Gastroart Ciorbă de fasole (rețetă din 1931)



Se ia fasolea, se spală în 2-3 ape, apoi se într-o oală cu apă și îi dăm foc.

Lăsăm să dea în fiert până când fasolea se încrețește și apa se îngălbenește. Unele persoane schimbă apa, iar altele nu o schimbă. E bine să o schimbăm, căci fasolea conține sulf și prin fierbere obținem hidrogen sulfurat. Când e aproape fiartă, punem și sare. Nu punem sare odată cu fasolea căci se întărește șu nu mai fierbe bine. Tot atunci punem și zarzavatul adică: ceapa tăiată mărunt, morcov și țelină tăiată julien. Când toate acestea au fiert, se ia oala de pe mașină și se pune puțin pâtrunjel verde ca să-i dea un gust mai bun. Se servește ca primul fel.

Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Sursa: Gastroart.ro

Citește și:

GastroArt: Rețetă inedită de mititei din anul 1907


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 991

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1693

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1929

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1871

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1817

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1770

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1739

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1545

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1540

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1535

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1524

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1427

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1647

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1678

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1470