Alegeri parlamentare

Robert Turcescu - „Voi lupta să aduc la Constanţa investitori şi voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea politică”

Robert Turcescu candidează la alegerile parlamentare din decembrie din partea PMP Constanţa, el fiind pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor. Fostul jurnalist Robert Turcescu ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre judeţul Constanţa şi, mai ales, despre lucrurile pe care vrea să le schimbe şi despre cele pe care doreşte să le îmbunătăţească în cei patru ani de mandat.
 
Programul de campanie al candidatului PMP cuprinde mai multe puncte, printre care se numără anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli, subvenţii de 100% pentru lucrările de irigaţii din judeţul Constanţa şi subvenţii prin atragerea de fonduri europene, noi locuri de muncă, dar şi realizarea unei „şosele de coastă” pentru descongestionarea traficului auto pe litoral.

De ce aţi ales să candidaţi în judeţul Constanţa, domnule Turcescu?

Robert Turcescu: Pentru că este, fără doar şi poate, printre cele mai importante judeţe ale României din multe puncte de vedere: fie că vorbim despre potenţialul agricol al zonei, fie că vorbim despre industria turismului, de Portul Constanţa sau de centrala atomo-electrică de la Cernavodă, la care putem adaugă, chiar în fruntea listei, capitalul uman; toate acestea dau dimensiunea unui judeţ cu o importanţă geostrategică şi economică greu de egalat.
Iar eu nu mă tem să-mi asum responsabilitatea reprezentării în Parlamentul României a acestei zone!
 
În următorii ani, judeţul Constanţa va trebui să devină un punct de maxim interes atât pentru investitorii străini, cât şi pentru factorii decidenţi interni. Mă refer aici la alocări bugetare mai generoase, la investiţii în infrastructură şi la mai multe programe reuşite prin care să fie atrase fonduri europene. Aş adăuga ceva ca răspuns la întrebarea dumneavoastră: e judeţul „de suflet” al preşedintelui Traian Băsescu. L-am auzit de nenumărate ori vorbind cu drag despre locurile natale şi despre toţi anii petrecuţi aici, în Constanţa. Când mi-a propus să deschid lista de candidaţi PMP pentru Camera Deputaţilor în acest judeţ, n-am ezitat.

„S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea”

V-am văzut preocupat de soarta investiţiilor în agricultură din judeţ. Sistemul de irigaţii încă există, dar sunt puţini agricultori care îşi permit să folosească irigaţiile, din cauza costurilor foarte mari. Cum poate deveni accesibilă această procedură, fără de care nu prea poţi face agricultură decât de subzistenţă?

Robert Turcescu: E o situaţie cumplită şi, din păcate, are cam acelaşi tipar la nivel naţional. Dar în Dobrogea s-a întâmplat o… crimă: înainte de 1989, aici erau sute de mii de hectare irigate, reţineţi, sute de mii de hectare, iar reţeaua de sisteme de irigaţii avea 90.000 de kilometri. Ştiţi care e situaţia astăzi? S-a furat şi s-a distrus mai bine de 70% din sistemul de irigaţii din Dobrogea. Acum cinci ani am văzut imagini cumplite cu hoţi care săpaseră în pământul Dobrogei şanţuri de doi metri adâncime pe sute de hectare, smulgând, practic, reţeaua de irigaţii din pământ pentru a o vinde la fier vechi. Să adaug că România avea acum un sfert de secol peste trei milioane de hectare irigate şi azi are sub un milion? Ce se poate face? E nevoie de un program de ţară, da, da, nu e o vorbă mare, un program de ţară pentru agricultură modernă: absorbţie masivă de fonduri europene, sprijin guvernamental şi legi clare pentru fermieri şi agricultori. Iar în Dobrogea, să mă ierte Dumnezeu, dar când eşti aproape înconjurat de Dunăre şi de mare, să te vaiţi că nu poţi face irigarea pământului mi se pare de neimaginat! Au făcut egiptenii la Sharm el Sheikh terenuri de golf în plin deşert cu apă desalinizată din Marea Roşie, iar noi nu putem face agricultură în Dobrogea când avem şi Dunăre, şi mare?! Nu preţul apei este cea mai mare problemă, ci irigarea modernă, cu sisteme eficiente, prin „picurare”. Iar pentru aceste sisteme se pot accesa bani europeni.

