Întâlnire de lucru între miniștrii apărării și economiei. Problemele industriei de apărare din România, printre subiectele analizate

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr. Foto: Facebook/MApNMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 8 noiembrie, la sediul MApN, cu ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, într-o ședință de lucru dedicată soluțiilor de dinamizare a industriei naționale de apărare.

În cadrul discuțiilor, la care au participat șefi ai unor structuri cu responsabilități în domeniu și experți din cadrul celor două ministere, au fost analizate posibilitățile de fructificare la maximum de către agenții economici din industria națională de apărare a oportunităților oferite de derularea programelor de modernizare și înzestrare ale Armatei României, în condițiile ridicării procentului alocat Apărării la 2,5% din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ, de peste 25%, va fi dedicat înzestrării cu tehnică și echipamente noi.

„Resursele bugetare asigurate armatei noastre au permis planificarea și implementarea unui ambițios program de înzestrare și de consolidare a capabilităților de apărare ale țării noastre. Am început investiții serioase în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generație, în infrastructură la nivelul standardelor NATO, care vor continua într-un ritm și mai susținut, conform planurilor deja aprobate. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă, în mod firesc, către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore de înzestrare, dar ne dorim să facem mult mai mult în acest domeniu. Insist pe faptul că, pentru a reuși să atingem acest obiectiv strategic este nevoie de o colaborare permanentă între ministerele noastre și asigur echipa domnului ministru Spătaru de întreaga noastră deschidere pentru de a găsi împreună cele mai potrivite soluții”, a afirmat ministrul Tîlvăr.


Pe timpul discuțiilor, a fost reafirmată susținerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacraţi la nivel internaţional.

„Revitalizarea industriei naționale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes național, pe care Ministerul Apărării Naționale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei. Întâlnirile în acest format decizional, cât și la nivel de experți vor continua, pentru a identifica în mod obiectiv principalele provocări pe care trebuie să le depășim, dacă dorim să asigurăm industriei naționale de apărare soluțiile practice și eficiente de a se conecta la ritmul și dinamica proceselor de înzestrare a armatei noastre,” a declarat ministrul Tîlvăr.

La rândul său, ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, a subliniat unitatea de viziune a celor două ministere în ceea ce privește dinamizarea industriei naționale de apărare: „ministerele noastre formează o echipă unită și dedicată împlinirii acestui obiectiv”.

Florin Marian Spătaru a arătat că dinamizarea activității agenților economici coordonați de Ministerul Economiei ține atât de măsuri de adaptare și reformare a cadrului legislativ, cât și de alinierea pe termen mediu și lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare și retehnologizare la nivelul agenților economici.

„Am în vedere aici atât proiectele concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât și eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru a genera procese sustenabile de dezvoltare și  soluții de retehnologizare la cele mai moderne și competitive standarde a acestui sector economic strategic al țării noastre,” a arătat ministrul economiei.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Angel Tîlvăr „Ca ministru al apărării naționale am fost și voi fi mereu un promotor al dialogului direct și permanent cu autoritățile Republici Moldova”

03 May 2023 512

Ministrul Apărării Naționale, în vizită oficială în Republica Moldova

02 May 2023 520

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, în vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

25 Apr 2023 510

Ministrul apărării naționale, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

21 Apr 2023 566

Ministrul Angel Tîlvăr, la 19 ani de la aderarea României la NATO- "Avem cea mai puternică garanţie de securitate"

02 Apr 2023 605

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

09 Mar 2023 743

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Jan 2023 794

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în România

18 Jan 2023 921

Ministrul Apărării Naționale „Pentru ca România să aibă o armată performantă va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri“

31 Dec 2022 1263

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu omologul din Republica Coreea

23 Dec 2022 1103

Oficial! Nicolae Ciucă, amendat cu 20% din salariu, pe când era ministrul Apărării! Procesul a fost suspendat

17 Dec 2022 5015

Ministrul Apărării Naționale, mesaj de Ziua Națională a României „Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității“

01 Dec 2022 888

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, la vernisajul expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”

10 Nov 2022 870

Procesul militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma și muniția de război a început cu o amânare!

03 Nov 2022 1811

Ministrul francez al apărării, vizită în România. Când este așteptat oficialul

02 Nov 2022 742