Cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor – Măsuri în vederea atingerii egalității de gen

În perioada 9-11 octombrie 2023, are loc la Bruxelles cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor. În această Săptămână se marchează și Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor.


Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR și primar al comunei Cumpăna, județul Constanța, ia parte la lucrările Sesiunii plenare în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor. În prima zi, aceasta a luat cuvântul în plen, oferind un răspund Președintelui Comitetului European al Regiunilor, Vasco Alvez Cordeiro, care a consultat delegațiile naționale, membre ale Uniunii Europene cu privire la promovarea egalității de gen, aceasta menționând că există aspecte concrete, specifice la nivelul fiecărui stat membru.

„În acest moment, nici pe departe nu poate fi vorba în România de egalitate de gen la nivel al aleșilor locali. Dacă la bază nu avem aleși locali femei decât în proporție de aproximativ 14%, nu putem avea egalitate de reprezentare în delegația României la Comitetul European al Regiunilor. Susțin propunerea Comitetului European al Regiunilor solicitând acestui forum al acestei instituții europene de a transmite fiecărei formațiuni politice, obligativitatea fermă de a susține pe listele lor în mod obligatoriu, pe poziții eligibile, femeile ca și candidat la funcția de aleși locali. Femeile trebuie să fie promovate pe locuri eligibile ca și bărbații, astfel am putea avea femei care să dobândească încredere în forțele proprii, în pregătirea lor profesională, în sufletul pe care îl pot pune în slujba comunităților pe care doresc să le reprezinte. În același timp, revine fiecărei țări sarcina de a încuraja cetățenii să voteze femei, prin inițiere de acțiuni de conștientizare cu privire la importanța prezenței femeilor în viața publică, politică și administrativă. Femeile sunt cele care trebuie să aibă primele îndemnul de a participa la aceste alegeri unde nu facem altceva decât să demonstrăm locuitorilor că și femeia poate să muncească la fel de mult și de bine ca un bărbat. Avizul Comitetului European al Regiunilor „O uniune a egalității”, este o strategie care privește egalitatea de gen în perioada 2020-2025. Aceasta este discutată din anul 2020, dovedind că este esențială sprijinirea femeilor pentru a candida la alegerile locale și regionale.

Încă din anul 2006, existența „Cartei Europene pentru Egalitatea dintre Femei și Bărbați în Viața Locală”, elaborată și promovată de Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor, stabilește egalitatea de gen și de șanse pentru femei. Ne dorim ca și în România să avem cât mai multe femei primari, președinți de Consilii Județene, aleși locali, consilieri județeni, consilieri municipali și consilieri locali. Atunci când este vorba de promovarea femeilor pe primele locuri ale listelor electorale, din păcate, în România există încă mult misoginism. Este vorba de a schimba mentalitatea din interiorul partidelor politice!”, a spus Mariana Gâju

Citește și

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 432

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 626

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2024 2918

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 895

Eveniment de gală la Restaurant Zorile Primăria Cumpăna organizează o petrecere dedicată femeilor din localitate! (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 964

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 604

LIVE Text Mariana Gâju, alături de membrele OFSD, celebrează femeile la Spitalul Județean Constanța (FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 889

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 649

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică?

07 Mar 2024 1014

LIVE Text Femeile social-democrate, în frunte cu Mariana Gâju, prezente la Căminul pentru persoane vârstnice Constanţa (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 866

Femeile social-democrate, în vizită la Căminul pentru persoane vârstnice Constanţa

06 Mar 2024 627

OFSD la ceas de sărbătoare 1000 de femei social-democrate petrec la Constanța! (FOTO+VIDEO)

03 Mar 2024 1404

Vești bune pentru locuitorii din Cumpăna, județul Constanța! A fost avizat favorabil nodul rutier Cumpăna A4

29 Feb 2024 6894

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 768

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 621