Proiectele lui Turcescu pentru judeţul Constanţa

Aţi vorbit, cu ocazia vizitei de la Constanţa, despre investiţii şi crearea de locuri de muncă, despre atragerea de fonduri europene pentru construcţia de nave, despre realizarea unei şosele de coastă pentru descongestionarea traficului pe litoral. În termeni realişti, care ar fi priorităţile pentru acest judeţ ce pot fi realizate pe termen scurt şi mediu?

Robert Turcescu: Nimic nu se poate face de azi pe mine. Eu mă voi lupta să aduc la Constanţa investitori, mă voi lupta să pun pe masa Guvernului proiecte pentru acest judeţ şi, nu în ultimul rând, voi dialoga constant cu autorităţile locale, indiferent de culoarea lor politică, pentru a duce în Executiv şi în Legislativ doleanţele lor. Mă întrebaţi de priorităţi şi aţi enumerat câteva dintre punctele din programul meu pentru judeţul Constanţa, dar cred că foarte rapid se poate realiza reducerea la 5% a impozitului pe profit pentru activităţile turistice, la pachet cu anularea impozitului pe profit pentru familiile de producători agricoli.

Premierul Traian Băsescu ar rezolva problema spitalului regional pentru Constanţa

Constanţei îi lipseşte un spital care să deservească populaţia din regiune. Să nu uităm că pe timpul sezonului estival populaţia se triplează, iar actualul spital judeţean nu face faţă solicitărilor. Din păcate, judeţul nostru a fost şters din pix de pe harta acestor spitale, cu toate că există fonduri europene pentru realizarea a cel puţin trei unităţi medicale regionale în acest moment. Cum pot sprijini parlamentarii acest demers?

Robert Turcescu: Cred că e nevoie de un spital regional, dar cred, totodată, că e nevoie de o altfel de perspectivă asupra sistemului de sănătate. Consider că statul trebuie să permită cu mai multă deschidere participarea „privaţilor” la înfăptuirea actului medical. Nu e vorba de „privatizarea” sistemului sanitar, ci de asumarea unei realităţi deja existente: spitalele şi clinicile private sunt adeseori cu mult înaintea celor de stat atât prin prisma dotărilor, cât şi din perspectiva salarizării cadrelor medicale. Dacă statul ar şti să gestioneze eficient sumele uriaşe din bugetul Ministerului Sănătăţii, constănţenii ar putea avea un spital regional construit chiar în parteneriat public-privat. Dar cu personaje precum Raed Arafat în „sistem”, genul acesta de decizii curajoase nu vor putea fi luate prea curând. Eu voi lupta din Parlament să găsim totuşi variante de rezolvare.

Vreau să rămânem în sfera sănătăţii. Spitalul Judeţean Constanţa a fost spoliat de grupurile de interese, a fost externalizat, Secţia de Radioterapie a fost închisă şi pacienţii, puşi pe drumuri şi uscaţi la buzunare. Imaginaţi-vă, serviciul imagistic (banalele analize) a fost privatizat! Bugetul de la CJAS se evaporează în câteva zile, iar constănţenii sunt nevoiţi să scoată bani grei pentru sănătate. Constănţenii îşi doresc acces la sănătate în condiţii decente. Cum puteţi mişca lucrurile? 

