GastroArt Prepararea colivei (rețetă din 1931)



Coliva se prepară astfel: Mai întâi curățăm grâul apoi îl pisăm puțin umed până când se curăță coajă. Apoi îl spălăm și îl punem la fiert. Dupăce l-am fiert îl punem să se răcorească. Îm timpul răcitului se prinde o coajă.


Când preparăm coliva o luăm și o amestecăm cu zahăr și sare. Apoi îl punem pe o farfurie oarecare și îi dăm o formă frumoasă. Când vrem să-l ornăm cu zahăr îl punem în pesmet. Se mai poate orna cu miez de nucă, coajă de lămâie, cacao sau ciocolată rasă.


Când coliva se face în pomenirea unui mort se face deasupra o cruce. Grâul se mai poate mânca cu lapte fierbinte.


Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.

Sursă foto și video: GastroArt

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 1010

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1715

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1953

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1891

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1839

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1794

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1765

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1569

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1574

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1559

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1547

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1451

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1671

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1705

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1495