Al doilea Congres National „Hristos Impartasit Copiilor”

Patriarhia Română, împreună cu Organizaţia World Vision România, a organizat în perioada 1 - 3 septembrie 2009, cel de-al doilea Congres Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor", la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. La eveniment au luat parte peste 30 inspectori eparhiali - facilitatori şi responsabili cu coordonarea acestui proiect naţional de cateheză pentru copii, alături de reprezentanţi şi coordonatori naţionali ai acestui proiect din Georgia, Armenia, ai Organizaţiei World Vision International şi ai Organizaţiei World Vision România.

Proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor" (cunoscut în străinătate sub denumirea de „Youth Bible Curriculum") reprezintă tema centrală a congresului cu acelaşi nume şi este un proiect de cateheză adresat celor 4 milioane de copii români din ţară şi din străinătate. Iniţiativa a fost lansată în anul 2006 în România şi desfăşurată de peste 13 ani în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din şapte ţări (în afară de România) - Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban şi Federaţia Rusă.

În cadrul congresului, s-a dezbătut tema eficienţei acestui proiect, s-au căutat soluţii la o parte din problemele cu care s-au confruntat preoţii până în prezent şi s-a iniţiat un plan de acţiune pentru asigurarea sustenabilităţii proiectului.

În România, proiectul a fost lansat de către Organizaţia World Vision România, prin editarea primelor Ghiduri de Cateheză pentru copiii români, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În afară de editarea seriei de ghiduri de cateheză pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 - 17 ani, o altă componentă a proiectului este reprezentată de pregătirea preoţilor în metoda modernă folosită în predarea ghidurilor de cateheză, metodă interactivă, centrată pe copil.

Din anul 2008, acest proiect a fost preluat în totalitate de către Biserica Ortodoxă Română. În iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea unor Birouri de Cateheză la nivelul fiecăreia din cele 28 eparhii şi numirea unor inspectori responsabili cu activitatea de cateheză, performanţele obţinute de preoţi în acest domeniu fiind considerate drept criteriu de promovare a acestora, dovadă a importanţei pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă acestui domeniu de misiune.

Prin intermediul colaborării fructuoase dintre Biserica Ortodoxă Română şi Organizaţia World Vision România, peste 2500 de preoţi au fost pregătiţi în metoda folosită în predarea ghidurilor, în cadrul celor peste 70 de sesiuni de training desfăşurate.

Lucrul cel mai important îl constituie, însă, faptul că peste 35.000 copii din 28 de eparhii se bucură deja de Cuvântul lui Dumnezeu, primesc alinare şi încurajare în cadrul acestor sesiuni de cateheză, care sunt adevărate sesiuni de socializare şi de îmbunătăţire a comunicării între copii şi părinţi.

Încă de la lansarea proiectului în România, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost un susţinător neobosit. Mesajul adresat participanţilor la Congres relevă cu prisosinţă importanţa pe care Biserica Ortodoxă Română si Patriarhul o acordă proiectului „Hristos Împărtăşit Copiilor": „Acest proiect răspunde necesităţii urgente de a oferi copiilor cuvântul lui Dumnezeu într-o formă adecvată lor, care să le deschidă inimile spre adevăratele valori ale vieţii. Ne exprimăm încrederea că prin rugăciune şi înţelepciune vom depăşi greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalităţile învechite în comoditate, lipsa mijloacelor materiale şi mai ales lipsa de orientare misionară pe termen lung privind generaţiile viitoare".

În semn de recunoaştere a valorii proiectului, D-na Anita Delhaas van Dijk - director naţional World Vision România şi coordonatorul regional al proiectului - D-l James Morgenroth, au primit din partea Patriarhiei Române, ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", cea mai înaltă distincţie care poate fi acordată unei persoane ce nu face parte din cler.

Directorul naţional World Vision România a mulţumit la rândul său pentru distincţia acordată şi pentru privilegiul de a lucra împreună cu Patriarhia Română în proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor" şi a adus în discuţie o nouă iniţiativă a Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia World Vision România: Proiectul „Alege şcoala"

Realizat cu fonduri structurale europene, Proiectul „Alege şcola" este un proiect complementar la proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor" şi se adresează copiiilor în prag de abandon şcolar, abandon generat nu numai de sărăcia materială dar şi de cea spirituală. Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani şi va avea drept scop prevenirea şi combaterea fenomenului de abandon şcolar, precum şi rezolvarea cazurilor de delincvenţă juvenilă, prin organizarea la nivel parohial a programului de catehizare „Şcoala de duminică". Peste 18.000 de copii, atât din mediul rural cât şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona şcoala. Vor fi organizate 250 de tabere de creaţie, cu caracter spiritual, pentru un număr de peste 10.000 de copii, selectaţi după criterii bine stabilite.

Pentru informaţii suplimentare legate de desfăşurarea congresului, vă rugăm contactaţi-l pe pr. dr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române şi manager al proiectului „Hristos Împărtăşit Copiilor" - 0731.444.632, e-mail: constantin_naclad@wvi.org.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Dosarul tragediei de la 2 Mai! Se cer despăgubiri de peste 33 milioane de euro

15 May 2024 833

LIVE Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în conferința de presă la Constanța (Galerie FOTO)

15 May 2024 706

Noul termen, după alegerile locale Tribunalul Constanța amână dosarul lui Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă

15 May 2024 348

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să facă una din cele mai mari mutări în plan economic

10 May 2024 586

VIDEO Crimă în Mamaia! Judecătorii amână pronunțarea pentru luna viitoare!

07 May 2024 670

Ce ne așteaptă în primele zile din mai, în Dobrogea? Iată semnificația codurilor meteo

06 May 2024 912

PNL Constanța decide săptămâna viitoare cine îl înlocuiește pe Daniel Gigi Tatu în Consiliul Local Municipal Constanța!

02 May 2024 427

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 932

Primăria Constanța Întâlnire de lucru la Direcția Generală de Asistență Socială. Iată despre ce s-a discutat

19 Apr 2024 616

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 678

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 629

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se reunește în această săptămână. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte imobiliare controversate!

15 Apr 2024 863

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1019

Lucrări la rețeaua de energie electrică din județul Constanța! În ce localități se întrerupe furnizarea energiei săptămâna viitoare

12 Apr 2024 1058

Rețele Electrice Dobrogea Se întrerupe furnizarea energiei electrice în județul Constanța săptămâna viitoare. Lista zonelor afectate

11 Apr 2024 5859