Alegeri parlamentare

Robert Turcescu - „Voi lupta să aduc la Constanţa investitori şi voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea politică”

Robert Turcescu candidează la alegerile parlamentare din decembrie din partea PMP Constanţa, el fiind pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor. Fostul jurnalist Robert Turcescu ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre judeţul Constanţa şi, mai ales, despre lucrurile pe care vrea să le schimbe şi despre cele pe care doreşte să le îmbunătăţească în cei patru ani de mandat.
 
Programul de campanie al candidatului PMP cuprinde mai multe puncte, printre care se numără anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli, subvenţii de 100% pentru lucrările de irigaţii din judeţul Constanţa şi subvenţii prin atragerea de fonduri europene, noi locuri de muncă, dar şi realizarea unei „şosele de coastă” pentru descongestionarea traficului auto pe litoral.

De ce aţi ales să candidaţi în judeţul Constanţa, domnule Turcescu?

Robert Turcescu: Pentru că este, fără doar şi poate, printre cele mai importante judeţe ale României din multe puncte de vedere: fie că vorbim despre potenţialul agricol al zonei, fie că vorbim despre industria turismului, de Portul Constanţa sau de centrala atomo-electrică de la Cernavodă, la care putem adaugă, chiar în fruntea listei, capitalul uman; toate acestea dau dimensiunea unui judeţ cu o importanţă geostrategică şi economică greu de egalat.
Iar eu nu mă tem să-mi asum responsabilitatea reprezentării în Parlamentul României a acestei zone!
 
În următorii ani, judeţul Constanţa va trebui să devină un punct de maxim interes atât pentru investitorii străini, cât şi pentru factorii decidenţi interni. Mă refer aici la alocări bugetare mai generoase, la investiţii în infrastructură şi la mai multe programe reuşite prin care să fie atrase fonduri europene. Aş adăuga ceva ca răspuns la întrebarea dumneavoastră: e judeţul „de suflet” al preşedintelui Traian Băsescu. L-am auzit de nenumărate ori vorbind cu drag despre locurile natale şi despre toţi anii petrecuţi aici, în Constanţa. Când mi-a propus să deschid lista de candidaţi PMP pentru Camera Deputaţilor în acest judeţ, n-am ezitat.

„S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea”

V-am văzut preocupat de soarta investiţiilor în agricultură din judeţ. Sistemul de irigaţii încă există, dar sunt puţini agricultori care îşi permit să folosească irigaţiile, din cauza costurilor foarte mari. Cum poate deveni accesibilă această procedură, fără de care nu prea poţi face agricultură decât de subzistenţă?

Robert Turcescu: E o situaţie cumplită şi, din păcate, are cam acelaşi tipar la nivel naţional. Dar în Dobrogea s-a întâmplat o… crimă: înainte de 1989, aici erau sute de mii de hectare irigate, reţineţi, sute de mii de hectare, iar reţeaua de sisteme de irigaţii avea 90.000 de kilometri. Ştiţi care e situaţia astăzi? S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea. Acum cinci ani am văzut imagini cumplite cu hoţi care săpaseră în pământul Dobrogei şanţuri de doi metri adâncime pe sute de hectare, smulgând, practic, reţeaua de irigaţii din pământ pentru a o vinde la fier vechi. Să adaug că România avea acum un sfert de secol peste trei milioane de hectare irigate şi azi are sub un milion? Ce se poate face? E nevoie de un program de ţară, da, da, nu e o vorbă mare, un program de ţară pentru agricultură modernă: absorbţie masivă de fonduri europene, sprijin guvernamental şi legi clare pentru fermieri şi agricultori. Iar în Dobrogea, să mă ierte Dumnezeu, dar când eşti aproape înconjurat de Dunăre şi de mare, să te vaiţi că nu poţi face irigarea pământului mi se pare de neimaginat! Au făcut egiptenii la Sharm el Sheikh terenuri de golf în plin deşert cu apă desalinizată din Marea Roşie, iar noi nu putem face agricultură în Dobrogea când avem şi Dunăre, şi mare?! Nu preţul apei este cea mai mare problemă, ci irigarea modernă, cu sisteme eficiente, prin „picurare”. Iar pentru aceste sisteme se pot accesa bani europeni.

Proiectele lui Turcescu pentru judeţul Constanţa

Aţi vorbit, cu ocazia vizitei de la Constanţa, despre investiţii şi crearea de locuri de muncă, despre atragerea de fonduri europene pentru construcţia de nave, despre realizarea unei şosele de coastă pentru descongestionarea traficului pe litoral. În termeni realişti, care ar fi priorităţile pentru acest judeţ ce pot fi realizate pe termen scurt şi mediu?

