Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Bogdan Aurescu, foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, 16 mai, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe /CAE, care va avea loc la Bruxelles, informează un comunicat transmis AGERPRES de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuţie informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba şi cu participarea ministrului de externe canadian Melanie Joly, precum şi privind Balcanii de Vest.

Oficialii europeni vor aborda, de asemenea, succint, şi vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell în Chile şi Panama, ultimele evoluţii din Etiopia şi situaţia sprijinului financiar al UE pentru Autoritatea Palestiniană, menţionează sursa citată.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul Afacerilor Externe român va participa alături de omologii europeni la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, care va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi de ministrul afacerilor externe al Canadei.

Discuţiile referitoare la Ucraina şi agresiunea Rusiei împotriva acesteia vor trece în revistă evoluţiile din teren, măsurile de sprijin ale UE şi statelor membre, precum şi coordonarea la nivel internaţional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele. "Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei", evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, ministrul Aurescu va informa cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, inclusiv în contextul contactelor bilaterale recente la nivel înalt. El va reitera sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE. "De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile situaţiei de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităţilor din Republica Moldova în gestionarea consecinţelor crizei de securitate. La discuţii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, şi Canada, Melanie Joly", punctează comunicatul MAE.

Discuţia privind Balcanii de Vest va reprezenta o continuare a discuţiilor CAE din lunile mai şi noiembrie 2021 vizând opţiuni de consolidare a angajamentului european în raport cu regiunea Balcanilor de Vest, în mod complementar procesului de extindere. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susţinere pentru măsuri care să vizeze un angajament suplimentar al UE în regiune pentru a le sprijini în parcursul european şi pentru a redinamiza procesul de extindere, inclusiv printr-o coordonare constantă cu partenerii din regiune. Oficialul român va reitera importanţa respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania şi Republicii Macedonia de Nord în perioada următoare. Miniştrii europeni vor avea şi un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind aşteptările partenerilor din regiune, dar şi evaluările acestora referitoare la actuala situaţie în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina, se arată în comunicatul menţionat.

Cea de a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la iniţierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017. Agenda va include discuţii privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate şi apărare şi parteneriatul strategic UE-NATO, priorităţile comune în materie de politică externă, precum şi cooperarea în sprijinul democraţiei, al drepturilor omului şi al unei ordini internaţionale bazate pe norme. Cu acest prilej, miniştrii vor adopta o Declaraţie Comună. În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa relaţiei transatlantice şi a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) şi în misiuni ale UE, mai indică sursa citată.

Surs AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu ministrul irlandez al afacerilor externe și apărării, Simon Coveney

19 Jul 2022 345

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va fi în vizită la Bucureşti şi Constanţa

14 Jul 2022 542

Alegeri anticipate în Israel pe 1 noiembrie

30 Jun 2022 378

Coreea de Nord a numit pentru prima dată o femeie în postul de ministru al Afacerilor Externe

11 Jun 2022 544

Kathleen Ann Kavalec va fi noul ambasador al SUA în România

04 Jun 2022 773

Fiul lui Miron Mitrea urcă scara ierarhică în MAE. Cosmin Mitrea a ajuns șef al Consulatului României la Roma

24 May 2022 884

Premierul Nicolae Ciucă „La 10 mai, România celebrează cea de-a 145-a aniversare a Independenței de stat“

10 May 2022 696

Militarii români au prezentat analiza situației de securitate. Cine a participat la conferință

20 Apr 2022 704

Premierul Ciucă „Este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii noștri să fie protejați de efectele militare, sociale şi economice ale agresiunii din Ucraina“

13 Mar 2022 951

Câți străini au venit să lupte în Ucraina. Anunțul ministrului ucrainean de externe

02 Mar 2022 1074

Ucraina. Miniştrii de externe din G7 vor reuni duminică în sesiune de urgenţă

27 Feb 2022 779

"Situația ascunde o dramă" Părinți români arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital

05 Feb 2022 1707

Oficial francez despre extinderea Schengen "Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă pentru România"

03 Feb 2022 793

Vizita ministrului Afacerilor Externe pakistanez, Makhdoom Qureshi, la București. Ce s-a discutat

10 Jan 2022 2360

MAE Consultări politice între Bogdan Aurescu și omologul pakistanez, Makhdoom Qureshi, la București

08 Jan 2022 1065