Stiri calde

Atenție la ofertele speciale de pe site-uri de cumpărături online. Cum au reușit doi bărbați să păcălească mai mulți cumpărători

La data de 15.02.2018  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților  PREDA VIOREL BOGDAN și  NEAGU IOAN LUCIAN, pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată  şi spălare de bani în formă continuată.
 
Potrivit DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie - noiembrie 2015,  inculpații au constituit  pe raza municipiului Drăgăşani şi a comunelor  limitrofe,  un grup infracţional organizat în scopul săvârșirii infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani, grup la care au aderat mai multe persoane, al căror rol era acela de a deschide conturi bancare în Polonia şi România și pe care le-au pus la dispoziţia membrilor grupului, pentru a determina victimele infracţiunilor să vireze sumele de bani în aceste conturi.
 
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că primul palier al grupului infracțional era format din autorii efectivi ai fraudelor care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce sumele de bani erau transferate în România şi retrase.
 
Al doilea palier era format din inculpatul Preda Viorel Bogdan şi alţi suspecți care s-au deplasat în  străinătate, respectiv în  Cehia şi Polonia şi au deschis, folosind acte de identitate falsificate emise de alte state pe care era aplicată fotografia acestora, conturi bancare pe care le-au pus la dispoziţia autorilor de fraude.
 
De asemenea aceştia aveau şi rolul de a transfera sumele de bani prin sistemele de on line banking din aceste conturi în celelalte conturi ale grupării deschise în România.
 
Inculpatul Neagu Ioan Lucian împreună cu alte persoane au avut rolul de a racola membri pentru a deschide conturi bancare în  România pe care le-au pus la dispoziţia membrilor  grupului în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora.
 
Modul de operare consta în  postarea în mediul on line, pe diferite site-uri cu profil de comerţ în mediul virtual, oferte privind vânzarea unor bunuri, bunuri care în realitate nu le deţineau, solicitând preţuri sub preţul pieţii.
 
În concret, victimele interesate de respectivele bunuri  contactau membrii grupului la adresele de mail respective, purtând conversaţii în mediul on line, ocazie cu care pentru a îi induce în eroare precizau că tranzacţia de vânzare cumpărare a bunului respectiv va fi efectuată prin intermediul unui serviciu larg cunoscut în mediul on line pentru siguranţa tranzacţiilor.
 
Ulterior, după ce victimele urmare a corespondenţei electronice cu autorii erau interesate de cumpărarea bunului oferit,  „ lansatorii” folosind adrese de poştă electronică create de către aceştia şi cu denumirea apropiată celor folosite de serviciul real, contactau victima la adresa de poştă electronică. În acest context, membrii grupului le comunicau, prin intermediul poştei electronice, pretinzând că mesajul este de la un serviciu real şi serios, o pagină cu însemnele şi cu conţinutul general al unei pagini reale, creată prin introducerea unor date informatice neadevărate, pagină care conţinea modalitatea de plată a bunului respectiv şi de livrare a acestuia către victimă precum şi asigurarea că tranzacţia este asigurată de serviciul menţionat.
 
În momentul în care sumele de bani erau virate de către persoanele vătămate în conturile din străinătate, respectiv, Cehia, imediat suma era transferată, prin intermediul serviciilor de on line banking, în conturile din România, de unde ulterior era retrasă în cel mai scurt timp de către membrii grupului.
 
Prejudiciul estimat, în această fază a cercetărilor, este de aproximativ 350.000 de euro în dauna a cel putin 100 de victime, sumă de bani transferată şi ulterior retrasă prin conturile bancare controlate de către membrii grupului.
 
Inculpații  au fost prezentați Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
 
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au mai transmis procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la cumpărăturile online! Pericolul care se ascunde în spatele site-urilor de comeț online

22 Dec 2018 579

GPeC SUMMIT 29-30-31 Mai, București +1000 de participanți unici, +40 speakeri locali și internaționali și 2 masterclass-uri sold out

05 Jun 2018 1995

Atenție la cumpărăturile on-line. Cum puteți evita să ajungeți victimele unor înșelăciuni. Sfaturi de la polițiști

08 Dec 2017 953

Atenţie când mergeți la cumpărături! Ce recomandă Poliţia Română

26 Nov 2016 2364

Atenţie la cumpărăturile online!

17 Nov 2016 1225

Raportul GPeC pentru 2015. Cumpărăturile online au depăşit pragul de 1,4 miliarde de euro!

30 Jan 2016 3323

Twitter dezvoltă un sistem de cumpărături online

15 Oct 2014 1148

Lansare ILoveShopping by Interior Store Cumpărături online la rang de lux (galerie foto)

26 Sep 2014 2112

SEM Days 2014, un eveniment al afacerilor online

12 Sep 2014 1794

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1038

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1258

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

13 Sep 2013 1985

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

10 Sep 2013 1230

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

10 Sep 2013 1494

DeSezon.com Magazin online dedicat doamnelor și domnișoarelor

09 Sep 2013 1409