Stiri calde

Modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare, verificat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va solicita informații de la autoritățile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot.
 

„Demersul este urmarea apariției mai multor informații și critici în presă privind modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din diaspora ( timp de așteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetățeni de a-și exercita dreptul de vot), precum și a unor petiții primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului. În acest context, Avocatul Poporului va solicita informații de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autoritățile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situațiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondență și a votului electronic, ca metode de creștere a eficienței procedurii de exercitare a votului” - se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

 
Conform sursei citate, în funcție de informațiile și documentele puse la dispoziție de autoritățile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncționalitățile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetățenii români aflați în străinătate. Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate, s-a datorat unor lacune în legislație și/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autoritățile publice cu rol în asigurarea desfășurării alegerilor și de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situații.
 

„În cadrul demersurilor efectuate, Avocatul Poporului va examina cadrul legislativ intern, jurisprudența Curții Constituționale, dar și legislația europeană în materie electorală. Dacă Avocatul Poporului va constata, cu prilejul verificărilor întreprinse, lacune în legislație sau cazuri grave de nerespectare a legilor țării, va întocmi un Raport special, conținând cele constatate, care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului și Președintelui României, raport prin care Avocatul Poporului va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor români din străinătate” - se mai arată în comunicatul citat.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ordonanţa pentru organizarea alegerilor anticipate, atacată de Avocatul Poporului la CCR

21 Feb 2020 365

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR cu privire la modificările aduse prin OUG sistemului sanitar

19 Feb 2020 397

Avocatul Poporului a anunțat că va ataca la CCR ordonanța care modifică Legea privind reforma în sănătate

15 Feb 2020 1057

Avocatul Poporului „Adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a 25 de ordonanțe de urgență, este o gravă abatere de la normele Constituției”

05 Feb 2020 419

Recompense neimpozitate, la Curtea Constituţională, RMN-uri ce nu trebuiau decontate, la Curtea Supremă, şi chirii plătite în avans de Avocatul Poporului

05 Feb 2020 520

Singurul judeţ fără paturi pentru cei cu boli psihice cronice Ce au găsit inspectorii Avocatului Poporului în secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare (document)

04 Dec 2019 1733

Solicitările Avocatului Poporului conducerii Liceului „Traian“ din Constanța (document)

01 Dec 2019 967

România, pe primul loc în Europa la accidente de circulație grave. Avocatul Poporului cere măsuri pentru siguranţa în trafic

16 Sep 2019 492

Excepție de neconstituționalitate, formulată de Avocatul Poporului

12 Sep 2019 630

Concluziile vizitei Avocatului Poporului la Centrul de plasament „Antonio“ din Constanța (document)

09 Sep 2019 520

Un fost procuror din Constanţa, Avocat al Poporului. Cine a condus instituţia de la înfiinţare până în prezent (galerie foto)

09 Sep 2019 1634

Avocatul Poporului va efectua investigații la mai multe spitale de psihiatrie din țară. Şi la Constanţa

07 Sep 2019 1026

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la drepturile persoanelor cu handicap

02 Sep 2019 563

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind Codul administrativ

28 Aug 2019 502

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul minorei aflată pe stradă în stare de șoc, cu sânge pe picioare

05 Aug 2019 515