IPJ Buzău Acţiuni preventive ale polițiștilor de la Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității

Nr. 124 din 16 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din data de 15 aprilie 2024
 
Acţiuni preventive ale polițiștilor de la Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității
 
În ziua de 15 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară s-au deplasat la Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Buzău, unde au desfăşurat activități preventiv-informative.
Elevii au fost foarte receptivi şi activi în discuţiile lansate de poliţişti pe marginea  prevenirii infracțiunilor comise cu violență, portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase și cunoașterea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Tema principală a discuţiilor a fost prevenirea victimizării minorilor prin recunoașterea situaţiilor de pericol în care aceştia ar putea fi implicaţi din cauza necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente.
Elevii au fost îndrumați să sesizeze de îndată cadrelor didactice, consilierului școlar şi părinților comportamentele care se înscriu în sfera violenței școlare.
Întâlnirea  a urmărit diminuarea condițiilor de vulnerabilitate sau risc și sporirea celor care protejează individul de consecințele negative ale violenței în general și ale violenței școlare, în particular.
Activitatea s-a derulat sub egida Campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.
          Tot ieri, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune Buzău, au desfășurat activități de reintegrare socială destinat persoanelor care au comis infracţiuni cu violență, sub egida Programului de prevenţie destinat persoanelor care au comis infracţiuni contra persoanei “Violența nu este soluția!”.
          Activitățile au constat în prezentarea și purtarea unor dezbateri pe marginea comportamentului violent, abordat din punct de vedere al cauzelor și consecințelor produse de adoptarea acestuia.
          Au fost dezbătute subiecte privind managementul furiei, distincția între furie-agresivitate-violență, conștientizarea cauzelor și a mecanismului de adoptare a comportamentului agresiv și prevenirea adoptării acestuia prin diverse metode.
  •  
Acţiuni preventive ale polițiștilor rutieri 
 
În ziua de 15 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din municipiul Buzău.

Activitatea, desfăşurată în cadrul proiectului Educație rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și a avut ca temă „Toleranță  0 (Zero) pentru consumul de droguri și alcool în trafic!”.
Întrucât la activitate au participat atât elevi cât și cadre didactice și părinți, polițiștii au făcut recomandări pentru toate categoriile de vârstă.
Astfel, copiii au primit din partea polițiștilor recomandări pe linia prevenirii și reducerii consumului de substanțe psihoactive printre elevi, iar adulții au primit recomandări pentru descurajarea consumului de droguri și alcool înainte de a se urca la volan.

La activitate au participat peste 100 de școlari, părinți și cadre didactice.
 
 
  •  
Bănuit de înșelăciune depistat de polițiști
 
La data de 15 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Poșta Câlnău au identificat principalul bănuit în cazul unei infracțiuni de înșelăciune.
Fapta a fost sesizată în data de 5 mai 2023, de către persoana vătămată, un bărbat de 82 de ani, din Poșta Câlnău.
Din cercetări a reieşit că bănuitul, un bărbat de 59 de ani, din Botoșani, sub pretextul că l-ar cunoaște, i-ar fi solicitat păgubitului o sumă de bani pentru a-şi ajuta pe fiul.
Prejudiciul, în valoare de 345 de lei, a fost recuperat şi restituit.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
Referitor la ÎNȘELĂCIUNI PRIN NESOCOTIREA ÎNCREDERII SAU PRIN ÎNSUȘIREA PE NEDREPT, polițiștii vă sfătuiesc:
 
 
- Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).
 
- Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.
 
- Purtați discuții referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.
 
  •  
 
Nereguli în trafic
 
La data de 15 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 262 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 25 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 91 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 14 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză155 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui șofer de 44 de ani, din Iași, ce rula pe DN2 E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 11 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor sau a autovehiculelor care aveau acest drept,  pentru efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru neprezentarea în termenul de 24 de ore la poliție în urma unui accident care s-a soldat doar cu pagube materiale.
55 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care nu au purtat centura de siguranță, 19 sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care s-au urcat la volanul unor autovehicule neconforme din punct de vedere tehnic şi 42 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 90.000 de lei.
Poliţiştii au efectuat peste 140 de testări cu aparatele etilotest și drugtest, care au indicat valori pozitive în două situații.
Într-unul din cazuri, alcooltestul a înregistrat o valoare sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferul s-a ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cel de-al doilea caz, alcooltestul a înregistrat o valoare de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind întocmit dosar penal.
Șoferul, un bărbat de 37 de ani, din Buzău, a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui  vehicul  neînmatriculat.
 
 
Atragem atenția că temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă readuc în traficul rutier trotinetele electrice.
Să nu uităm că acest mijloc de deplasare este reglementat prin lege, după cum urmează:
- viteza vehiculului utilizat să nu depășească 25 km/h. - trotineta să fie echipată cu iluminare și inserții reflectorizante, pentru utilizarea pe timp de noapte.
 - este interzisă celor cu vârstă mai mică de 14 ani, iar cei cu vârste între 14 și 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască de protecție.
- nu mai pot fi conduse pe trotuar, cu excepția celor care sunt prevăzute cu pistă specială.
- doar pe drumurile unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 km/h.

- se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice!
- oprirea și staționarea trotinetelor electrice se va face pe partea carosabilă, acestea trebuind așezate lângă sau în paralel cu marginea părții carosabile și nu pe trotuar.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 315

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

23 Apr 2024 295

IPJ BuzăuROADPOL – Speed Marathon

22 Apr 2024 248

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

22 Apr 2024 259

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

18 Apr 2024 329

IPJ Buzău Acţiuni preventive ale polițiștilor de la Siguranță Școlară

12 Apr 2024 269

IPJ Buzău Acţiuni preventive ale polițiștilor de la Siguranță Școlară

10 Apr 2024 268

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității

29 Mar 2024 320

IPJ BuzăuReținut de polițiști pentru violare de domiciliu și furt calificat

14 Mar 2024 535

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității

13 Mar 2024 435

IPJ BuzăuPolițiștii în dialog cu elevii de gimnaziu

16 Jan 2024 402

IPJ BuzăuAcţiuni preventive ale poliţiştilor Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Biroului Siguranța Școlară

27 Oct 2023 485

IPJ BuzăuBănuit de tentativă la furt calificat dintr-un lăcaș de cult identificat de polițiști

24 Oct 2023 517

IPJ Buzău Acțiuni preventive desfășurate de polițiști

05 Oct 2023 611

IPJ Buzău Buletin informativ 14 septembrie

15 Sep 2023 477