Drepturi depline la pensie pentru lucrătorii UE care se mută în alt stat

Lucrătorii UE care se mută în alt stat membru vor putea să îşi transfere toate drepturile la pensie, datorită unei propuneri legislative adoptate de Parlament marţi. Aceasta urmează a fi aprobată formal de Consiliul de Miniştri.

"Textul aduce o îmbunătăţire reală a situaţiei multor lucrători. Este un mare pas înainte pentru libertatea de mişcare a lucrătorilor şi un impuls dat Europei sociale", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adăugând că "o pensie bună este o necesitate, în contextul în care speranţa de viaţă a europenilor a crescut".

Drepturi de pensie depline

Legislaţia actuală UE prevede că lucrătorii care se mută în alt stat membru nu îşi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adică cele oferite de stat.

Nu există însă reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finanţate sau co-finanţate de angajatori, aşadar oamenii care se mută între statele membre riscă să îşi piardă drepturile achiziţionate în decursul unei perioade, dacă aceasta nu este considerată suficient de lungă de către statul în care se mută.

Maximum trei ani pentru a fi eligibil

Conform noii legislaţii, perioada de subscriere, adică perioada de apartenenţă activă la o schemă de pensii, necesară pentru ca o persoană să îşi păstreze drepturile la pensie suplimentară nu trebuie să fie mai lungă de trei ani.

Deputaţii au inclus o clauză care prevede că lucrătorii transfrontalieri trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de protecţie conform noii directive, pe care statele membre trebuie să o pună în aplicare în răstimp de patru ani.

Ce urmează

Legislaţia trebuie să fie acum aprobată formal de Consiliul de Miniştri.


Background

Propunerea legislativă a fost depusă de Comisia Europeană în 2005 şi revizuită în 2007. Prima lectură a Parlamentului a avut loc în 2007, apoi propunerea a fost blocată de Consiliu timp de şase ani, din cauza divergenţelor între schemele de pensii ale statelor membre şi a necesităţii unui vot în unanimitate. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a însemnat că textul poate fi supus la un vot prin majoritate calificată, ceea ce a permis reluarea negocierilor şi încheierea unui acord între Parlament şi statele membre, aprobat de deputaţi marţi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect PNL pentru a completarea Legea Cooperativelor Agricole nr. 566/2004!

14 Apr 2024 517

Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil

12 Mar 2024 493

Proiectul privind etichetarea făinii de gândaci, greieri, lăcuste, adoptat de Camera Deputaţilor (VIDEO)

29 Nov 2023 801

UPDATE. Se fac cercetări pentru identificarea autorilor Un constănțean a spart o ușă de la cabinetele parlamentarilor PSD. Ce mesaj a lăsat bărbatul?

16 Jun 2023 1793

Proiect de lege REPER pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și înlocuirea cu amendă

08 May 2023 1412

Au fost stabilite condițiile în care vor mai funcționa centralele pe cărbune Proiectul de lege privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptat de Camera Deputaţilor

08 Nov 2022 1132

Legea prin care se elimină dubla impozitare a veniturilor din fondurile de pensii private inițiată de deputatul Bogdan Huțucă, votată în Parlament

19 Oct 2022 1780

Deputații juriști și-au dat întâlnire la Penitenciarul Poarta Albă. Din Comisie fac parte și doi parlamentari constănțeni

27 May 2022 2813

Deputatul constănțean, Dănuț Aelenei s-a înscris în Alternativa Dreaptă. Va gestiona fililalele din Dobrogea

26 May 2022 3195

UPDATE. Camera Deputaților Moțiunea simple a USR, împotriva ministrului Mediului, respinsă (VIDEO)

11 Apr 2022 3015

Prioritățile USR în noua sesiune parlamentară

03 Feb 2022 2476

Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (III) (DOCUMENTE)

06 Dec 2021 4123

Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată de la 6 martie 1945 scutite de impozite pentru imobile şi vehicule

04 Dec 2021 4166

Senatorul PSD, Felix Stroe „Tot mai mulți cetățeni ne trimit facturile la energie electrică. Este un faliment individual generalizat, dacă nu se găsesc soluții“ (video)

17 Sep 2021 2232

Parlamentarii AUR au protestat. Mateescu - „Controlul parlamentar asupra Guvernului a fost cenzurat"!

16 Sep 2021 2809