AGIRO CONSIDERA NEINSPIRATA DECIZIA SINDICATELOR

La un început de februarie 1898 se scria în ,,Şcoala viitoare” : ,,Învăţătorii din România- cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie- au ajuns la convingerea, că atât şcoala cât şi învăţătorul ei, nu se vor putea ridica, la nivelul instituţiilor de stat, altul la demnitatea ce i se cuvine, până nu-şi vor da mâna cu toţii, şi strâns uniţi, în jurul unuia şi aceluiaşi steag, să-şi spună cuvântul din urmă. Fiţi convinşi că, cu inima liniştită şi cu fruntea senină vom putea privi înaintea marelui tribunal public,,

AGIRO CONSIDERĂ NEINSPIRATĂ DECIZIA SINDICATELOR

COMUNICAT DE PRESĂ

13 09 2009

            Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România consideră neinspirată decizia sindicatelor de a fi ignorată prezenţa demnitarilor la deschiderea anului şcolar.

            Oricât ar fi dezamăgit unii demnitari, ar trebui valorificată oportunitatea întâlnirii cu aceştia în speranţa convingerii lor de către cadrele didactice din miile de şcoli ale ţării pentru a susţine chiar şi în al 12-lea ceas amendamentele care să facă mai drepte legile de pe agenda lor. Este, în altă ordine de idei, şi o oportunitate pentru a se face solicitări pentru rezolvarea unor probleme specifice fiecărei şcoli în parte.

            Rare sunt ocaziile când atâţia demnitari vor fi prezenţi în şcoli şi momentul nu trebuie ratat. Aceasta dacă încă mai suntem convinşi că aceştia sunt totuşi cei care fac legi, votează bugete etc. Aceasta dacă dorim ca şi alte cadre didactice să aibă ocazia de a fi în contact cu aceşti demnitari şi nu doar liderii federaţiilor sindicale care sunt prezenţi aproape zilnic la MECI, Guvern sau comisii parlamentare.

            Poate miile de cadre didactice vor reuşi să convingă oamenii politici acolo unde liderii sindicali nu au putut convinge.

            Poate zecile de mii de învăţători şi educatoare vor convinge demitarii cu acest prilej de discriminarea demnă de teatrul absurdului de care au parte în privinţa încadrării, acolo unde nu se respectă principiul salarizării egale la muncă şi studii egale. Acest principiu nu l-am auzit enunţat de niciun lider sindical la ieşirea de la vreo întâlnire cu demnitarii. Poate vor avea acum ocazia educatoarele şi învăţătorii să îi convingă pe demnitari de justeţea acestui principiu.

            Doamna Ministru Ecaterina Andronescu a asigurat Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România că susţine o dreaptă încadrare şi eliminarea discriminărilor dintre membrii aceleiaşi categorii socio – profesionale şi realizarea unei salarizări egale la studii egale în învăţământul primar şi preşcolar. Se vor recunoaşte studiile superioare ale învăţătorilor şi educatoarelor urmând să fie încadraţi ca profesori. Despre această discriminare de până acum face vorbire explicit şi textul strategiei pentru educaţie. Institutori se are în vedere să fie încadraţi doar cei care au o diplomă pe care este înscrisă această specializare. Propunerile noastre au ajuns la MECI, Parlament şi Guvern trimise de noi sau înregistrate de instituţii şi demnitari care şi le-au însuşit.

            Am fost asiguraţi de Doamna Ministru Andronescu că se vor completa articolele 147 (alin 5), 167 (alin 6 şi 7) şi 168 (alin 7) din Legea Educaţiei Naţionale încât asociaţiile profesionale ale cadrelor didactice să aibă rol de observator/consultativ în luarea deciziilor atât la nivel ministerial, cât şi la nivelul inspectoratelor şcolare şi al unităţilor de învăţământ, conform articolului 9 din Constituţia României «patronatele, sindicatele şi asociaţiile profesionale contribuie la apărarea drepturilor şi la promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor».

            Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România îşi exprimă încrederea că aceste deziderate ale cadrelor didactice cuprinse în rezoluţia congresului vor fi cuprinse în textul final al legii, lucru de care am fost asiguraţi de Doamna Ministru Ecaterina Andronescu. De aceeasi sustinere ne-au asigurat Doamna Senator Anca Boagiu, Domnul Deputat Nicolae Banicioiu (care a depus amendamentul la Secretariatul General al Parlamentului cu numarul 51/5519/10.09.2009), Domnul Senator Nicolae Robu, Domnul Deputat Radu Vasilică, Domnul Deputat Ciprian Luca, Domnul Senator Viorel Badea si Domnul Senator Titus Corlateanu, alti parlamentari români de la diferite grupuri parlamentare sau comisii care au promis că îşi însuşesc amendamentele propuse de AGIRo şi recentul congres.

            La recentul Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare, Doamna Ministru a ascultat propunerile şi a răspuns întrebărilor câte unui delegat din fiecare asociaţie/sucursală judeţeană/de sector a AGIRo. La congres au participat şi Traian Băsescu, Preşedintele României care dat aceleaşi asigurări că se va ţine cont de amendamentele congresului care respectă pactul şi strategia pentru educaţie; Secretarii de Stat Adriana Pană, Oana Badea şi Eugen Tomac; senatorii Titus Corlăţeanu şi Viorel Badea- alături de 900 de delegaţi (educatoare, învăţători, profesori, inspectori şcolari, directori de şcoli, cercetători ştiinţifici, lectori universitari, doctori în pedagogie) din cele 59 de asociaţii / sucursale judeţene / de sector ale AGIRo, ai altor asociaţii profesionale ale cadrelor didactice, profesori din comunităţile româneşti de peste hotare, ai Consiliului Naţional al Elevilor, ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Institutelor de Ştiinţe ale Educaţiei din Bucureşti şi Chişinău, ai EDUGATE şi Microsoft România.

Viorel Dolha

preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONU 15 Mai 2024, Ziua Internațională a Familiilor

15 May 2024 368

Când se întrunește Comisia de urbanism Constanța a municipiului Constanța Pe ordinea de zi se află și emiterea avizului de oportunitate pentru construirea unui cimitir militar pe bulevardul Aurel Vlaicu

13 May 2024 571

Beneficiile plimbărilor pe malul mării, în Constanța

06 May 2024 1847

Începând de azi Oportunitate de angajare în SRI – este vizat un post de ofițer operativ/analist

06 May 2024 1047

Renăscând bunătatea în perioada Paștelui Să ne arătăm compasiunea și generozitatea într-un spirit de solidaritate și unitate

03 May 2024 688

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se reunește în această săptămână. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte imobiliare controversate!

15 Apr 2024 865

AJOFM invită absolvenţii din Constanța la bursa locurilor de muncă

11 Apr 2024 849

A început eclipsa totală de soare. Imagini cu fenomenul (FOTO)

08 Apr 2024 907

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare pentru medicii stomatologi. Cine scoate postul la concurs

08 Apr 2024 758

Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?

07 Apr 2024 743

Marius Mitulescu, candidat la Primăria Constanța din partea Partidului SOS

05 Apr 2024 1598

Oportunitate de angajare în SRI! 31 martie, ultima zi pentru înscriere! Vizați, elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

30 Mar 2024 1389

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 438

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 1162

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1108