Robert Turcescu: Nimic nu se poate face de azi pe mine. Eu mă voi lupta să aduc la Constanţa investitori, mă voi lupta să pun pe masa Guvernului proiecte pentru acest judeţ şi, nu în ultimul rând, voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea lor politică, pentru a duce în Executiv şi în Legislativ doleanţele lor. Mă întrebaţi de priorităţi şi aţi enumerat câteva dintre punctele din programul meu pentru judeţul Constanţa, dar cred că foarte rapid se poate realiza reducerea la 5% a impozitului pe profit pentru activităţile turistice, la pachet cu anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli.

Premierul Traian Băsescu ar rezolva problema spitalului regional pentru Constanţa

Constanţei îi lipseşte un spital care să deservească populaţia din regiune. Să nu uităm că pe timpul sezonului estival populaţia se triplează, iar actualul spital judeţean nu face faţă solicitărilor. Din păcate, judeţul nostru a fost şters din pix de pe harta acestor spitale, cu toate că există fonduri europene pentru realizarea a cel puţin trei unităţi medicale regionale în acest moment. Cum pot sprijini parlamentarii acest demers?

Robert Turcescu: Cred că e nevoie de un spital regional, dar cred, totodată, că e nevoie de o altfel de perspectivă asupra sistemului de sănătate. Consider că statul trebuie să permită cu mai multă deschidere participarea „privaţilor” la înfăptuirea actului medical. Nu e vorba de „privatizarea” sistemului sanitar, ci de asumarea unei realităţi deja existente: spitalele şi clinicile private sunt adeseori cu mult înaintea celor de stat atât prin prisma dotărilor, cât şi din perspectiva salarizării cadrelor medicale. Dacă statul ar şti să gestioneze eficient sumele uriaşe din bugetul Ministerului Sănătăţii, constănţenii ar putea avea un spital regional construit chiar în parteneriat public-privat. Dar cu personaje precum Raed Arafat în „sistem”, genul acesta de decizii curajoase nu vor putea fi luate prea curând. Eu voi lupta din Parlament să găsim totuşi variante de rezolvare.

Vreau să rămânem în sfera sănătăţii. Spitalul Judeţean Constanţa a fost spoliat de grupurile de interese, a fost externalizat, Secţia de Radioterapie a fost închisă şi pacienţii, puşi pe drumuri şi uscaţi la buzunare. Imaginaţi-vă, serviciul imagistic (banalele analize) a fost privatizat! Bugetul de la CJAS se evaporează în câteva zile, iar constănţenii sunt nevoiţi să scoată bani grei pentru sănătate. Constănţenii îşi doresc acces la sănătate în condiţii decente. Cum puteţi mişca lucrurile? 

Robert Turcescu: Cu Traian Basescu prim-ministru s-ar putea rezolva mai repede decât vă închipuiţi! Şi vă rog să priviţi cu mare atenţie această variantă. Dar, ca să vă răspund la întrebare, nu privatizarea unor servicii medicale este problema - dacă s-a făcut legal, ci felul în care se decontează serviciile medicale, bugetul alocat de CJAS. Acolo e buba! Dacă decuplăm de la ţeava cu bani din sănătate „băieţii deştepţi” care fură de ani buni, o să avem fonduri mult mai mari şi pentru constănţenii cu probleme de sănătate, şi pentru toţi românii. Să vă aduc aminte de scandalul Hexi Pharma şi de jaful făcut ani la rând de Condrea? Ştiţi câţi alţi Condrea mai sunt? Mult mai mulţi decât vă puteţi închipui! Iar unii dintre aceşti „băieţi deştepţi” se ascund în firme multinaţionale. Industria petrolului, a armamentului şi industria pharma sunt cele mai corupte, pentru că aici se învârt cei mai mulţi bani.

„PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru”

După patru ani de mandat Turcescu, ce o să aibă Constanţa în plus? Trei lucruri.

Robert Turcescu: Nu prezic viitorul. Dar, dacă voi obţine votul constănţenilor, mă voi lupta pentru agricultura şi turismul din judeţ, voi ţine sub atenţia Executivului şi a Legislativului Portul Constanţa, pe care-l consider o zonă de o importanţă deosebită, mai ales în anii care vor veni, şi mă angajez să duc în Parlamentul României problemele din zonă pentru a găsi o cale de rezolvare a lor prin decizii legislative. Primarii şi Consiliul Judeţean sunt direct responsabili de rezolvarea celor mai multe probleme pe plan local, dar ei nu vor putea face tot ceea ce trebuie făcut dacă nu găsesc sprijin şi la nivel central. La mine vor găsi oricând uşa deschisă.

Aţi afirmat ca vreţi să rămâneţi în politică, ghidându-vă după vorba lui Iuliu Maniu că-n politică trebuie să faci compromisuri, dar să nu fie compromiţătoare. Vă întreb direct: PNL sau PSD, cu cine ar putea intra PMP la guvernare?

