Ar fi falsificat diplome O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

 
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa a fost sesizat, ieri, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de Vasile Ştefan Burlacu, Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Romus Ionel Constantin şi Ion Vasea, toţi aflaţi în stare de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Astfel, Ştefan Vasile Burlacu a fost arestat preventiv pentru 15 zile, iar faţă de Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Romus Ionel Constantin şi Ion Vasea s-a dispuns aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar. Decizia nu este definitivă.

Din probele administrate până în acest moment în cauză, procurorii au reţinut faptul că, „în perioada iulie 2014 - februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniul tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale“.
 
„Cei în cauză ar fi pus bazele unei reţele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 şi 900 de lei, fără a ţine cursuri de pregătire“, spun poliţiştii.
 
„Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014 sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015“, punctează procurorii.
 
„În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa, Burlacu Cecilia Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome“, mai spun procurorii.
 
„Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau niciun fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600-650 sau 1.500 de lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare“, potrivit procurorilor.
 
Certificatele ar fi atestat, se pare, faptul că, în mod nereal, respectivii cursanţi ar fi urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, notate cu 7, 8 sau 9.
 

În cauză, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, ai Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat, la data de 3 februarie, 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa.

S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 20 de persoane, altele decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, persoane care, în esenţă, au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzate.Citeşte şi EXCLUSIV - Surse
Şase persoane, reţinute în dosarul disjuns din procesul Beirut?

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Urmează prima pronunțare în dosar

25 Feb 2021 1139

Diplome false! Zeci de percheziții în Mangalia și Medgidia. Date oficiale din ancheta procurorilor

10 Dec 2020 1752

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

20 Nov 2020 572

Procurorii din Constanța au trimis în judecată aproape 40 de persoane. Acuzații oficiale. S-a stabilit un nou termen

20 Oct 2020 1382

„Fabrică“ de diplome false la Constanța. Azi, un nou termen în instanță

16 Sep 2020 800

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 884

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 827

Un subofițer de la Garda de Coastă implicat într-un scandal legat de obținerea unor diplome false de salvamar

15 Jan 2020 1048

Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

23 Dec 2019 1546

UPDATE. DIICOT Descinderi la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală, într-un dosar de fraudă cu diplome false

18 Dec 2019 1471

Fabrică de diplome false, descoperită la Constanţa! 36 de persoane trimise în judecată. Noul termen, în septembrie

05 Aug 2019 17558

„Fabrică“ de diplome false la Constanţa Intermediar trimis în judecată

18 Jul 2018 1259

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 1493

Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplome

10 Feb 2016 1698

Revista presei locale

04 Feb 2016 2236