GastroArt Roșii umplute cu ficat (rețetă interbelică)

Rețetă, Sursa foto: Gastro Art Se aleg roșii netede, frumoase, se taie capacul și se scobesc înăuntru. Se taie felii ¼ kgr. de ficat de purcel și se trage în unt. Se trece apoi prin mașina de tocat împreună cu 3 pâiniți muiate bine în lapte și stoarse.


În untul rămas dela ficat se trage o ceapă tăiată mărunt, se amestecă cu tocătura, la care se mai adaugă 3 gălbenușuri, 50 gr. unt proaspăt, albușurile făcute spumă, sare și piper după gust. Cu această tocătură se umplu roșiile, se așează în cratiță, peste fiecare roșie se pune o bucățică de unt și se dă la cuptor, la foc bun.


Miezul din roșii se fierbe, se trece prin sită și se toarnă peste roșii, după ce acestea s-au rumenit puțin. Înainte de a servi se adaugă 2-3 linguri de smântână.


Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.



Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.


Sursa foto și text:  GastroArt.ro

 
​Citește și: 


GastroArt Gogoșari în oțet (rețetă interbelică)

 GastroArt Conopidă și morcovi în saramură (rețetă interbelică)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 992

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1695

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1934

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1876

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1823

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1776

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1743

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1548

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1543

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1538

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1527

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1429

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1650

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1681

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1472