Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța
 
  • Cea de-a treia zi a celei de-a 27-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România a fost dedicată analizei problemelor cu care se confruntă comunele din România și, implicit, autoritățile administrației publice locale ale acestora, ca urmare a unor sincope în procesul de descentralizare, precum și a unei accentuate diminuări a capacității administrative a autorităților administrației publice locale. 
 
Evenimentele zilei au fost deschise de prim-ministrul României,  Ion-Marcel CIOLACU, ce a transmis că dorește un parteneriat real cu administrația locală și că satul românesc nu poate fi dezvoltat decât împreună. De asemenea, a transmis rugămintea ca Asociația Comunelor din România să trimită o listă de 5-10 cele mai importante probleme ale mediului rural pentru care administrația centrală, în parteneriat cu administrația locală, să încerce să identifice soluții. 
 
Ministrul Finanțelor Publice a menționat faptul că bugetul anului 2024 are un procent mare destinat investițiilor (7,2% din PIB) și că bugetul programului “Anghel Saligny” destinat proiectelor administrației publice locale este de aproape un miliard de euro. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a menționat că este pentru prima dată când 2% din PIB este dedicat agriculturii, astfel că vor exista în continuare scheme de ajutor destinate fermierilor.
 
Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna a ridicat problema întârzierilor în derularea procedurii de finanțare a proiectelor cu fonduri europene sau guvernamentale, costul avizelor pe care UAT-urile sunt obligate să le obțină, avize ce nu sunt imperios necesare, ca de exemplu: aviz ARACIP, aviz de mediu, aviz ISU, altele decât cele de strictă necesitate. 
 
De asemenea a adus în discuție problemele cu privire la implementarea proiectelor ce vin în sprijinul tinerilor, locuințe de tip ANL, proiecte finanțate prin CNI, PNRR sau CNAIR, cum este și  situația nodului de descărcare din autostrada A4 pe teritoriul comunei Cumpăna. 
În cadrul evenimentului, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, dl. Adrian-Ioan VEȘTEA, a înmânat Colanul de aur, Colanul de argint și Colanul de bronz Filialelor județene cu cele mai bune rezultate în anul precedent în ceea ce privește mobilizarea membrilor, desfășurarea activităților la nivel județean și plata cotizației anuale către ACoR.
 
Astfel Colanul de aur a revenit și în acest an Filialei județene Constanța a ACoR, fiind înmânat președintei Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna.
 
 La egalitate, Colanul de aur a revenit și Filialei județene Vrancea a ACoR, înmânat președintelui Fănică POPA, primarului comunei Bolotești.

Colanul de argint a ajuns la Filiala județeană Călărași a ACoR, înmânat domnului președinte Nicolae PANDEA, primarul comunei Ștefan cel Mare, iar Colanul de bronz a fost oferit Filialei județene Neamț a ACoR,  Petrică ȘCHIOPU, primarul comunei Bârgăuani.
 
De asemenea, a avut loc aprobarea documentului manifest al Asociației Comunelor din România (ACoR) și al Asociației Stabilitate, Armonie, Tradiții (SAT) “SOARTA SATULUI ROMÂNESC – ÎMPOTRIVA DESFIINȚĂRII ȘI COMASĂRII ABUZIVE A COMUNELOR!”. În cuprinsul manifestului este precizat că: „Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Stabilitate, Armonie și Tradiții (SAT) resping în mod categoric propaganda pentru așa-zisa reformă administrativ-teritorială a României prin comasarea sau desființarea unui număr ridicat de comune, ca soluție, chipurile, pentru însănătoșirea finanțelor publice și dezvoltarea României.

 
Citește și
Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 405

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 860

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 568

ACoR Constanța Întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” (GALERIE FOTO)

22 Feb 2024 746

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1110

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat noul port turistic din Jurilovca (VIDEO)

10 Feb 2024 846

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.456 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

02 Jan 2024 576

Mariana Gâju, prezentă și premiată la Gala Aniversară a 33 de ani de la înființarea Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative

14 Dec 2023 1161

IGSURO-ALERT pentru prezența animalelor periculoase, în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Gorj și Mureș

11 Dec 2023 445

Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR la întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee) (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 875

Grupul Socialiștilor Europeni, dezbatere pe „Pactul verde local”. Ce le-a transmis Mariana Gâju?

11 Oct 2023 699

Mariana Gâju, intervenție la Bruxelles, pe tema „O Uniune Europeană a sănătăţii pentru Europa şi Regiunile Sale” - „Educația și sănătatea pe primul loc!”

11 Oct 2023 903

Cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor – Măsuri în vederea atingerii egalității de gen

11 Oct 2023 800

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

06 Oct 2023 857

Primarul Mariana Gâju, la cea de-a 19-a întâlnire a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) a Comitetului European al Regiunilor (FOTO)

29 Sep 2023 922