Stiri calde

DNA. Primar, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (document)


Procurorii din cadrul DNA Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

TOMA DOREL, primar al orașului Ghimbav, județul Brașov, la data faptei și în prezent, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

GEOGEAN ANA-ALINA, contabil șef în cadrul Primăriei Ghimbav, județul Brașov, la data faptelor și în  prezent, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- luare de mită în formă continuată,

GOMAN FLUTURE, administrator în fapt al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată (6 infracțiuni),

DULCINATU LUCIA, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată (5 infracțiuni),

GOMAN CRISTINEL, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată (3 infracțiuni),

sub control judiciar, a inculpaților:

GUNEA SERGIU, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată.

TĂNASE RADU, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de spălarea banilor, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpatului GEOGEAN AURELIAN, soțul inculpatei Geogean Ana-Alina, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
    
În perioada 2008-2017, inculpatul Toma Dorel, primar al orașului Ghimbav și ordonator principal de credite, împreună cu inculpații Geogean Ana-Alina și Goman Fluture, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, achiziționarea de produse (stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuţă din lemn lăcuit cu acoperiş din şindrilă bituminoasă, etc.), servicii sau lucrări (amenajare școli și terenuri etc.), de la societățile comerciale controlate de inculpații Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel și Gunea Sergiu.
    
Bunurile și serviciile respective au fost achiziționate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurențial, discriminatoriu și fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziției directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziție publică și fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operațiunilor sau lucrărilor de instalare.
Achizițiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului șef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina, care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condițiile în care, angajarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimente de specialitate și fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor sau executarea lucrărilor.

În același context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soțului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia).

Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav în cuantum de 20.341.753 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpații Goman Fluture, Goman Cristinel, Dulcinatu Lucia și Gunea Sergiu.
    
În perioada 2010 – 2017, pentru a disimula originea ilicită și a intra în posesia sumei totale de 8.462.175 lei, obținută în maniera de mai sus, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe inculpații Dulcinatu Lucia și Gunea Sergiu să transfere această sumă, cu titlul de plăți pentru operațiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.
    
Ulterior, banii au fost retrași în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăți comerciale, fiind remiși apoi inculpatului Goman Fluture.
    
În perioada 2010 – 2014, inculpații Goman Cristinel și Tănase Radu, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni, au retras în numerar din conturile bancare ale societăților respective suma totală de 5.921.600 lei.

Ulterior, banii au fost remiși inculpatului Goman Fluture sau transferați în conturile altor societăți comerciale, în urma unor operațiuni comerciale fictive și pentru a disimula originea ilicită a sumei de bani menționată anterior.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, instrumente financiare (acțiuni) ce aparțin inculpaților.

Primăria orașului Ghimbav s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.341.753 lei și cu orice alte sume care reies în urma cercetării penale reprezentând prejudiciu cauzat la bugetul local prin faptele comise de către inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează procurorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA a cerut 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre! Totul se decide mâine

22 Jan 2019 466

Ai permis de conducere? DNA angajează trei şoferi! Detalii

21 Jan 2019 3395

Precizări din partea DNA referitoare la existența unor cheltuieli efectuate nelegal de instituție

18 Jan 2019 296

Unul dintre dosarele lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, se întoarce la DNA

17 Jan 2019 2195

Revocarea din funcţia de procuror a lui Lucian Onea, decisă de CSM

15 Jan 2019 212

​Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea depusă de Adina Florea privind încuviinţarea arestării preventive a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu

14 Jan 2019 274

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis despre numirea Adinei Florea la şefia DNA

14 Jan 2019 328

Dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină s-ar putea întoarce la DNA

14 Jan 2019 582

Control la Serviciul Teritorial DNA de la Oradea după apariția unor înregistrări

11 Jan 2019 242

Tribunalul Bucureşti a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Tel Drum

11 Jan 2019 276

Procurorul șef al DNA soliciă CSM avizul pentru revocarea din funcție a procurorului Lucian Gabriel Onea

10 Jan 2019 332

Disjungere din dosarul în care Radu Mazăre a fost achitat Mâine se decide libertatea lui Elan Schwartzenberg

10 Jan 2019 670

Scrisoare trimisă de Klaus Iohannis lui Tudorel Toader, privind numirea Adinei Florea la DNA

09 Jan 2019 426

Dosarul Retrocedărilor din Constanța, la final de judecată Urmează pronunțarea într-una dintre cele mai mari anchete DNA

08 Jan 2019 502

Fostul procuror şef DNA, Laura Codruţa Kovesi a depus o plângere la CEDO. Ce reclamă fostul șef al DNA

08 Jan 2019 432