O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

Miercuri, 4 octombrie 2023, o delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, alături de ministrul Ligia Deca și domnul secretar de stat, Sorin Ion. 

 

Din delegația Asociației Comunelor din România au făcut parte:

  • Emil Drăghici, președintele ACoR, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița; 
  • Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța; 
  • Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași; 
  • Ghiorghe Bute, primarul comunei Scânteiești, județul Galați; 
  • Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, județul Dâmbovița. 

 

Întâlnirea a concentrat dezbateri pe baza Legii nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, care a intrat in vigoare începând cu data de 3 septembrie 2023. 

Au fost discutate oportunitățile pe care reformele din noua Lege a învățământului preuniversitar le oferă elevilor din mediul rural, precum și despre demersurile pe care le face Ministerul Educației pentru elaborarea legislației secundare. 

 

Printre altele, noua lege reglementează ca sumele privind cheltuielile pentru transportul elevilor și bursele școlare să fie finanțate de la bugetul de stat. În ceea ce privește transportul cadrelor didactice, decontarea acestuia va fi suportată de la bugetul de stat începând cu anul 2024. De asemenea, la finalul lunii trecute s-a aprobat H.G. pentru masa caldă a elevilor din 450 de școli, restul vor beneficia de programul “Masă sănătoasă”. Începând cu acest an școlar toate unitățile de învățământ sunt obligate să implementeze catalogul electronic. 

 

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a solicitat reprezentanților Ministerului Educației, întregirea normelor de lucru pentru personalul auxiliar (bucătar și administrator învățământ preșcolar), punând în discuție situația grădinițelor din comuna Cumpăna unde aceste posturi sunt cu jumătate de normă cu toate că bucătarul deservește 100 de copii, iar administratorul 186 de copii. De asemenea, s-a solicitat suplimentarea numărului de consilieri școlari, în prezent există un singur astfel de post care deservește atât școala cât și două grădinițe, iar pentru numărul de 1400 elevi pe care îi are școala comunei Cumpăna, ar trebuie să existe 3 consilieri școlari. În ceea ce privește norma profesorului consilier școlar este cunoscut faptul că nu există posturi cu normă întreagă la toate școlile cu personalitate juridică.

 

Un alt aspect susținut de ACoR a fost posibilitatea reducerii numărului de copii/elevi pe grupă/clasă pentru mediu rural, minim 5 pentru învățământul preșcolar și primar, și minim 7 pentru învățământul gimnazial. 

 

Întâlnirea s-a concretizat în ideea că doar împreună putem face ca școala să răspundă nevoilor fiecărui copil, indiferent de zona în care acesta învață! Copiii din mediul rural au dreptul la o educație modernă, adecvată anului 2023.  

Citește și
Primarul Mariana Gâju, la cea de-a 19-a întâlnire a Comisiei pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) a Comitetului European al Regiunilor (FOTO)


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri electorale 2024 Mariana Gâju câștigă, fără emoții, Primăria Cumpăna, județul Constanța

11 Jun 2024 966

Alegeri locale 2024 Mariana Gâju și-a exercitat dreptul de vot (FOTO+VIDEO)

09 Jun 2024 1096

Festivalul - Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc” revine în Cumpăna

29 May 2024 621

Prietenie și voie bună la Serbarea Câmpenească, de la Cumpăna, județul Constanța (FOTO)

27 May 2024 765

Fotbal CS Victoria Cumpăna Câștigătoare pe plan județean, echipele Under-19 și Under-17 susțin meciurile din primul tur eliminatoriu

21 May 2024 1266

„Serbare Câmpenească” la Cumpăna. Muzică, dans și distracție

21 May 2024 787

Primăria Cumpăna, județul Constanța, a celebrat familia în comunitatea locală

16 May 2024 833

Știri Constanța Ziua internațională a familiei, marcată la Cumpăna

14 May 2024 548

Organizația Femeilor Social Democrate Constanța a oferit daruri persoanele vârstnice aflate în centrele de îngrijire din județul Constanța (GALERIE FOTO)

02 May 2024 726

Femeile PSD Constanța oferă daruri persoanelor vârstnice aflate în centrele de bătrâni din Poarta Albă, Negru Vodă si Municipiul Constanța

02 May 2024 1298

Reprezentantele Organizației Județene de Femei Constanța a Partidului Social Democrat vor oferi daruri cu prilejul Paștelui

01 May 2024 570

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 931

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 580

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 731

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 3504