofida obiecţiilor în cursul negocierilor cu Consiliul de Miniştri.

Reguli mai simple şi mai clare pentru dezastrele regionale

Fondul de Solidaritate se concentrează în mod normal pe dezastre majore, care creează pagube mai mari de 3 miliarde euro la preţurile din 2011 sau 0,6% din venitul naţional brut al statului respectiv. Însă există sprijin şi pentru dezastre mai restrânse, "regionale". Pentru acestea, noile reguli stipulează un singur criteriu simplu de eligibilitate - un prag de pagube de 1,5% din produsul intern brut al regiunii - ceea ce va simplifica evaluarea cererilor de către Comisia Europeană şi va grăbi plăţile.

Deputaţii au inclus şi un prag mai scăzut de 1% din PIB aplicabil regiunilor celor mai îndepărtate ale UE şi s-au asigurat că fondul va putea fi utilizat şi pentru dezastre ale căror efecte sunt resimţite după un timp mai lung, cum ar fi secetele.

Termene prelungite, proceduri mai rapide

Deputaţii au câştigat două săptămâni în plus (12 în loc de 10) pentru depunerea cererilor de ajutor de către statele lovite de dezastre. Ei au obţinut şi mai mult timp pentru utilizarea contribuţiilor din fond: 18 luni în loc de un an.

Limitele de timp pentru procedurile administrative au fost reduse, astfel încât Comisia va trebui să evalueze cererile depuse, în termen de şase săptămâni, pentru a vedea dacă se îndeplinesc condiţiile pentru a mobiliza Fondul de Solidaritate şi pentru a stabili suma ajutorului financiar posibil.

Background


Fondul UE de Solidaritate, cu un buget maxim de 500 milioane de euro pe an pentru 2014 - 2020 a fost creat în 2002, ca urmare a inundaţiilor grave din acea vară din Europa Centrală. De atunci, a fost utilizat pentru 56 de dezastre, incluzând inundaţii, furtuni, incendii de pădure, cutremure şi secete. Până acum, 23 de state au primit ajutor din acest fond, în total suma oferită fiind de 3,6 miliarde de euro.

Cu toate acestea, de multă vreme se simţea nevoia unei reforme a Fondului, ca acesta să devină mai eficient, rapid şi vizibil. În 2005, prima propunere de reformă a Fondului a fost primită favorabil de Parlament, dar respinsă de Consiliul de Miniştri.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eurostat Prețul pentru energie în România, printre cele mai mici din UE

26 Apr 2024 369

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 543

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 264

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 270

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 500

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 474

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 284

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 460

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 665

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 422

IJJ Constanța Începând cu 01 aprilie 2024, noi modalități de verificare a documentelor de identitate

29 Mar 2024 926

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 395

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 498

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 597

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 636