GastroArt Perișoare cu smântână (rețetă interbelică)

Rețetă de perișoare, foto: GastroArt Se dă prin mașina de tocat ½ kgr. carne mai grăsuță de vacă și de porc. O dată cu carnea se dă prin mașină și ceapă tocată și rumenită puțin în untură și la urmă o felie de pâine muiată în lapte și stoarsă bine. Se adaugă un ou întreg mare sau dacă sunt mici atunci două, apoi sare, un praf de piper, puțin pătrunjel și mărar tocate fin.



Se mestecă cu o lingură de lemn. Deoparte avem pregătit pesmetele. Luăm cu lingura din tocătură, facem în mână perișoare rotunde pe care le dăm prin pesmet și le prăjim în untură ferbinte.


Apoi se așează într-o cratiță. Se face un rântaș dintr-o lingură de făină, îl stingem cu o ceașcă de lapte. Amestecăm cu o ceașcă de smântână, punem un praf de sare, o linguriță de pătrunjel și mărar tocate fin și turnăm deasupra perișoarelor și lăsăm să fiarbă puțin la foc mic. La foc iute se taie smântâna.


Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.




Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



 ​Citește și: 

GastroArt Salată de ardei copți (rețetă interbelică)


 GastroArt Prăjitură Nicoleta (rețetă interbelică)



Sursa foto și text:  GastroArt.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 989

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1693

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1928

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1870

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1817

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1769

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1737

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1545

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1539

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1534

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1523

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1425

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1647

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1677

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1469