Actualitate

În exclusivitate Lucrările la noul magazin Lidl din zona ICIL Constanţa, demarate săptămâna viitoare (galerie foto+video)

În ediţia din 6 februarie 2018, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Imagini dezolante în centrul Constanţei. Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)“, în care prezentam situaţia dezolantă din centrul municipiului. Mormane de gunoaie luaseră locul fostei fabrici de pâine Dobrogea, situată pe bulevardul 1 Decembrie 1918, zona ICIL, din Constanţa. Constănţenii care locuiesc în zonă erau exasperaţi de cei care aruncă fără pic de ruşine gunoaie pe locul fostei fabrici de pâine. PET-uri, cartoane, gunoaie menajere, dar şi televizoare vechi au zăcut zile întregi în şantierul organizat pe locul fabricii de pâine şi al magazinului Dobrogea. Imaginile erau dezolante: gunoaie aruncate peste tot şi multă mizerie.
 
Pentru a afla cine se face vinovat de faptul că respectivul şantier s-a transformat într-o groapă de gunoi, am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii societăţii Dobrogea, precum şi cu cei ai companiei Lidl România.
 
„Vă mulţumim pentru solicitare şi pentru interesul pe care îl aveţi faţă de activitatea companiei noastre. Lucrările la noul magazin Lidl din Constanţa urmează să fie demarate în cursul săptămânii viitoare, astfel că am început deja procedurile pentru ca suprafaţa terenului să fie igienizată în cel mai scurt timp. Odată cu începerea lucrărilor, paza şantierului va fi asigurată de către antreprenorul general responsabil cu proiectul“, au răspuns reprezentanţii Lidl România.
 
Sesizarea cotidianului ZIUA de Constanţa a avut efect şi, a doua zi, pe data de 7 februarie, mai multe excavatoare au fost folosite pentru a strânge mizeria de pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea, situată pe bulevardul 1 Decembrie 1918, zona ICIL.
 

Ce a scos la iveală descărcarea arheologică

 
Vara trecută, în şantierul organizat pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea de la ICIL, unde se lucra la ridicarea unui nou centru comercial Lidl, au ajuns mai mulţi arheologi. Specialiştii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au efectuat cercetarea arheologică a vestigiilor descoperite în şantier. Cercetarea arheologică a fost efectuată în baza Autorizaţiei pentru cercetare arheologică preventivă nr. 136 din 31.05.2017, pentru beneficiarul lucrărilor, Lidl România SCS.
 
Colectivul de cercetare arheologică a fost format din Ionuţ Cătălin Dobrinescu, Cătălin Mircea Nopcea, Radu Petcu şi Tiberiu Potârniche. La acea vreme, responsabilul ştiinţific de şantier, Constantin Băjenaru, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că cercetarea arheologică a fost finalizată.
 
„Noi am prezentat raportul de cercetare arheologică. Investitorul poate continua lucrările după ce va obţine certificatul de descărcare arheologică de la Ministerul Culturii. Pe acel teren am descoperit o aşezare care datează din secolele III-V, dar şi o necropolă din perioada elenistică. De asemenea, au fost descoperite cinci morminte, din secolele II-I î.Hr. În morminte se afla un inventar destul de bogat: urcioare, mărgele, vase de parfum. Acest patrimoniu a fost preluat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Nu în ultimul rând, vorbim şi de morminte de incinerare, la care se utiliza o tehnică specială“, a explicat Constantin Băjenaru.
 

Ce a depus Dobrogea Grup SA la APM Constanţa

 
Reamintim că, în luna mai 2017, Dobrogea Grup SA a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Construirea unui imobil cu regim de înălţime parter + 1 etaj, cu funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcaje la sol, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare mijloace publicitare, organizare de şantier, amenajare accesuri auto şi pietonale“, în vederea obţinerii acordului de mediu. Noul magazin va fi situat pe strada Industriei nr. 1, în zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, a cărei demolare a început în toamna anului 2016.
 
Pentru acest amplasament a fost emis de către Primăria Constanţa Certificatul de urbanism nr. 829 din 31.03.2017, în scopul elaborării documentaţiei privind „Construirea unui imobil P+1E, cu funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcaje la sol, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, organizare de şantier, amenajare accesuri auto şi pietonale“, pentru terenul cu suprafaţa de 8.455 mp, proprietate a SC Dobrogea Grup SA.
 
Magazinul va fi structurat pe mai multe zone: zona de acces principală pentru public; zona de vânzare pentru public; zona de recepţie a mărfurilor; zona de depozitare; zona anexelor tehnice; zona administrativă şi a grupului social. Potrivit proiectului depus la APM Constanţa, fundaţiile viitorului magazin vor fi de tipul fundaţii directe, izolate sub stâlpi, cu bloc de beton armat turnat monolit şi pahar prefabricat. Pentru zona brutăriei şi a camerei de descărcare, fundaţiile vor fi izolate sub stâlpi, alcătuite din bloc şi cuzinet realizat monolit. Pentru pereţii de zidărie din aceste zone, se vor folosi grinzi de fundare turnate monolit, rezemate pe cuzineţi.
 
