GastroArt Prima rețetă de colivă (1066)

Nu este un lucru tocmai neobișnuit ca, în manuscrisele medievale, să găsești și instrucțiuni pentru gătit. Totuși, nu te-ai aștepta să dai peste așa ceva tocmai în cărțile liturgice din Evul Mediu. O carte religioasă bizantină (cca 1375–1400), care conține o sumedenie de învățături pentru obiceiurile ce trebuie respectate în sâmbetele și duminicile din timpul Postului Paștelui, conține o rețetă cu totul specială: nu doar că vorbim despre o rețetă vegetariană, ci vorbim și despre o rețetă despre care se spune că a fost revelată de către Cel de Sus. Povestea miraculoasei rețete este consemnată într-un fragment din Psaltirea lui Teodor din 1066, referitor la prima Sâmbătă din Postul Mare. (Traducere de Mihai Botea)

Când împăratul Flavius Claudius Iulianus (fiul lui Iulius Constantinus, fratele vitreg al lui Constantin cel Mare) a abandonat religia creștină în favoarea unui monoteism neoplatonician, acesta a decis să întineze Postul Mare al creștinilor, ordonând guvernatorului Constantinopolului ca toate produsele alimentare din piețele orașului să fie mânjite cu sângele animalelor jertfite idolilor.

Pe când soldații duceau la îndeplinire ordinul împăratului, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron (care murise cu 50 de ani înainte de domnia lui Iulianus) i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, dezvăluindu-i acestuia planurile împăratului. Când a aflat adevărul, arhiepiscopul l-a întrebat cu groază pe sfânt: „Ce putem mânca atunci?”. „Colivă”, a fost răspunsul Marelui Mucenic. Surpins, Arhiepiscopului Eudoxie l-a întrebat ce este coliva. „Coliva sunt boabele de grâu fierte ușor și îndulcite cu miere, semințe de susan, migdale, nuci măcinate, scorțișoară, semințe de rodie, stafide și anason”, a fost răspunsul sfântului.

Curios să afle cine este „furnizorul” acestei noi rețete, arhiepiscopul a primit următorul răspuns: „Eu sunt Teodor, mucenicul lui Hristos, pe care acesta l-a trimis acum la tine pentru a-ți dezvălui acest lucru și pentru a oferi o nouă hrană pentru oamenii săi.” Arhiepiscopului Eudoxie i-a anunţat de grabă pe creştini să nu cumpere alimente din piețele orașului și, în schimb, să mănânce grâu fiert cu miere.

În amintirea acestei minuni, biserica ortodoxă îl cinstețe anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare. În ciuda celor relatate despre originile divine ale colivei, există numeroase dubii în această privință. În alte versiuni ale poveștii, Sf. Mucenic Teodor pur și simplu îi împărtășește arhiepiscopului o rețetă veche din țara sa. Există teorii conform cărora rețeta colivei își găsește originile în cultul grecesc al lui Dionis.

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.


Sursa foto și text:  GastroArt.ro

Citește și: 

GastroArtMinciunele (rețetă din 1933)

GastroArtBorș de sfeclă (rețetă din 1931)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Descoperă bucătăria în aer liber. Ghidul simplu al grătarului tradițional

13 Apr 2024 544

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 750

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 1018

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Iată în ce condiții

19 Jan 2024 790

Medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023

15 Jan 2024 803

Rețetă de mici delicioasă pentru 1 Mai tradițional!

30 Apr 2023 1052

Ciorbă de miel pentru Paşte. Rețeta pas cu pas!

14 Apr 2023 5075

Drob de miel pentru masa de Paște. Rețeta savuroasă pas cu pas

14 Apr 2023 1179

Friptură de miel pentru Paşte. Rețetă simplă și ușor de preparat

14 Apr 2023 1193

Rețetă de cozonac pentru Paște. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?

12 Apr 2023 1218

Cum poți pregăti o delicioasă pască cu ciocolată și aluat de cozonac? Iată ingredientele (VIDEO)

02 Apr 2023 1357

Evenimentele zilei de 12 martie Ziua scoicilor la cuptor. Iată o rețetă delicioasă și ușor de pregătit

12 Mar 2023 1233

GastroArt Pește la cuptor (Rețetă Interbelică)

19 Jul 2022 1777

GastroArt Măruntaie cu sos acru (Rețetă interbelică)

14 Jul 2022 1287

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1545