Actualitate

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL Constănţenii, sufocaţi de lucrările de demolare a fabricii deţinute de Dobrogea Grup SA (galerie foto + video)

Pe 11 noiembrie a început demolarea fabricii de pâine nr. 2 de pe strada Industriei Mici nr. 1, deţinută de societatea Dobrogea Grup SA. Lucrările au avansat, iar buldozerele pun la pământ în fiecare zi câte un zid din fosta fabrică de pâine de la ICIL.
 
Un constănţean ne-a semnalat faptul că, în cursul zilei de sâmbătă, un nor gros de praf s-a ridicat în zona ICIL, praful fiind provocat de lucrările de demolare a fabricii.
 
„Pentru demolarea imobilului deţinut de Dobrogea Grup SA, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis decizia etapei de încadrare. În această decizie sunt precizate şi condiţiile pe care trebuie să le respecte executantul lucrărilor. Una dintre aceste condiţii ar fi stropirea zidurilor care se demolează“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Monica Zaharia, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 
La rândul său, Marian Cristian Rîşnoveanu, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Constanţa, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că va solicita APM Constanţa buletinul de analiză a calităţii aerului, pentru a verifica dacă putem vorbi despre o posibilă poluare a aerului: „Noi nu avem laboratoare de măsurare a calităţii aerului. Acestea sunt deţinute de APM Constanţa. Dacă vorbim de o posibilă poluare a aerului, vom solicita APM Constanţa buletinul de analiză a calităţii aerului. Ulterior, putem verifica dacă sunt respectate condiţiile impuse de APM Constanţa în ceea ce priveşte executare lucrărilor de demolare“. Potrivit comisarului-şef Marian Cristian Rîşnoveanu, amenzile pe care le poate aplica Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Constanţa, pot ajunge până la 15.000 de lei.

Terenul va fi valorificat 

Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, în mai multe ediţii, documentele (certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire) pe care societatea Dobrogea Grup SA le-a obţinut de la Primăria Constanţa şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Gura lumii vorbeşte că pe locul fostei fabrici de pâine de la ICIL va fi construit un magazin Lidl.
 
„În planul de reorganizare a activităţii societăţii este prevăzută şi valorificarea acestui imobil ca teren. Noi suntem în liniile planului de reorganizare. Se va valorifica acest teren. Autorizaţia de desfiinţare a intrat în vigoare. Urmează desfiinţarea construcţiilor. Activitatea a fost relocată la sediul societăţii. În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, acesta va fi relocat la alte două puncte de lucru, pe care le avem deschise, şi anume magazinul nr. 19, în apropiere de Casa de Cultură şi magazinul nr. 2, vizavi de Policlinica 2. Mai exact, activitatea de comerţ cu amănuntul a magazinului Fresh 3, care acum se închide, va fi preluată de magazinul nr. 19 în apropiere de Casa de Cultură şi magazinul nr. 2, vizavi de Policlinica 2. Toată activitatea, şi cea de producţie, şi cea de comerţ cu amănuntul, a fost relocată şi societatea nu înregistrează pierderi. Terenul urmează să fie vândut. Avem un creditor ipotecar, Bancpost, şi sumele încasate vor fi restituite“, declara, în luna octombrie, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Eleonora Brescan, director juridic-administrativ al Dobrogea Grup SA.

A funcţionat peste 50 de ani 

Fabrica de pâine nr. 2 de pe strada Industriei Mici nr. 1, deţinută de societatea Dobrogea Grup SA, a fost construită în anul 1958, în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectare Constanţa. Construcţia care se demolează are regim de înălţime parter şi două etaje, iar anexele perimetrale au regim de înălţime parter. Clădirea a fost proiectată în anul 1958 şi se află în funcţiune de peste 50 de ani. După analiza efectuată asupra clădirii, au fost depistate mai multe degradări.
 
Dezafectarea clădirilor la care se face referire în memoriul depus la APM Constanţa are ca obiect desfiinţarea construcţiilor şi a instalaţiilor nefuncţionale existente pe amplasament, a reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, gaze, a reţelelor de energie electrică, aeriană şi subterană, precum şi a tuturor utilajelor care au făcut parte din fluxul tehnologic. Lucrările de demolare se execută în vederea eliberării amplasamentului pentru noi destinaţii. Conform datelor disponibile, suprafaţa terenului este de 8.455 mp. Suprafaţa construită propusă demolării este de 3.745 mp.

