Stiri calde

Solicitarea preşedintelui Iohannis privind rectificarea bugetară, analizată de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului va analiza solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei excepţii de neconstituţionalitate referitoare la ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

"În acest sens, Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special.

În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului, precizează sursa citată.

Pe 5 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi a solicitat public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat îndeplineşte exigenţele constituţionale de aprobare.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condiţiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale", a precizat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Preşedintele Iohannis susţinea că, prin ignorarea necesităţii avizului CSAT, Guvernul "se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare".

"Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiţii demonstrează lipsa evidentă a dorinţei de dialog a Guvernului în interesul cetăţenilor. Este o nouă acţiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor şi o încercare de a abate atenţia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluţii", spunea şeful statului. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei copii, victime ale neglijenței părinților. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și face cercetări

09 Apr 2019 307

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situația a doi minori bătuţi de tatăl lor

04 Apr 2019 452

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul elevei din Ovidiu, județul Constanța, agresată de o colegă

28 Mar 2019 730

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei profesoare acuzată că a avut o relație cu un elev de 14 ani

11 Mar 2019 552

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei fetițe care a decedat după ce a căzut dintr-un microbuz

11 Mar 2019 528

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul prăbușirii tavanului unui imobil aparținând unei instituții publice din Constanța

08 Mar 2019 432

Tânără mamă, înjughiată mortal de concubin. Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la situația celor doi copii

27 Feb 2019 574

Caz șocant. O fetiță de patru luni a murit în cabinetul medicului de familie. Avocatul Poporului a deschis o anchetă

27 Feb 2019 563

USR îi solicită Avocatului Poporului să conteste OUG-ul pe justiţie la CCR

22 Feb 2019 555

Mesajul Avocatului Poporului cu ocazia Zilei mondiale a Justiției Sociale

20 Feb 2019 445

Câte petiții și cazuri au fost rezolvate în anul 2018 cu ajutorul Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Constanța

11 Feb 2019 1018

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul italianului care s-a dat drept medic

07 Feb 2019 583

Revista presei locale

27 Dec 2018 494

Avocatul Poporului s-a autosezizat în cazul militarului decedat în gara din Alba Iulia

14 Dec 2018 817

Președintele Iohannis a transmis către CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra modificăării Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

12 Nov 2018 323