Stiri calde

DNA. Primar, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (document)


Procurorii din cadrul DNA Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

TOMA DOREL, primar al orașului Ghimbav, județul Brașov, la data faptei și în prezent, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

GEOGEAN ANA-ALINA, contabil șef în cadrul Primăriei Ghimbav, județul Brașov, la data faptelor și în  prezent, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- luare de mită în formă continuată,

GOMAN FLUTURE, administrator în fapt al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată (6 infracțiuni),

DULCINATU LUCIA, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată (5 infracțiuni),

GOMAN CRISTINEL, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată (3 infracțiuni),

sub control judiciar, a inculpaților:

GUNEA SERGIU, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată.

TĂNASE RADU, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de spălarea banilor, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpatului GEOGEAN AURELIAN, soțul inculpatei Geogean Ana-Alina, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
    
În perioada 2008-2017, inculpatul Toma Dorel, primar al orașului Ghimbav și ordonator principal de credite, împreună cu inculpații Geogean Ana-Alina și Goman Fluture, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, achiziționarea de produse (stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuţă din lemn lăcuit cu acoperiş din şindrilă bituminoasă, etc.), servicii sau lucrări (amenajare școli și terenuri etc.), de la societățile comerciale controlate de inculpații Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel și Gunea Sergiu.
    
Bunurile și serviciile respective au fost achiziționate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurențial, discriminatoriu și fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziției directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziție publică și fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operațiunilor sau lucrărilor de instalare.
Achizițiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului șef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina, care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condițiile în care, angajarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimente de specialitate și fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor sau executarea lucrărilor.

În același context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soțului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia).

Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav în cuantum de 20.341.753 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpații Goman Fluture, Goman Cristinel, Dulcinatu Lucia și Gunea Sergiu.
    
În perioada 2010 – 2017, pentru a disimula originea ilicită și a intra în posesia sumei totale de 8.462.175 lei, obținută în maniera de mai sus, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe inculpații Dulcinatu Lucia și Gunea Sergiu să transfere această sumă, cu titlul de plăți pentru operațiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.
    
Ulterior, banii au fost retrași în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăți comerciale, fiind remiși apoi inculpatului Goman Fluture.
    
În perioada 2010 – 2014, inculpații Goman Cristinel și Tănase Radu, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni, au retras în numerar din conturile bancare ale societăților respective suma totală de 5.921.600 lei.

Ulterior, banii au fost remiși inculpatului Goman Fluture sau transferați în conturile altor societăți comerciale, în urma unor operațiuni comerciale fictive și pentru a disimula originea ilicită a sumei de bani menționată anterior.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, instrumente financiare (acțiuni) ce aparțin inculpaților.

Primăria orașului Ghimbav s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.341.753 lei și cu orice alte sume care reies în urma cercetării penale reprezentând prejudiciu cauzat la bugetul local prin faptele comise de către inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează procurorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ICCJ a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în dosarul lui Liviu Dragnea

18 Apr 2019 302

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor stabilite în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

17 Apr 2019 297

Oficial DNA Constanţa! Ce au spus procurorii cu privire la noul dosar în care este cercetat Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2019 439

Ce a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, la ieşirea fostului lider CJ de la DNA Constanţa (video)

15 Apr 2019 1287

Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

15 Apr 2019 1198

Marius Ion Sponoche, de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, achitat

12 Apr 2019 895

Administratorii unor societăți comerciale, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

12 Apr 2019 419

Negocierile pentru șefia Parchetului European, încheiate fără niciun acord

10 Apr 2019 416

Raportul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe luna martie. Două cazuri, instrumentate de DNA Constanţa

10 Apr 2019 631

Victorie a Laurei Codruţa Kovesi împotriva Consiliului Superior al Magistraturii. Ce decizie a fost luată

10 Apr 2019 504

Fost europarlamentar trimis în judecată de procurorii DNA. Incredibil ce acuzații i se aduc

09 Apr 2019 477

Fost consilier al ministrului Transporturilor, urmărit penal într-un dosar ce vizează lucrări de reabilitare pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța

08 Apr 2019 418

Va fi sau nu Laura Codruţa Kovesi primul șef al viitorului Parchet European. Ce crede fostul preşedinte Traian Băsescu

05 Apr 2019 486

Colonelul în rezervă Lucian Diniță, noul consilier al ministrului afacerilor interne, Carmen Dan

05 Apr 2019 488

Ce au decis negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european

04 Apr 2019 403