Robert Turcescu: PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru.

Vorbiţi de schimbare. Pentru constănţeni şi români, în general, schimbarea a devenit un termen perimat. Ce înţelegeţi dumneavoastră prin sloganul „Punem în mişcare judeţul Constanta”?

Robert Turcescu: Vă contrazic politicos, dar categoric: schimbarea e necesară şi e obligatorie, nicidecum perimată! Chiar nu v-aţi săturat să batem pasul pe loc? Chiar nu v-aţi săturat să votaţi aceleaşi figuri obosite care au ajuns în Parlament în ultimii ani? Mişcarea la care ne referim noi se confundă cu ieşirea din tiparul „clasic” al omului politic născut prin clonarea lui Ion Iliescu. Îl ştiţi, e ăla care nu are curaj, zâmbeşte mult şi fără rost… E nevoie de implicare, de un altfel de portret public al omului politic. Eu nu vreau să ajung în Parlament că să dorm sau ca să fur. Am lucrat 23 de ani în mediul privat, mi-am atins toate ţintele pe care mi le-am propus din punct de vedere profesional şi material. Dar am doi copii şi vreau să-i văd bucuroşi că trăiesc într-o ţară democratică şi prosperă. Iar „mişcarea” despre care vorbim noi, cei din PMP, se confundă cu implicarea.

Ştiţi că există oameni care nu sunt de acord ca în judeţul lor să candideze stranieri. Acestor persoane cu drept de vot ce le transmiteţi? De ce ar trebui să voteze Constanţa candidaţii PMP pentru alegerile parlamentare?

Robert Turcescu: Nu candidez la o primărie din judeţul Constanţa, cel puţin nu la aceste alegeri. Candidez pentru un loc de deputat în Parlamentul României, iar din această postură, chiar şi pentru constănţeni, nu sunt un „stranier”: am scris zeci de anchete despre jaful făcut de administraţia Constantinescu - Mazăre şi am făcut cel puţin tot atâtea emisiuni de televiziune despre ceea ce se întâmplă în judeţ. Şi, ce ziceţi, cu doi constănţeni la conducerea PMP, mă refer la preşedintele Traian Băsescu şi la secretarul general Dorel Onaca, chiar credeţi că aş putea fi departe de problemele oamenilor din aceste locuri în anii care vor veni?

Traian Băsescu a spus că ar fi cel mai bun premier şi este în clipa de faţă propunerea PMP, poate că este normal să fie aşa. Nu vă întreb daca fostul preşedinte are competenţele necesare pentru a ocupa aceasta funcţie. Dacă aţi fi în locul preşedintelui Klaus Iohannis, cum aţi proceda? Aţi accepta provocarea cu Băsescu premier? Ce soluţie de bună guvernare aţi propune României?

Robert Turcescu: Nici n-aş sta pe gânduri: Traian Băsescu prim-ministru! E ca şi când ai avea în lot cel mai bun jucător din ţară şi, din raţiuni meschine, nu l-ai introduce pe teren. Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim-ministru pentru România. Mi-au spus asta chiar şi cei mai înverşunaţi adversari politici ai preşedintelui pe vremea în care făceam emisiuni de televiziune. Sigur, o recunoşteau în pauzele publicitare, că la noi aşa e, ipocrizia atinge cote ameţitoare când vine vorba sa recunoaştem valoarea unui om de stat dintre cei foarte puţini pe care i-a dat România în ultimul sfert de secol.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu live Satul Chiostel, actuala comună Castelu din judeţul Constanţa, în Anul Centenar (documente + galerie foto)

20 Nov 2018 23

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

17 Nov 2018 680

Interviu online cu arhidiaconul Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Ortodoxe „Armonia“ „Consider că între muzică şi credinţă este o simbioză perfectă“ (galerie foto + video)

16 Nov 2018 2256

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 678

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 985

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 544

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1041

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1558

Se caută şef pentru Poliţia staţiunii Mamaia. Când va avea loc concursul

11 Nov 2018 361

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1299

Interviu cu un „vultur“ (galerie foto)

10 Nov 2018 1228

Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)

09 Nov 2018 669

Interviu online cu Luminița Scarlat Icoane reproduse pe colivă. Ce minunății se pot face cu doar câteva ingrediente (galerie foto)

03 Nov 2018 1354

Interviu live Gheorghe Moldovan - „Din punct de vedere etnic, suntem un exemplu, dar, din păcate, nu știm să ne promovăm brandul care se numește Dobrogea“ (video)

02 Nov 2018 1607

Post vacant la Primăria Comunei Lumina, judeţul Constanţa

30 Oct 2018 356

Fostele colonii Sarighiol şi Acbasi, exodul populaţiei din anii '70, cetatea antică şi rezervaţia Hagieni, sub lupa ultimilor 100 de ani! (documente + galerie foto)