Despre Dobrogea Grup SA 

Cu sediul social în municipiul Constanţa, strada Celulozei, în prezent, firma este în reorganizare judiciară, sub incidenţa Legii nr. 85/2006. Capitalul social subscris, de 15.701.544,96 de lei, integral vărsat, este compus din 1.022.236 de acţiuni nominative. Firma este deţinută de SC Arsenal Forest SRL, cu 0,0034% din capitalul social, SC Arsenal Montana SRL, SC Ana Variete SRL şi SC Actinvest SA, fiecare cu 0,0034% din capitalul social.
 
În societate mai sunt şi Acţionari Listă persoane fizice şi juridice (2.224 de acţionari), care deţin 1.022.096 de acţiuni (99,9864% din capitalul social). Administrator special este Fotini Teodorescu, iar administrator judiciar, Fair & Full Insolvency Consulting IPURL. Activitatea principală, conform codificării CAEN, constă în „fabricarea produselor de morărit”.
 
Dobrogea SA a luat fiinţă în 1961, ca Întreprinderea de Morărit Panificaţie Dobrogea, prin punerea în funcţiune a două mori de grâu, a unei fabrici de pâine şi a unei fabrici de biscuiţi. Până în 1989, s-au construit fabrici de pâine în Constanţa, Eforie Nord, Năvodari, Hârşova şi Medgidia. Firma se privatizează în 1995, iar în anul următor începe retehnologizarea celor 12 fabrici de pâine şi a liniilor de ambalare a biscuiţilor. În 2013, pe fondul crizei economice, societatea întâmpină dificultăţi financiare, astfel că intră în insolvenţă, iar în prezent se află în reorganizare judiciară
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Citeşte şi:
 
Magazinul Dobrogea de la ICIL se mută! Iată dovada! (galerie foto+video)
 
Va rămâne doar o amintire A început demolarea fabricii de pâine de la ICIL, deţinută de SC Dobrogea Grup SA (galerie foto+video)
 
Un nou cartier rezidenţial sau alte spaţii comerciale? Fabrica de pâine Dobrogea de la ICIL, rasă de pe faţa pământului (galerie foto+document)
 
Dispare unul dintre simbolurile Constanţei! Fabrica de pâine de la ICIL rămâne o amintire?! Document important pentru Dobrogea Grup
  
Dobrogea Grup SA a depus PUZ-ul la APM Constanţa Pe locul fabricii de pâine de la ICIL va fi construit un magazin Lidl?
 
Terenul pe care se află fabrica de la ICIL va fi vândut! Declaraţii în exclusivitate ale reprezentanţilor Dobrogea Grup SA (galerie foto+video)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În exclusivitate Lucrările la noul magazin Lidl din zona ICIL Constanţa, demarate săptămâna viitoare (galerie foto+video)

09 Feb 2018 3637

Imagini dezolante în centrul Constanţei Fosta fabrică de pâine Dobrogea, transformată în groapă de gunoi (galerie foto+video)

06 Feb 2018 3465

Dobrogea Grup SA, o nouă solicitare la APM Constanţa. Este vizat un magazin de retail. Va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (galerie foto + document)

05 May 2017 3501

PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru zona ICIL, unde funcţiona fabrica de pâine, la mâna consilierilor locali (document)

30 Jan 2017 1649

Un nor de praf a pus stăpânire pe zona ICIL O bucată din clădire a căzut pe trotuar (galerie foto+video)

22 Dec 2016 5414

PUZ-ul iniţiat de Dobrogea Grup SA pentru un nou magazin pe locul fabricii de pâine de la ICIL, la mâna constănţenilor

13 Dec 2016 2616

Dobrogea Grup SA, un nou demers la APM Constanţa Un magazin de retail va lua locul fostei fabrici de pâine de la ICIL (document+galerie foto)

09 Dec 2016 4256

Va rămâne doar o amintire A început demolarea fabricii de pâine de la ICIL, deţinută de SC Dobrogea Grup SA (galerie foto+video)

11 Nov 2016 7771

Dobrogea Grup modernizează fabrica de pe strada Celulozei

01 Nov 2016 1779

Dobrogea Grup SA a depus PUZ-ul la APM Constanţa Pe locul fabricii de pâine de la ICIL va fi construit un magazin Lidl?

27 Oct 2016 4269

Fabrica de pâine Dobrogea de la ICIL dispare! Primăria a emis autorizaţia de desfiinţare

11 Oct 2016 12433

Dispare unul dintre simbolurile Constanţei! Fabrica de pâine de la ICIL rămâne o amintire?! Document important pentru Dobrogea Grup

04 Jun 2016 12680

Un nou cartier rezidenţial sau alte spaţii comerciale? Fabrica de pâine Dobrogea de la ICIL, rasă de pe faţa pământului (galerie foto+document)

20 May 2016 6269

Epidemia silentioasa "Dobrogea"

15 Feb 2005 828