Fundaţiile pereţilor de închidere sunt sub formă de grinzi de fundare prefabricate, rezemate pe pahare şi ancorate cu piese metalice de legătură. Suprastructura va fi alcătuită din cadre de beton armat prefabricat; stâlpii vor fi încastraţi în fundaţii; grinzile recomprimate vor fi rezemate articulat pe stâlpi. Pe grinzile precomprimate se va aşeza tablă profilată autoportantă dimensionată pentru zona cu valoarea încărcării din zăpadă corespunzătoare amplasamentului. Noua construcţie va avea un regim de înălţime 7,575 m şi va fi compusă din parter + 1 etaj. Suprafaţa construită la sol este de 2.393,76 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată, de 2.625,51 mp.
 

Fabrica de pâine, demolată

 
În anul 2016, pe 11 noiembrie, a început demolarea fabricii de pâine nr. 2 de pe strada Industriei Mici nr. 1, deţinută de societatea Dobrogea Grup SA. Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, în mai multe ediţii, documentele (certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire) pe care societatea Dobrogea Grup SA le-a obţinut de la Primăria Constanţa şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Imagini dezolante în centrul Constanţei Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)

ZIUA de Constanţa a prezentat ieri situaţia din centrul oraşului Fosta fabrică de pâine Dobrogea, curăţată de gunoaie (galerie foto)

Cercetarea arheologică de la fosta fabrică de pâine Dobrogea s-a încheiat. Ce au descoperit specialiştii în istorie din Constanţa (galerie foto)

Imagini unice. Descoperiri de senzaţie Fosta fabrică de pâine Dobrogea pe vestigii istorice. Ce s-a găsit în fosta parcare din zona depozite (galerie foto+video)

Dobrogea Grup SA, o nouă solicitare la APM Constanţa. Este vizat un magazin de retail. Va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (galerie foto + document)

PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, la mâna consilierilor locali (document)

Un nou magazin Lidl în Constanţa. Iată cum va arăta (galerie foto+video)

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL. O bucată din clădire a căzut pe trotuar (galerie foto+video)

PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru un nou magazin pe locul fabricii de pâine de la ICIL, la mâna constănţenilor

Dobrogea Grup SA, un nou demers la APM Constanţa.Un magazin de retail va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (document+galerie foto)

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL Constănţenii, sufocaţi de lucrările de demolare a fabricii deţinute de Dobrogea Grup SA (galerie foto + video)

Terenul pe care se află fabrica de la ICIL va fi vândut! Declaraţii în exclusivitate ale reprezentanţilor Dobrogea Grup SA (galerie foto+video)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Când se deschide noul magazin Lidl, ridicat pe locul fostei fabrici de pâine Dobrogea din Constanța

19 Oct 2018 7776

Accident rutier în zona ICIL. Un motocilist a fost rănit

05 Oct 2018 901

Şantier pe bulevardul 1 Decembrie 1918 - zona ICIL din Constanţa. Se lucrează la accesul spre magazinul Lidl (galerie foto+video)

28 Sep 2018 2972

Alertă la pompieri. Un incendiu a izbucnit în apropiere de parcarea unui supermarket din zona ICIL din Constanța

11 Jun 2018 2700

Restricţii de circulaţie în zona ICIL. Ce se execută pentru magazinul Lidl

22 May 2018 3003

Lucrările la magazinul Lidl din zona ICIL continuă. Ce a solicitat Confort Urban SA de la APM Constanţa

15 May 2018 2772

Cum va arăta noul magazin Lidl construit pe locul fostei fabrici de pâine din zona ICIL a Constanţei. Despre accesul în parcare

02 Apr 2018 6266

Se poate și la noi. Ce măsură a fost luată la un șantier din Constanța în cazul mașinilor de mare tonaj (galerie foto-video)

13 Mar 2018 3118

Imagini de la eveniment. Pompierii ISU Dobrogea în alertă. Incendiu la o bancă din zona ICIL din Constanța. Agenții Zip Escort au intervenit cu operativitate (galerie foto+video)

21 Feb 2018 2713

Imagini dezolante în centrul Constanţei Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)

06 Feb 2018 4796

Cercetarea arheologică de la fosta fabrică de pâine Dobrogea s-a încheiat. Ce au descoperit specialiştii în istorie din Constanţa (galerie foto)

24 Aug 2017 4965

Dobrogea Grup SA, o nouă solicitare la APM Constanţa. Este vizat un magazin de retail. Va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (galerie foto + document)

05 May 2017 4120

PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, la mâna consilierilor locali (document)

30 Jan 2017 2222

Un nou magazin Lidl în Constanţa. Iată cum va arăta (galerie foto+video)

26 Dec 2016 18041

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL O bucată din clădire a căzut pe trotuar (galerie foto+video)

22 Dec 2016 5863