Stiri calde

Şeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Militar Timișoara, reţinut de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc (document)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 octombrie 2018, a inculpatului POȘIAR EUGEN SILVIU, medic primar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită (2 fapte),
- trafic de influență (2 fapte).

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial).

Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu, care:
- în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave),
- acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile,
- întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.

Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoanedin cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani.
În același context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatulPoșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei.

De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-idetermina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.
 
InculpatuluiPoșiar Eugen Silviu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 18 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu este  prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
 
"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", menţionează procurorii DNA.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ICCJ a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în dosarul lui Liviu Dragnea

18 Apr 2019 312

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor stabilite în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

17 Apr 2019 303

Oficial DNA Constanţa! Ce au spus procurorii cu privire la noul dosar în care este cercetat Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2019 451

Ce a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, la ieşirea fostului lider CJ de la DNA Constanţa (video)

15 Apr 2019 1297

Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

15 Apr 2019 1212

Marius Ion Sponoche, de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, achitat

12 Apr 2019 905

Administratorii unor societăți comerciale, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

12 Apr 2019 424

Negocierile pentru șefia Parchetului European, încheiate fără niciun acord

10 Apr 2019 423

Raportul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe luna martie. Două cazuri, instrumentate de DNA Constanţa

10 Apr 2019 642

Victorie a Laurei Codruţa Kovesi împotriva Consiliului Superior al Magistraturii. Ce decizie a fost luată

10 Apr 2019 513

Fost europarlamentar trimis în judecată de procurorii DNA. Incredibil ce acuzații i se aduc

09 Apr 2019 480

Fost consilier al ministrului Transporturilor, urmărit penal într-un dosar ce vizează lucrări de reabilitare pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța

08 Apr 2019 421

Va fi sau nu Laura Codruţa Kovesi primul șef al viitorului Parchet European. Ce crede fostul preşedinte Traian Băsescu

05 Apr 2019 488

Colonelul în rezervă Lucian Diniță, noul consilier al ministrului afacerilor interne, Carmen Dan

05 Apr 2019 492

Ce au decis negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european

04 Apr 2019 405