ACoR Constanța Întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” (GALERIE FOTO)

Sursă foto: ACoR Constanța
 
  • La eveniment au fost reprezentate 35 de comune ale județului Constanța, prin primari și asistenți sociali.
 
Astăzi, 22 februarie 2024, în Sala de Ședințe „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța a avut loc întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” implementat de Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu UNICEF România, cu sprijinul Asociației Comunelor din România (ACoR), conform unui comunicat din partea ACoR Constanța.
 
La eveniment au fost reprezentate 35 de comune ale județului Constanța, prin primari și asistenți sociali.
 
Semnarea acordului de parteneriat între CNASR, UNICEF și ACoR în anul 2023, stă la baza acestor proiecte prin care vor primi sprijin 2000 de comune ale României. Prin acest proiect se dorește construirea unui cadru de consultare cu factorii de decizie de la nivel județean și local, furnizorii publici și privați de servicii sociale, precum și cu profesioniștii din domeniul social, în vederea identificării nevoilor sociale din comunitățile rurale și a dezvoltării serviciilor sociale integrate necesare creșterii calității vieții persoanelor vulnerabile.
 
Evenimentul a vizat tematici considerate prioritare pentru sistemul de asistență socială, precum:
 - implementarea pachetului minim de servicii (incluzând sprijin pentru identificarea nevoilor locale, dezvoltarea serviciilor comunitare integrate și creșterea capacității profesioniștilor din mediul rural);
- dezvoltarea și finanțarea serviciilor sociale;
- consolidarea forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, în contextul viitoarelor modificări legislative în domeniu etc.
 
Prin dezbaterile ce au avut loc, s-a dorit informarea și cunoașterea necesității de creare la nivel local a serviciilor sociale adresate grupurilor vulnerabile precum copiii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, înțelegerea rolului asistentului social la nivelul comunității, precum și necesitatea consolidării forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural. În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuții despre necesitatea dezvoltării serviciilor comunitare integrate și cooperarea interinstituțională în implementarea pachetului minim de servicii.
 
Până în acest moment 800 de UAT-uri din întreaga țară au fost sprijinite și informate pentru creșterea capacității forței de muncă din serviciile sociale din mediul rural, inclusiv prin promovarea angajări asistenților sociali, acestea fiind informate și cu privire la apeluri de programe UE, utilizarea ghidurilor de aplicare și a propunerilor de proiecte, modificări ale cadrului normativ. De asemenea, au fost realizate 800 evaluări de nevoie la nivel de UAT, realizate în vederea implementării pachetului minim de servicii comunitare integrate.

 
În cadrul evenimentul au luat cuvântul:
  • doamna Ștefania SAVIN, reprezentant CNASR;
  • doamna Marinela Carmen GRIGORE, Președinte Structura Teritorială CNASR Constanța;
  • doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședinte ACoR, primar al comunei Cumpăna;
  • doamna Mihaela RISTEA, director al DGASPC Constanța;
  • doamna Marilena Laura NICOLAE, inspector social AJPIS Constanța;
  • doamna Amet LAKME, reprezentant AJPIS Constanța;
  • doamna Dana ADOCHIEI, șef Serviciul de Probațiune Constanța;
  • doamna Raluca MATEI, prodecan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea „Ovidius” Constanța;
  • Stănescu NINA, conf. univ. Facultatea de Drept și Facultatea de Teologie, a Universității “Ovidius”;
  • Carmen CONSTANTINESCU, asistent social, șef Centru de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă în cadrul Direcției Asistență Socială Năvodari;
 

