ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

Mariana Gâju, președinte OFSD Constanța, primar Cumpăna



INTRO:


De 8 martie, dincolo de respect și flori, la ZIUA LIVE ne-am propus să să privim cu mai mare atenție problemele cu care se confruntă femeile din România.

Invitata ediției a fost Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, președintele organizației de femei a PSD Constanța, vicepreședinte al partidului și președinte ACOR județul Constanța.

 
Cum arată societatea românească din punct de vedere al relaţiilor dintre femei şi bărbaţi?

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă femeile din România?

O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică, sau chiar în cadrul unei instituţii sau companii?

Acestea au fost doar câteva întrebări cu care am provocat-o pe invitata ediției.


Ce a ieșit puteți urmări aici:


VIDEO
 


Aveți atâtea roluri, mamă, bunică, om politic, soție, primar? Cum reușiți să vă împărțiți în atâtea roluri? Merită irosită atâta energie?

„Îmi place ceea ce fac, nu le pot cuprinde pe toate singură. Nu reușesc singură, am suportul soțului meu care tot timpul a fost sprijinul meu, este un om foarte hotărât. Dacă n-aș avea suportul lui, eu nu aș reuși să fac ceea ce fac. Dacă nu ai înțelegere acasă, nu reușești să răzbești”, a spus Mariana Gâju.

Cum ați luat decizia să candidați în urmă cu 24 de ani la Primăria Cumpăna?

„În 1996 nici consilier local nu eram. Au venit la mine acasă persoane respectabile din comună să îmi propună să candidez. Am rămas suprinsă, eu nu îmi imaginam că pot face față. Am întrebat soțul, care și el a zis că știe dacă voi putea duce lucrurile la bun sfârșit. Am mers și m-am înscris și am devenit consilier local în 1996, dar vedeam că nu se prea făcea nimic, de profesie fiind economist știam ce înseamnă un buget. Am vorbit cu soțul meu, care într-un final a cedat și a spus că dacă nu sunt mulțumită să merg eu să candidez. Atât mi-a trebuit să am acceptul lui și am candidat la funcția de primar. Erau 12 bărbați în cursă și eu singura femeie. Știam că va fi foarte greu, erau gropile rezultate rămase în urma excavarii canalului Dunăre-Marea Neagră aruncate chiar și de locuitorii comunei. Am avut mulți oameni care m-au ajutat în acea perioadă, cu mijloace de transport, cu combustibil să fac curat în comună. Primul mandat a fost foarte dificil. În 2000 în martie, îmi amintesc că femeile primeau flori, iar eu răzuiam noroiul de pe lângă bordura șoselei principale, încercând să facem curățenie. Așa am pornit la drum, muncind cu echipă de oameni minunați care n-au fost toți aleși cu portofoliu, dar niște oameni minunați ”

Cum îi fidelizați pe oamenii din echipă care vă stau alături uneori 10-12 ore pe zi?

„A nu se înțelege că absolut toată lumea din primărie urmează acest program. Dar s-a stat și 24 de ore. În funcție de nivelul de salarizare, am ridicat ștacheta la maxim. Eu, ordonatorul de credite, am cerut nivelul maxim al grilei de salarizare, am cerut acest lucru pentru că la Cumpăna se muncește, proiectele sunt continue. Este adevărat că nu toată lumea muncește. Funcționarul care muncește într-o comună are aceleași funcții ca unul care muncește la municipiu. Cu ce este mai prejos comuna Cumpăna, cu 20 000 de locuitori față de orașul Negru Vodă, cu 6 000 de locuitori, unde nivelul de salarizare este mult mai mare decât funcționarul din Primăria Cumpăna? Eu nu am voie să nu respect munca funcționarilor publici bine pregătiți, eu i-am îndemnat mereu să își completeze studiile, ca să poată fi mai bine plătiți, pentru că sunt obligată să respect grila.”

O femeie se confruntă la un moment dat cu o situație în care trebuie să decidă în favoarea familiei sau a carierei și nu e deloc ușor. Ați vrut să renunțați vreodată?

Am vrut după ce am fost aleasă deputat, în 2004. Soțul meu nu era de acord cu decizia de a merge în Parlament. Eu am crezut că îi va trece, am revenit cu solicitarea față de el dar el a rămas ferm în decizie, dar am respectat cuvântul lui. Am stat și am reflectat atunci ce să fac, aș fi greșit pentru că și oamenii din Cumpăna nu vroiau și care spuneau că m-au ales ca să fiu primar la Cumpăna. De atunci am spus nu, voi face alte activități, dar comuna nu o voi părăsi decât dacă nu voi mai putea munci”

Cum ați făcut să rămâneți relevantă ca primar-femeie după atâția ani în administrația publică?

„Eu nu am altă posibilitate decât de a atrage aceste fonduri și vreau și îmi place să fiu prima care află informațiile. Atâta vreme cât în viața mea nu există decât această muncă dedicată comunei, administației publice locale, nu am alte firme sau responsabilități în care să mă risipesc, de ce să renunț? Ar fi o risipă să mă retrag și să zic că eu vreau doar să-mi cresc nepoatele, să fiu doar o bunică. Să dea Dumnezeu să fiu sănătoasă și să-mi cresc și nepoții, dar mai avem multe lucruri și investiții de făcut în comună.”

Care este situația femeii românce față de femeile din instituțiile europene?

„Nici la nivelul statelor membre UE reprezentarea femeiii nu este grozavă, dar este ceva mai bine decât la noi. Județul Constanța are 10 femei primar, Asociația Comunelor din România are trei femei, avem reprezentante și la Strasbourg și la Bruxelles. Carta Drepturilor Omului impune fiecărui stat membru să aibă minim 30% femei și noi solicităm acest lucru. Dar asta nu înseamnă că de vină sunt bărbații sau partidele politice, dar trebuie și ele să vrea, să își dorească acest lucru”

Misoginismul societal v-a afectat în vreun fel?

„Sigur că m-a afectat, dar nu m-am pus pe plâns. Cea mai bună terapie pentru mine a fost rugăciunea. L-am avut duhovnic pe părintele Arsenie Papacioc, care m-a învățat că pacea este mai importantă decât dreptatea. Se vor găsi mereu oameni care să fie potrivnici, dar eu am luptat mai departe. Munca nu trebuie s-o faci din casă în casă, fiind în mijlocul oamenilor. Oamenii nu cred în iluzii, tu vii concret cu o muncă în spate. Femeia nu poate singură, cum nici bărbatul nu poate singur. Eu nu minimalizez munca bărbatului într-o echipă cu femeia. Eu cred că pentru femeie este mai importantă demnitatea, urăsc când aud că o femeie a promovat datorită unui bărbat, fără a avea un merit pentru asta. Femeile trebuie să muncească mult mai mult decât un bărbat pentru a dovedi că este capabilă.”

Dar și femeile ar trebui să fie mai solidare, să nu se mai critice una pe alta, să se ajute, de ce nu să se promoveze?

„În cadrul femeilor Asociației social- democrate, pentru fiecare colegă care a dorit să candideze eu mi-am lăsat treaba și am mers să o ajut în promovare. Nu era neapărat meritul meu, ci meritul lor. Dar nu sunt de acord cu compromisurile făcute pentru a promova, nu trebuie să te gândești decât la demnitatea ta”, a conchis Mariana Gâju.
 
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

CITEȘTE ȘI:

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 617

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 604

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 554

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 859

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 555

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 707

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 879

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 583

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1254

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 623

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 432

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 629

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 670

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1026

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1285