Arhiepiscopia Tomisului, precizări despre declarația primarului Vergil Chițac

  • În legătură cu declarația primarului Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului a precizat că a ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog.
  • ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, referitoare la prezența polițiștilor și jandarmilor, la sărbătorirea hramului Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul Tomis Plus.
Primarul Constanţei Vergil Chiţac, în cadrul unei intervenţii la B1 TV, a precizat că va avea o discuţie foarte serioasă cu ÎPS Teodosie, precizând că  regulile trebuie respectate.

“Am avut o discutie cu ÎPS şi mi-a argumentat că, aşa acum omul are nevoie de mâncare fizică, are nevoie şi de hrană spirituală şi are dreptul la credinţă. Cred, însă, că regulile trebuie respectate. Voi avea o discuţie foarte serioasă pentru că nu putem expune lumea. Ne place, nu ne place, cred că şi Arhiepiscopia trebuie să respecte legea. Cred că până la urmă ratiunea va prima. Clerul are nevoie de credincioșii săi, dar în acelasi timp omul are un corp si nu rezistă fizic în afara acestui corp şi trebuie să trăiască. Nu putem neglija viaȚa. Au exemple în jurul lor”, a declarat Chiţac.

Referitor la declarația domnului primar Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

Domnule primar,

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.

A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării .
Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.

Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.

Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.

Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc.

Așa ar fi democratic, a transmis Arhiepiscopia Tomisului. 

Amintim că, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, referitoare la prezența polițiștilor și jandarmilor, la sărbătorirea hramului Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul Tomis Plus.

Potrivit IPS Teodosie, polițiștii și jandarmii „au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă”. IPJ Constanța a transmis printr-un comunicat oficial că „forțele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecție și nu respectau măsurile de distanțare socială”. Totodată, în scrisoare se face referire și la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei care a fost respins de judecători.


Mai amintim că, Magistrații Tribunalului Constanța au decis să respingă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a se suspenda hotărârea CJSU Constanța ce interzicea accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei pentru persoanele ce nu au domiciliul ori reşedința în apropierea peşterii Sf. Andrei, din județ.

Citește și:

IPS Teodosie, scrisoare deschisă către Guvernul României

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum

Ultima oră Pelerinajul de Sfântul Andrei, respins de judecători

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Vergil Chițac, întrebat dacă o să se vaccineze. Iată ce a răspuns

15 Jan 2021 548

LIVE. A început faza II a campaniei de vaccinare anti COVID la Constanța Căminul de bătrâni, primul centru la care se va ajunge

15 Jan 2021 854

Mesajul primarului Vergil Chițac, cu ocazia Zilei Culturii Naționale „Constanța merită să redevină culturală“

15 Jan 2021 325

Ce vrea primarul Vergil Chițac apelează la constănțeni-„Orice contribuție e binevenită! Nu pentru că nu avem banii necesari”

14 Jan 2021 1782

Când va fi lansat în dezbatere publică regulamentul de publicitate, afişaj şi reclamă de la nivelul municipiului Constanța?

09 Jan 2021 721

Fostul director al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, a atacat în instanță suspendarea din funcție. disctată de primarul Chițac

09 Jan 2021 1325

Vergil Chițac Despre roata panoramică și decizia de a nu prelungi valabilitatea autorizației de funcționare

08 Jan 2021 1267

Vergil Chițac acuze privind panourile publicitare și ... vine Roata la rând

08 Jan 2021 2124

Avocata Ovanesian a ajuns acolo unde și-a dorit. Este administrator public al Constanței

04 Jan 2021 1921

Mesajul primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, cu ocazia Anului Nou

31 Dec 2020 884

Constanța iese din carantină însă nu scapă de anumite restricții!

31 Dec 2020 3997

Constănțeanul supărat. Primarul Chițac vrea să mute Patrimoniul și Cadastrul într-o clădire deținută de RAEDPP. Chiriașii cer să fie relocați

29 Dec 2020 2805

Mesajul de Crăciun al primarului municipiului Constanța

25 Dec 2020 1102

E ședință de Consiliul Local. Primarul Chițac propune supraimpozitarea unor proprietăți deținute de persoane importante din mediul de afaceri constănțean

24 Dec 2020 994

Primarul Vergil Chițac a solicitat revocarea Consiliului de Administrație al RAEDPP

23 Dec 2020 841