„Astfel de întâlniri sunt benefice deoarece facilitează schimbul de experiență între persoanele implicate în viața socială a comunității. Doar împreună putem găsi soluții pentru cei aflați în nevoie. Acest proiect este foarte important, pentru că ne arată ce avem nevoie: specialiști care să acorde cele mai bune servicii atât copiilor cât și adulților. Este nevoie urgentă de asistenți sociali calificați atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Pe lângă o vorbă bună, asistentul social găsește soluții practice la problemele oamenilor. ... Suntem alături de CNASR și UNICEF! Trebuie ca numărul angajărilor în asistență socială să crească! Solicităm să se deblocheze posturile pentru asistenți sociali; dacă nu se deblochează organizarea de concursuri pentru angajare, administrația publică locală pierde, pierdem toți! De asemenea, trebuie să se permită creșterea salariului asistenților sociali, independent de grila de salarizare a UAT-urilor, o salarizare specifică în raport cu munca prestată, iar asistentului social să i se dea spor de periculozitate pentru că lucrează cu omul bolnav și cu nevoi speciale!”, a fost concluzia discursului doamnei Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna.

 
Evenimentul a permis întocmirea unui MEMORANDUM ce va fi semnat de către reprezentanții instituțiilor partenere CNASR Constanța, Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România, DGASPC Constanța, ISJ Constanța și AJPIS Constanța, care va fi înaintat Colegiului Național al Asistenților Sociali, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și celorlalți decidenți în domeniile protecției persoanelor vulnerabile ale societății românești.

 

„Copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, victimele violenței domestice și multe alte persoane aflate în diverse situații de vulnerabilitate au nevoie de servicii sociale cât mai aproape de mediul în care locuiesc. Există părinți care își duc copiii cu dizabilități pentru terapie la distanțe de zeci de kilometri, există vârstnici dependenți fără niciun aparținător, există copiii din familii vulnerabile la risc de abandon școlar, iar toți aceștia precum și mulți alții, nu au acces la servicii sociale în propria comunitate. Haideți să dezvoltăm serviciile sociale, să le oferim pe lângă beneficii și servicii integrate furnizate de specialiști asistenți sociali, psihologi, asistenți medicali comunitari etc. Haideți să atragem specialiști în acest domeniu cu profunde valențe umane, al asistenței sociale!”, a transmis doamna Marinela GRIGORE, Președintele Structurii Teritoriale CNASR Constanța.

 

Citește și:
Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1099

Constanța Întâlnire regională pentru dezvoltarea forței de muncă în serviciile sociale din Regiunea Sud-Est, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România (GALERIE FOTO)

27 Sep 2023 1085

Asociația Comunelor din România s-a reunit în ședință la Camera de Conturi Constanța

14 Feb 2023 1647

Delegația ACoR, prezentă la Summitul European al Regiunilor și Orașelor de la Marsilia

07 Mar 2022 1577

Mariana Gâju, președintele ACOR Constanța, va înainta o scrisoare către Prefectura Constanța. Ce probleme expune

22 Dec 2021 1273

Reuniune a Asociației Comunelor și Orașelor din România, filiala Constanța. Despre ce se discută (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Dec 2021 2232

LIVE VIDEO & TEXT În acest an, Constanța găzduiește Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România

02 Jun 2021 4121

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, aleasă președinte al Asociației Comunelor din România, filiala județeană Constanța

03 Mar 2021 2410

Constanța Întâlnire de lucru a ACoR. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, printre cei prezenți (galerie foto)

21 Jan 2020 2151

Consiliul Judeţean a scos la licitaţie lucrările de proiectare pentru Edificiul Roman cu Mozaic

04 Mar 2019 2363

Doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare Bogdan-Florin Chiriluță a bătut palma cu procurorii DNA Constanţa

08 Oct 2017 6020

Primarul Mariana Gâju, un nou mandat în fruntea Consiliului Director al Filialei Constanţa a AcoR (galerie foto)

04 Oct 2017 3132

Consiliul Director al Filialei Constanţa a ACoR, întrunit în şedinţă la Primăria Cumpăna. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

08 Jul 2017 2814

AOR şi ACoR au spus „pas“ Prefectura Constanţa propune modificări la Legea 544/2001 (document)

29 Jun 2017 4244

Asociaţia Comunelor din România îşi menţine liderii şi vrea autonomie locală

12 Jul 2016 2508