Robert Turcescu: Cu Traian Basescu prim-ministru s-ar putea rezolva mai repede decât vă închipuiţi! Şi vă rog să priviţi cu mare atenţie această variantă. Dar, ca să vă răspund la întrebare, nu privatizarea unor servicii medicale este problema - dacă s-a făcut legal, ci felul în care se decontează serviciile medicale, bugetul alocat de CJAS. Acolo e buba! Dacă decuplăm de la ţeava cu bani din sănătate „băieţii deştepţi” care fură de ani buni, o să avem fonduri mult mai mari şi pentru constănţenii cu probleme de sănătate, şi pentru toţi românii. Să vă aduc aminte de scandalul Hexi Pharma şi de jaful făcut ani la rând de Condrea? Ştiţi câţi alţi Condrea mai sunt? Mult mai mulţi decât vă puteţi închipui! Iar unii dintre aceşti „băieţi deştepţi” se ascund în firme multinaţionale. Industria petrolului, a armamentului şi industria pharma sunt cele mai corupte, pentru că aici se învârt cei mai mulţi bani.

„PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru”

După patru ani de mandat Turcescu, ce o să aibă Constanţa în plus? Trei lucruri.

Robert Turcescu: Nu prezic viitorul. Dar, dacă voi obţine votul constănţenilor, mă voi lupta pentru agricultura şi turismul din judeţ, voi ţine sub atenţia Executivului şi a Legislativului Portul Constanţa, pe care-l consider o zonă de o importanţă deosebită, mai ales în anii care vor veni, şi mă angajez să duc în Parlamentul României problemele din zonă pentru a găsi o cale de rezolvare a lor prin decizii legislative. Primarii şi Consiliul Judeţean sunt direct responsabili de rezolvarea celor mai multe probleme pe plan local, dar ei nu vor putea face tot ceea ce trebuie făcut dacă nu găsesc sprijin şi la nivel central. La mine vor găsi oricând uşa deschisă.

Aţi afirmat ca vreţi să rămâneţi în politică, ghidându-vă după vorba lui Iuliu Maniu că-n politică trebuie să faci compromisuri, dar să nu fie compromiţătoare. Vă întreb direct: PNL sau PSD, cu cine ar putea intra PMP la guvernare?

Robert Turcescu: PMP va intra la guvernare cu Traian Basescu prim-ministru.

Vorbiţi de schimbare. Pentru constănţeni şi români, în general, schimbarea a devenit un termen perimat. Ce înţelegeţi dumneavoastră prin sloganul „Punem în mişcare judeţul Constanta”?

Robert Turcescu: Vă contrazic politicos, dar categoric: schimbarea e necesară şi e obligatorie, nicidecum perimată! Chiar nu v-aţi săturat să batem pasul pe loc? Chiar nu v-aţi săturat să votaţi aceleaşi figuri obosite care au ajuns în Parlament în ultimii ani? Mişcarea la care ne referim noi se confundă cu ieşirea din tiparul „clasic” al omului politic născut prin clonarea lui Ion Iliescu. Îl ştiţi, e ăla care nu are curaj, zâmbeşte mult şi fără rost… E nevoie de implicare, de un altfel de portret public al omului politic. Eu nu vreau să ajung în Parlament că să dorm sau ca să fur. Am lucrat 23 de ani în mediul privat, mi-am atins toate ţintele pe care mi le-am propus din punct de vedere profesional şi material. Dar am doi copii şi vreau să-i văd bucuroşi că trăiesc într-o ţară democratică şi prosperă. Iar „mişcarea” despre care vorbim noi, cei din PMP, se confundă cu implicarea.

Ştiţi că există oameni care nu sunt de acord ca în judeţul lor să candideze stranieri. Acestor persoane cu drept de vot ce le transmiteţi? De ce ar trebui să voteze Constanţa candidaţii PMP pentru alegerile parlamentare?

Robert Turcescu: Nu candidez la o primărie din judeţul Constanţa, cel puţin nu la aceste alegeri. Candidez pentru un loc de deputat în Parlamentul României, iar din această postură, chiar şi pentru constănţeni, nu sunt un „stranier”: am scris zeci de anchete despre jaful făcut de administraţia Constantinescu - Mazăre şi am făcut cel puţin tot atâtea emisiuni de televiziune despre ceea ce se întâmplă în judeţ. Şi, ce ziceţi, cu doi constănţeni la conducerea PMP, mă refer la preşedintele Traian Băsescu şi la secretarul general Dorel Onaca, chiar credeţi că aş putea fi departe de problemele oamenilor din aceste locuri în anii care vor veni?

