Descoperă autenticitatea Plăcintă dobrogeană – rețetă românească de tradiție recunoscută la nivel european


Pe pagina de socializare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a apărut o postare recentă referitoare la plăcinta dobrogeană – rețetă românească de tradiție recunoscută la nivel european. 

La nivelul UE există un sistem de indicații geografice care permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. România are 13 astfel de produse recunoscute la nivel european, protecția indicațiilor geografice are impact economic și cultural pentru comunitățile locale, deoarece susțin dezvoltarea economică a acelor comunități și creează oportunități de muncă.

Produs de patiserie din regiunea Dobrogea din sud-estul României, Plăcinta dobrogeană este al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Reputația produsului se datorează modului de preparare și dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa.

Plăcinta dobrogenă se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Produsul final are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt. În secțiune, se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat.

Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri: coaptă, întreagă sau tăiată în bucăți și cântărită în momentul vânzării; precoaptă congelată; crudă congelată.

Aria geografică în care se poate obține produsul înregistrat „Plăcintă dobrogeană - IGP” cu respectarea legislației specifice pe sisteme de calitate europene este constituită din două zone administrative: județele Tulcea și Constanța.



Citește și:


Gustări dulci din resturile de la masa de Paște. Rețete delicioase și ușor de preparat
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plăcinta dobrogeană, recunoscută la nivel european

01 Apr 2023 1261

România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană a produsului „Plăcintă Dobrogeană"

05 Mar 2023 1207

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 septembrie 2021

28 Sep 2021 2869

A ocupat locul III Finala concursului „Plăcinta de Aur”. Ce note a primit preparatul tătăroaicei Vilman Cadir din Constanța

26 Feb 2021 2505

Tătăroaica Vilman Cadir din Constanța, trei de zece la concursul „Plăcinta de Aur”

22 Feb 2021 12089

Beneficiile terapeutice ale dovleacului

17 Nov 2020 3067

lauraadamache.ro Briose cu mere

05 Oct 2020 4443

Amintiri de la Voința, FC Farul, Midia și FC Hondor Cătălin Plăcintă, monitorizat de omul lui Lucescu pentru un transfer la Rapid (galerie foto)

23 Apr 2020 9869

Doliu în medicina românească. A murit un cunoscut doctor

11 Jan 2020 4218

lauraadamache.ro Strudel cu banane si nuci caramelizate

15 Jul 2019 1836

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 iunie 2019

27 Jun 2019 2195

Cumpăna. Atmosferă de sărbătoare la a XII-a ediţie a evenimentului „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“ (galerie foto)

24 Jun 2019 2234

lauraadamache.ro Placinta la tigaie cu ton si legume

29 Oct 2018 2051

„Îţi dau un sfat foarte important!“ Zi specială în familia lui Cătălin Plăcintă. Fostul fotbalist a împlinit 44 de ani, iar fiul său 18 ani! (galerie foto)

03 Oct 2018 3567

lauraadamache.ro Buseuri cu ton si masline

30 Sep 2018 2130