30 Oct 2018 2022

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

27 Oct 2018 1545

Interviu cu Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa „Motivele pentru care se propune revocarea procurorului general Augustin Lazăr sunt aproape nelegale“ (video)

27 Oct 2018 1150

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investițiilor. Le mulțumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

26 Oct 2018 1187

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părţile Sibiului, Brăilei, Ialomiţei, alături de pescarii greci şi tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)

23 Oct 2018 2418

#citeșteDobrogea 111 ani de la nașterea prețioasei scriitoare dobrogene Cella Serghi, reper al multor generații. Interviu oferit acum 34 de ani postului TVR1 (video)

22 Oct 2018 1597

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia scoate la concurs un post vacant

21 Oct 2018 709

Poliţia Română face un anunţ important. Este vizat Postul de Poliție Transporturi Navale Midia

21 Oct 2018 813

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1384

Interviu cu prof. Semra Curtomer, directorul Liceului Tehnologic „Miron Costin“ „Mentalitatea generației de astăzi o reprezintă banul“ (galerie foto)

18 Oct 2018 2516

Interviu live Florin Mitroi - „În perioada 1966-1967, Valea Seacă a devenit Valu lui Traian. Bătrânii își amintesc. Este familia mea, este localitatea pe care sunt mândru că o administrez!“ (video)

17 Oct 2018 2182

Interviu live. Pe fondul problemelor financiare existente în TNOB Horaţiu Cherecheş - „Cu siguranţă, maestrul Danovski ar fi readus teatrul la Primărie sau la Consiliul Judeţean!“

16 Oct 2018 916

Admitere în magistratură Un singur constănţean declarat admis. Cine este şi ce notă a obţinut

15 Oct 2018 2032

Interviu Live Balerinul Horaţiu Cherecheş vorbeşte despre situaţia Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa

14 Oct 2018 3735

Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“

13 Oct 2018 2422

Interviu live cu primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu „Îmi doresc să ajungem la acea pace socială, fiecare să își găsească locul, să evoluăm. Am fost bulversați de democrație și mulți au pierdut din patriotism“

11 Oct 2018 936

Simona Halep a confirmat Va participa la turneul de la Moscova (WTA)

09 Oct 2018 682

Ce spune iubitul Elenei Udrea despre reținerea acesteia în Costa Rica. Ce șanse are fostul ministru să scape din arest

09 Oct 2018 618

Deputatul Stelian Ion - „Guvernul ar trebui să ia în considerare toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia!“

09 Oct 2018 567

Interviuri live Povestea Cetății Ulmetum, scoasă la lumină de Vasile Pârvan. Comuna Pantelimon și „moștenirea“ turcească. Primii coloniști au venit din Transilvania (galerie foto)

08 Oct 2018 1857

Primăria Negru Vodă din judeţul Constanţa caută consilier debutant. Detalii

07 Oct 2018 738

Interviu online cu Ştefan Paloşi, din Constanţa, campion european la tenis „Ţelul meu e să ajung în top 10 ATP“

06 Oct 2018 2870

Simona Halep, interviu în „The New York Times“ „2018, cel mai bun an al carierei mele“

05 Oct 2018 461

Consiliul Județean Constanța are nevoie de inspector. Detalii

02 Oct 2018 742

Comunicat de presă Primăria oraşului Ovidiu, concurs pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu din cadrul Compartimentului activităţi artistice

01 Oct 2018 1041

Primăria Comunei Crucea angajează inspector. Condiţii de participare

29 Sep 2018 512

Interviu live cu primarul Petre Urziceanu și Gelu Dae, „Omul Centenar“ „Procurorul general al României, Nicolae Popovici, l-a convins pe Ceaușescu de faptul că Negru Vodă trebuie să devină oraș“ (video)

27 Sep 2018 1214

Post vacant la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu" din Constanţa. Care sunt condiţiile de participare la concurs

26 Sep 2018 809

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța angajează îngrijitor de animale. Când este programat concursul

25 Sep 2018 404

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2234

Interviuri live Istoria localităţii Cara-Omer, proiecte, dezvoltare, frumuseţea Pădurii Hagieni şi a siturilor arheologice. Negru Vodă în anul Centenarului! (documente + galerie foto)

24 Sep 2018 3699

Primăria Municipiului Medgidia angajează consilier. Când este programat concursul

22 Sep 2018 472

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 8908

Se caută un şef în Brigada Operaţiuni Speciale Constanţa

21 Sep 2018 623

Interviu live cu primarul localității Poarta Albă, Vasile Delicoti, și Aurelia Oprea, „Omul Centenar” „Părinții noștri au fost împroprietăriți de Carol I, dar colectivizarea a distrus pământul dobrogean. Astăzi, el renaște

19 Sep 2018 1046