Traian Băsescu a spus că ar fi cel mai bun premier şi este în clipa de faţă propunerea PMP, poate că este normal să fie aşa. Nu vă întreb daca fostul preşedinte are competenţele necesare pentru a ocupa aceasta funcţie. Dacă aţi fi în locul preşedintelui Klaus Iohannis, cum aţi proceda? Aţi accepta provocarea cu Băsescu premier? Ce soluţie de bună guvernare aţi propune României?

Robert Turcescu: Nici n-aş sta pe gânduri: Traian Băsescu prim-ministru! E ca şi când ai avea în lot cel mai bun jucător din ţară şi, din raţiuni meschine, nu l-ai introduce pe teren. Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim-ministru pentru România. Mi-au spus asta chiar şi cei mai înverşunaţi adversari politici ai preşedintelui pe vremea în care făceam emisiuni de televiziune. Sigur, o recunoşteau în pauzele publicitare, că la noi aşa e, ipocrizia atinge cote ameţitoare când vine vorba sa recunoaştem valoarea unui om de stat dintre cei foarte puţini pe care i-a dat România în ultimul sfert de secol.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Municipiului Medgidia angajează consilier. Când este programat concursul

22 Sep 2018 240

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 4748

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International Despre începuturile şi evoluţia industriei de rafinare din România

22 Sep 2018 637

Se caută un şef în Brigada Operaţiuni Speciale Constanţa

21 Sep 2018 440

Interviu live cu primarul localității Poarta Albă, Vasile Delicoti, și Aurelia Oprea, „Omul Centenar” „Părinții noștri au fost împroprietăriți de Carol I, dar colectivizarea a distrus pământul dobrogean. Astăzi, el renaște

19 Sep 2018 789

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 3845

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1239

​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

08 Sep 2018 1467

Interviu cu Robert Turcescu, deputat PMP de Constanța. Despre perspectiva României în actualul context conflictual din spațiul politic

08 Sep 2018 3260

Muzeul de Artă Constanţa scoate la concurs un post vacant

07 Sep 2018 520

Interviu live Mariana Gâju - „Centenarul la Cumpăna înseamnă credință, înseamnă să fii român, să-ți fie teamă de Dumnezeu, să îți pese de fratele de lângă tine!“ (video)

05 Sep 2018 957

Unitatea Administrativ Teritorială din oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa, face angajări

04 Sep 2018 687

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa scoate la concurs un post vacant

03 Sep 2018 1196

Interviuri live În 1926, cătunul Hasidülüc devenea comuna Cumpăna. „Patria“ veteranilor Războaielor Mondiale primeşte în anul 2005 statutul de „sat european“! (galerie foto + documente)

03 Sep 2018 2476

Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“

30 Aug 2018 954

Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială şi primea statut de oraş. Din 2013 este staţiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)

27 Aug 2018 3884

Ce fel de şoferi se află la volanul taximetrelor Lică Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Constanţa, doreşte montarea unei staţii prin care şoferii să ţină legătura permanent cu poliţia

25 Aug 2018 5914

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2267

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2455

Concurs amânat la Spitalul Municipal Mangalia. Iată când va avea loc!

14 Aug 2018 384

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa organizează concurs de recrutare

14 Aug 2018 701

Interviuri live Dinastia Cotovu şi Cetatea Carsium vs Hîrşova anului 2018 (documente + galerie foto)

13 Aug 2018 3691

Interviuri live George Scupra - „Acum tehnica ne permite, lucrăm în continuare la identitatea orașului nostru și la dezvoltarea lui pentru generațiile viitoare“ (video)

09 Aug 2018 1868

Despre meleagurile pe care l-ar fi purtat pașii pe poetul latin exilat în Tomis Interviuri Live. Ovidiu în anul Centenarului (galerie foto + video + documente)

