Tort din mousse de ciocolată

tort.jpgUn tort generos din ciocolată, realizat fără coacere şi prea multă bătaie de cap. Dens, cremos şi plin de sine, bogat în aromă şi endorfine, acest tort se face repede, se odihneşte mult la rece şi se consumă câte puţin, pe îndelete.

Porţii: 8

Timp preparare: 45 minute (plus 4 ore la rece)

Ingrediente:

500 gr ciocolată neagră

200 ml smântână dulce

400 ml frişcă vegetală bătută

50 ml cognac sau rom negru

50 gr stafide înmuiate în rom sau cognac (opţional)

blat

150 gr. biscuiţi

50 gr unt

50 gr zahăr

30 ml smântână dulce

Preparare:

Biscuiţii se toacă sau se zdrobesc.

Zahărul se caramelizează într-o cratiţă.

Se stinge zahărul - cu grijă să nu va ardeţi - cu smântâna dulce.

La final, după ce zaharul s-a topit şi s-a transformat într-un sos cremos în amestec cu smântâna dulce, se încorporează untul şi biscuiţii tocaţi.

Amestecul de blat se întinde şi se presează cu o lingură sau spatulă într-o formă de tort cu margine detaşabilă (unsă cu puţin unt) pentru a forma un strat uniform. Introduceţi forma de tort cu blatul la frigider.

Topiţi ciocolată în smântână dulce, într-un vas pe bain-marie. Încorporaţi romul sau cognacul. Trageţi deoparte şi lăsaţi se răcească bine.

Până se răceşte sosul de ciocolată, bateţi bine frişca pentru a obţine o consistenţă cremoasă.

Pentru reuşita tortului, pentru a evita tăierea lui iremediabilă, cele două compoziţii care urmează a fi amestecate (sosul de ciocolată şi frişca) trebuie să aibă temperaturi cât mai apropiate. Din acest motiv, frişca nu se introduce la frigider după ce a fost bătută, iar sosul de cicolată trebuie să se fi răcit.

Se încorporează treptat, cu ajutorul unui tel, sosul de ciocolată în amestecul de frişcă. Crema se omogenizează uşor doar cât să fuzioneze cele două componente. Când întreaga compoziţie a fost omogenizată, opţional, se pot adăuga stafidele înmuiate 2 ore în acelaşi tip de alcool (rom sau cognac) din compoziţie (stoarse de lichid).

Crema de ciocoată se toarnă peste blat şi se nivelează uşor. Se acoperă forma de tort cu o folie petru a o proteja de imixtiunile altor mirosuri din frigider şi se dă la rece minim 4 ore.

Tortul se serveşte ca atare, împărţit în 8 felii, după ce în prealabil a fost desprins cu grijă din forma de tort. Pentru ornare, puteţi folosi sosuri de caramel/fructe/ciocolată albă sau neagră, fructe, îngheţată de vanilie/fructe sau doar frişcă.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, cinci medalii (trei de aur) la Campionatul Național, plus a treia performanță a competiției! (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 1069

Echipa momentului! CSM Constanța, singura neînvinsă în Liga Națională „Un mare Bravo pentru sufletul pe care l-ați pus pe teren!“ (GALERIE FOTO)

16 Feb 2024 1097

Torturi personalizate, Candybar, organizare evenimente Cofetăria „Lia Dulce și Sărat“, din Constanța, transformă orice moment festiv într-o amintire caldă în sufletul invitaților!

22 May 2023 1556

Torturi personalizate, Candybar, organizare evenimente Cofetăria „Lia Dulce și Sărat“, din Constanța, transformă orice moment festiv într-o amintire caldă în sufletul invitaților!

20 May 2023 1667

Torturi personalizate, Candybar, organizare evenimente Cofetăria „Lia Dulce și Sărat“, din Constanța, transformă orice moment festiv într-o amintire caldă în sufletul invitaților!

19 May 2023 2424

UPDATE Concurs ZIUA de Constanța împreună cu cofetăria ”Lia Dulce și Sărat” vă invită la un concurs delicios. Află cum poți câștiga un tort

03 May 2023 1383

Rugby Echipa Under-14 de la Tomitanii Constanța, pași cu dreptul în retur. Cireașa de pe tort, o transformare de senzație (GALERIE FOTO)

28 Mar 2023 3118

„La Mulți Ani, campionii mei!“ Tort în formă de cupă pentru gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți la Axiopolis Cernavodă (GALERIE FOTO)

24 Mar 2023 3720

UPDATE Concurs ZIUA de Constanța împreună cu cofetăria ”Lia Dulce și Sărat” vă invită la un concurs delicios. Află cum poți câștiga un tort

07 Mar 2023 2055

Surpriză pentru Gheorghe Hagi, de ziua sa, la conferința de presă a meciului Farul - Universitatea Craiova (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Feb 2023 3410

Farul Constanța Hagi - „Trebuia să vină și momentul nostru, să redevenim noi. Meciul cu FCSB poate fi cel mai frumos al anului“ (GALERIE FOTO)

31 Jan 2023 1633

Constanța. „La Mulți Ani «9»!“ La Atena Swim Center, moment aniversar cu zâmbete, înotători și tort personalizat

24 Jul 2022 2220

Liga a 5-a Dulce e gustul victoriei! CS Peștera, încă un titlu de campioană, sărbătorit și cu tort personalizat (GALERIE FOTO)

21 Jun 2022 2010

GastroArt Tort de Biscuiți (Rețetă interbelică)

31 May 2022 1675

GastroArt Prăjitură cu nucă (rețetă interbelică)

19 May 2022 1562