„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

  • Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Tribunalul Constanța a decis ieri schimbarea încadrăriilor juridice a unor i9nculpați din dosarul „Fabrica de diplome false“! Cauza a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar aproximativ 40 de inculpați sunt acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.
 
Ieri, tribunalul, a schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor prin actul de sesizare a instanței pentru un inculpat din 13 infracţiuni de luare de mită într-o singură infracţiune de luare de mită, în formă continuată și din 22 de infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual.
 
În cazul unui alt inculpat, magistrații au schimbat încadrarea juridică a faptelor din 12 infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 12 decembrie 2020.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că inculpaţii B.S.V. şi fiica acestuia, B.C.A., administrau societatea comercială (…) SRL, care era autorizată, în condiţiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic.
 
În sarcina inculpatului B.S.V s-a reţinut săvârşirea a 35 de infracţiuni, iar în sarcina inculpatei B.C.A. s-a reţinut săvârşirea a 14 infracţiuni.
 
Cei doi inculpaţi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.
 

Între 650 şi 1.500 lei per certificat

 
În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpaţi au solicitat şi au primit diverse sume, între 650 şi 1.500 lei per certificat, conform magistraților. Ceilalţi 34 de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării.

 
Procurorii au mai dezvăluit că pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională (…) a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpaţii dosarului intitulat generic „Beirut” din municipiul Constanţa, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.
 

Citește și:
 
Oficial! Prima condamnare în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie!

Doi polițiști din Constanța, în vizorul Agenției Naționale de Integritate

Judecătorii explică de ce a luat cu suspendare tânărul acuzat că a bătut și amenințat un echipaj SMURD Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Popa Elena

11 Dec, 2020 15:36

Multi ingrijitori au primit certificate false cu 150e iar dosarul penal al firmelor sta ascuns sa poata fi clasat.Asta e țară în care trăim.

Articole asemanatoare

Diplome false! Zeci de percheziții în Mangalia și Medgidia. Date oficiale din ancheta procurorilor

10 Dec 2020 1640

Procurorii din Constanța au trimis în judecată aproape 40 de persoane. Acuzații oficiale. S-a stabilit un nou termen

20 Oct 2020 1324

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 850

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 801

Un subofițer de la Garda de Coastă implicat într-un scandal legat de obținerea unor diplome false de salvamar

15 Jan 2020 1027

Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

23 Dec 2019 1507

Fabrică de diplome false, descoperită la Constanţa! 36 de persoane trimise în judecată. Noul termen, în septembrie

05 Aug 2019 17519

„Fabrică“ de diplome false la Constanţa Intermediar trimis în judecată

18 Jul 2018 1237

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 1480

Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplome

10 Feb 2016 1679

Ar fi falsificat diplome O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

05 Feb 2016 1540

Trimis în judecată pentru că a vrut să se facă preot în baza unei diplome false

22 May 2015 1213

Poliţişti recompensaţi cu diplome de integritate

03 Jun 2013 1107