07 Aug 2018 2523

Concurs la IPJ Constanța. Se caută un șef

05 Aug 2018 1317

Concurs de angajare la IPJ Constanţa Se caută un şef birou la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă

03 Aug 2018 357

Interviu online cu Maria Tomescu, specialist al Centrului Meteorologic Dobrogea „Vara îşi reintră în drepturi, vremea va fi însorită, iar temperaturile, numai bune pentru plajă“

03 Aug 2018 1794

Primăria municipiului Medgidia organizează concurs de recrutare. Ce funcţie este disponibilă

01 Aug 2018 1621

Cum explică prezenţa americanilor la Mihail Kogălniceanu Ambasadorul României în SUA suţine găzduirea de forţe americane în România

01 Aug 2018 2102

Interviuri Live Iulian Soceanu - „Balneologia și dezvoltarea infrastructurii turistice sunt pariul orașului Techirghiol și pentru următorul secol!“ (video)

01 Aug 2018 1022

Starea de bine de acasă prinde contur la Constanța! Interviu cu Daniela Pătrașcu, administratorul Maurer Residence Constanța

01 Aug 2018 1797

Istoric, personalități, proiecte, identitate, dezvoltare Interviuri Live. Techirghiol în anul Centenarului (galerie foto + documente)

30 Jul 2018 2721

Cine şi cum ne mai interceptează Detalii din sistemul „băieţilor cu ochi albaştri“. Realitate versus mituri

28 Jul 2018 2159

Cum a obținut Simona Halep permisul de conducere. Ce a declarat liderul mondial despre examenul de permis

27 Jul 2018 822

Misiune dificilă în Grecia. Comandantul aeronavei C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române, surprins de amploarea evenimentelor din vecinătatea Atenei,

26 Jul 2018 340

Interviu online cu directorul Serviciului Creşe Constanţa Alimente bio, mai multe locuri pentru copii şi reguli noi la înscriere

26 Jul 2018 3004

Interviul online cu inspectorul-şef teritorial din cadrul ISCTR, George Emil Costea, nu a avut loc. Motivul şi cine nu a fost de acord (documente)

21 Jul 2018 1650

Primăria Comunei Lumina, județul Constanța, angajează șofer. Iată condițiile!

16 Jul 2018 754

Interviu online cu Leonard Manta, campion la gimnastică aerobică „Sunt mândru să îmi reprezint ţara în întrecerile internaţionale!“

07 Jul 2018 2266

Post vacant la Liceul Tehnologic C.A. Rosetti din Constanța

05 Jul 2018 692

Primăria Orașului Murfatlar recrutează. Iată posturile vacante!

03 Jul 2018 2868

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia organizează concurs de angajare. Nu este necesară vechimea în muncă

03 Jul 2018 5523

Interviu online cu Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, inspector ITF România Despre viaţa marinarului, problemele navigatorului român şi pregătirea acestuia. Mai este meseria de navigator atractivă?

30 Jun 2018 1749

Post vacant la UAT Poarta Albă. Ce condiții trebuie îndeplinite și când va avea loc concursul

23 Jun 2018 972

Interviu online cu prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar Despre înscrierea copiilor la grădiniţe, locuri rămase libere şi noul curriculum naţional pentru educaţie timpurie (document)

23 Jun 2018 1903

Interviu cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Consacraţii scenei româneşti, la Festivalul „Miturile Cetăţii“ - Marcel Iureş, George Mihăiţă, Ion Caramitru, Marius Manole, Medeea Marinescu

16 Jun 2018 1269

Primăria comunei Cumpăna scoate la concurs două posturi vacante în cadrul Serviciului de Poliție Locală

15 Jun 2018 864

Interviu online cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Tema este - A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“

14 Jun 2018 1276

Două posturi vacante, la Clubul Sportiv „Sparta“ Techirghiol. Iată când are loc concursul

14 Jun 2018 563

Post vacant de personal civil, la Forţele Navale Constanţa! Află când are loc concursul

14 Jun 2018 1107