Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la drepturile persoanelor cu handicap

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
 
Prevederile legale criticate modifică art. 81 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 448/2006, republicată, în sensul eliminării unităților protejate fără personalitate juridică cu gestiune proprie, sub formă de secţii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, al organizaţiilor neguvernamentale, precum şi cele organizate de persoana cu handicap autorizată, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi economice independente.
 
Avocatul Poporului consideră că art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 contravine dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) și (6) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, afectează drepturile constituționale și internaționale ale persoanelor cu handicap, consacrate de art. 50 din Legea fundamentală, art. 27 din Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, respectiv art. 15 din Cartea Socială Europeană, revizuită, caracterul social al statului român, consfințit de art. 1 alin. (3) din Constituție, precum și art. 11 și art. 20 din Legea fundamentală.
 
Astfel, Avocatul Poporului constată că situaţia extraordinară şi urgenţa reglementării sunt doar proclamate, fără a fi în realitate motivate şi fără a fi precizat vreun element prin care să se demonstreze motivele având caracter de urgenţă şi situaţia extraordinară în care se află Guvernul, din cauza cărora este necesară modificarea reglementării unităților protejate. În aceste condiţii, reglementarea are caracter arbitrar, dificil de legitimat.
 
Totodată, nu sunt respectate limitele de reglementare prin ordonanță de urgență, fiind afectate drepturile persoanelor cu handicap, atât prin scăderea gradului de protecție pe care statul este ținut să o asigure în special în domeniul integrării în muncă și în viața comunității, precum și prin efectul creșterii implicite a riscului de excluziune socială al acestei categorii defavorizate.
 
Deși statul român este un stat social, conform art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală, măsura diminuării tipurilor de unități protejate autorizate restrânge în mod nejustificat participarea activă la viața socială și economică a persoanelor cu handicap, care, din persoane independente financiar devin persoane asistate social.
 
Măsura criticată înfrânge obligațiile statului român asumate prin ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, cum ar fi cea de eliminare a barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilităţi să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile şi aspiraţiile ei să fie respectate şi sprijinite, precum și din Carta socială europeană, revizuită, care prin art. 15 consacră dreptul persoanelor handicapate la autonomie, la integrare socială și la participare în viața comunității.
 
Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului se regăsește pe site-ul instituției, la secțiunea Contencios Constituțional – Excepții de neconstituționalitate – 2019. Pentru informații suplimentare, puteți lua legătura cu purtătorul de cuvânt al instituției, Matei Vîrtosu, pe mail matei.virtosu@avp.ro sau mobil 0728 212 811.

Sursă foto: Arhiva ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Iohannis sesizază Curtea Constituțională în cazul OUG care permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere

03 Jan 2024 896

CCR a respins sesizarea preşedintelui Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ

13 Dec 2023 743

Iohannis a promulgat legea privind personalul Curţii Constituţionale

05 Dec 2023 754

Curtea Constituțională a României, sesizată la cererea unui om de afaceri din Constanța

29 Nov 2023 1019

Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituţională a României o nouă sesizare asupra legii referitoare la administrarea porturilor

13 Nov 2023 1021

Preşedintele CCR Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii aniversează 234 de ani de la înfiinţare

24 Sep 2023 754

Legea prin care este întărită căpușarea companiilor de stat, atacată la Curtea Constituțională

12 May 2023 1049

Sesizare fără precedent, la Curtea Constituțională, în legătură cu Faleza Mării Negre și terenurile din Constanța! În ce stadiu se află dosarul

19 Apr 2023 8048

Curtea Constituțională, sesizată la cererea a cinci judecători din Constanța! Ce au cerut magistrații

25 Oct 2022 1707

Fără precedent! Tribunalul Constanța întreabă Curtea Constituțională dacă este consituțional ca faleza Mării Negre să aparțină statului

20 Oct 2022 2233

Ministrul Adrian Câciu, despre ordonanța ce vizează majorarea salarariilor bugetarilor (VIDEO)

18 Aug 2022 1765

CCR discută pe 21 septembrie sesizarea USR cu privire la legea avertizorilor de integritate

04 Jul 2022 1137

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1195

CCR, despre decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale S-a acționat cu „impetuozitate" şi „grabă"

10 Jun 2022 1442

Curtea Constituţională va discuta sesizările privind majorările salariale din sistemul public

09 Jun 2022 1410