UDTTMR, la seminarul „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”

Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a participat miercuri, 11 septembrie, alături de conducerea Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa şi de alţi reprezentanţi ai organizaţiilor comunităţilor etnice din România la seminarul cu tema „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”. Evenimentul a avut loc la Târgu Mureş şi a fost organizat de Fundaţia Culturală Dr. Bernády György.

Seminarul este parte a „Iniţiativei Cetăţeneşti Europene”, lansată de Uniunea Federală a Minorităţilor din Europa, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Partidul Popular din regiunea autonomă Tirolul de Sud din Italia, întâlnirea de la Târgu Mureş a reprezentanţilor minorităţilor etnice din ţara noastră cu conducerea FUEN venind în sprijinul acestui megaproiect transcultural.

Prin „Iniţiativa Cetăţenească Europeană” se urmăreşte să se solicite Comisiei Europene întărirea măsurilor de protecţie a minorităţilor naţionale şi etnice, în limitele competenţelor sale.

„În cele 47 ţări din Europa trăiesc aproximativ 340 de minorităţi naţionale autohtone cuprinzând în total circa 100 de milioane de persoane. Astfel, fiecare al şaptelea european face parte de fapt dintr-o minoritate naţională sau grup etnic. De asemenea, faţă de cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, numai în cadrul UE există peste 60 de limbi regionale sau minoritare, vorbite de circa 40 de milioane de oameni.

Prin deviza sa „Unitate în diversitate”, Uniunea Europeană îşi asumă cu mândrie acest mozaic multicultural, cel puţin la nivel declarativ. Lucrurile sunt mai puţin bine orânduite însă la nivel legislativ, problema minorităţilor fiind delegată la nivelul de competenţă al statelor membre, uniunea limitându-se la câteva prevederi generale care se încadrează în categoria generală a drepturilor omului, respectiv la interdicţia discriminărilor de orice natură”, susţin organizatorii seminarului, desfăşurat sub deviza „Nu eşti singur! Un milion de semnături pentru diversitatea europeană”.

Referitor la participarea la acest seminar şi la importanţa sa, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat: „Uniunea Europeană însăşi este o structură care are la bază principiul diversităţii, iar faptul că minorităţile etnice din România s-au reunit în cadrul acestui seminar şi au discutat aspecte ce ţin de statutul nostru, nu atât la nivel naţional, cât la nivel european, este un semnal clar că noi, minorităţile etnice de oriude, avem un rol foarte important, lucru de care suntem şi noi conştienţi”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța a emis o decizie de impunere pentru încasarea taxei folosire pentru Metropolitan SRL

08 Dec 2023 963

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, la final (GALERIE FOTO)

04 Sep 2023 1008

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de UDTTMR

02 Sep 2023 665

UDTTMR anunță deschiderea Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar printr-o conferință de presă (FOTO)

01 Sep 2023 1546

Spectacol impresionant la Constanța dedicat Zilei Limbii Tătare (GALERIE FOTO)

06 May 2023 1440

Declarație de avere Edvin Mobin, consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Constanța, avere și interese (DOCUMENTE)

04 Nov 2022 2534

Gelil Eserghep, președintele UDTTMR „Kures-ul este un sport tradițional al tătarilor. Suntem singura minoritate din România cu un sport tradițional“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Sep 2022 2266

LIVE TEXT A XXVI-a ediţie a Festivalului lntemaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco - Tătar, organizată la Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 Sep 2022 2045

Gelil Eserghep, consilierul onorific al președintelui CJ Constanța, pe probleme de minorități

15 Nov 2020 6029

#alegerilocale2020 Forumul minorităților din Dobrogea. Este oficial. PNL Constanța și UDTTMR, protocol pentru alegerile locale

31 Jul 2020 2604

#alegerilocale2020 LIVE TEXT. PNL și UDTTMR, protocol de colaborare pentru alegerile locale

30 Jul 2020 2163

Contestatarii vor organiza şi ei alegeri Congres cu final aşteptat la UDTTMR - Gelil Eserghep a fost ales preşedinte!

22 May 2017 3678

UPDATE. Congresul tătarilor Eserghep rămâne preşedintele UDTTMR

20 May 2017 3616

Executarea silită civilă de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani nu a mai avut loc. Tătarii au congres pe 20 mai. Urmează noi procese! (galerie foto + documente)

19 May 2017 10137

„Şoseaua lui Mazăre. Şi cum ea trebuie să moară!” Ce părere au constănţenii despre reînvierea proiectului şoselei de coastă

18 Jan 2017 4006