Arhiepiscopia Tomisului Doi sfinți dobrogeni. Hramul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”


Sâmbătă, 29 februarie 2020, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.

Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în preajma anului 360, iar Sfântul Cuvios Gherman în jurul anului 368. Cel mai vechi biograf al Sf. Ioan Casian, Ghenadie de Marsilia, afirmă că sfântul era de „neam scit”.

La începutul secolului trecut, arheologul Vasile Pârvan a efectuat campanii de săpături în Dobrogea, descoperind (în anul 1912), în pădurea Șeremet (azi Ioan Casian), două inscripții în care se amintește de ținutul Casienilor: „Hotarele peşterilor Casienilor” și „Hotarele Casienilor şi peşterile”. Locul respectiv este considerat de istorici drept „patria lui Ioan Casian”. Astăzi, nu departe de acel loc, este o vatră monahală: mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”.

Încă din tinerețe Sfinții Ioan Casian și Gherman s-au dedicat vieții monahale. În preajma anului 380, cei doi, împreună cu sora Sfântului Ioan Casian, au mers în Israel, unde au rămas aproximativ cinci ani la o mănăstire din apropierea Betleemului, apoi au trecut în Egipt, pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu. În preajma anului 400 au pornit spre Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit pe Sfântul Ioan Casian diacon, iar pe Sfântul Gherman, preot.

În jurul anului 405 cei doi prieteni au mers la Roma, încercând să-și apere mentorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, în conflictul pe care îl avea cu împărăteasa Eudoxia. Ei au fost solii clerului și credincioșilor din Constantinopol, rugându-l pe Papa Inocențiu I să vină în ajutorul Sf. Ioan Gură de Aur, care fusese exilat pentru a doua oară. Aici, Sf. Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice.

În preajma anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a întemeiat două mănăstiri: una de călugări, cu hramul „Sfântul Victor”, iar cealaltă de călugărițe. Acestora le-a dat primele reguli monahale, inspirate din tradiția mânăstirilor răsăritene. De aceea, el este considerat întemeietorul monahismului în Apus. A redactat trei scrieri importante: „Despre așezămintele mănăstirești de obște (chinoviale) și despre remedii contra celor opt păcate capitale”, „Convorbiri cu părinţii” şi „Despre întruparea Domnului”. Totodată, a introdus „Patericul” (convorbiri cu părinții pustiei) în literatura teologică apuseană.

Sfântul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.

Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. 


Mănăstirea „Sf. Ioan Casian”, din apropierea localității Târgușor (jud.  Constanța), își cinstește ocrotitorul printr-o serie de activități cultural-religioase:

-       Joi, 27 februarie, începând cu ora 18.30, părintele protosinghel Iustin Petre, starețul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”, va susține conferința intitulată: „Despre invidie în opera Sfântului Ioan Casian”, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța;

-       În noaptea de vineri spre sâmbătă (28-29 februarie), de la ora 23.00, preoții mănăstirii „Sf. Ioan Casian” vor oficia Sf. Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii.

- Duminică, 1 martie, de la ora 8.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ioan Casian”.

Totodată, vineri, 28 februarie, de la ora 16.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei și pe cea a Sfântului Maslu la biserica „Sf. Gherman” din Constanța, zona km 4-5.

Sâmbătă, 29 februarie, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea „Sf. Gherman” din apropierea localității Băneasa.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Slujbă de Adormirea Maicii Domnului, la Cumpăna. Locuitorii comunei au sărbătorit cu evlavie (FOTO)

15 Aug 2023 1672

Icoana făcătoare de minuni de la mănăstirea Hadâmbu, la Hramul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

27 Jun 2023 1065

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie oficiază Sfânta Liturgie de Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Dervent, județul Constanța. Zeci de credincioși participă la slujbă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2023 1352

Hram serbat ieri la cea mai veche biserică din Constanța! Când îl serbează pe următorul

07 Aug 2022 1989

#DobrogeaDigitală Mănăstirea Dervent în sărbătoare. Biserica mare își serbează hramul

28 Oct 2021 3712

Sărbătoare în Parohia „Sfântul Dumitru” din Constanța. ÎPS Teodosie va oficia slujba de hram

26 Oct 2021 2411

Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Celic-Dere PS Visarion, episcopul Tulcii i-a dăruit prefectului o icoană și l-a felicitat (galerie foto)

15 Aug 2021 1879

Hram la Biserica Sfântul Mina din Constanța

06 Aug 2021 2253

Hram la biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” din apropiere de Mihail Kogălniceanu-Constanța

05 Aug 2021 2040

Hram la Catedrala Arhiepiscopală Constanța. La ce oră începe slujba. Circulație restricționată ore bune

29 Jun 2021 1907

#DobrogeaDigitala 11 mai 1933. Predica episcopului Gherontie la hramul Bisericii Bulgare din Constanța

11 May 2021 3346

Hram la mănăstirea de la Strunga-județul Constanța

27 Mar 2021 2995

Praznicul Bunei Vestiri. Hram la biserica din Tulcea. ÎPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei

25 Mar 2021 2209

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Hram la două mănăstiri din Dobrogea

09 Mar 2021 2058

Hramul bisericii „Sfânta Parascheva” din Cumpăna. IPS Teodosie a oficiat

14 Oct 2020 3455