Întâlnire importantă în Cadiz! Reprezentanți statelor UE se întâlnesc

  • În prima zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat au avut un schimb de opinii cu Secretarul General Adjunct al Națiunilor Unite, Amina Mohammed, referitor la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), care va avea loc la New York în perioada 18-19 septembrie 2023, arhitectura financiară globală și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman participă, în perioada 4-5 septembrie 2023, la reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, care se desfășoară la Cadiz, în Spania.

Evenimentul are loc la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, și a ministrului afacerilor externe spaniol, José Manuel Albares Bueno.

În prima zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat au avut un schimb de opinii cu Secretarul General Adjunct al Națiunilor Unite, Amina Mohammed, referitor la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), care va avea loc la New York în perioada 18-19 septembrie 2023, arhitectura financiară globală și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. 

Discuțiile au urmărit modul în care Uniunea Europeană și statele membre UE, în strânsă colaborare cu ONU, pot impulsiona implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, în contextul crizelor multiple și al consecințelor multidimensionale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat negativ realizarea ODD-urilor.

S-a accentuat importanța alinierii reformei băncilor multilaterale de dezvoltare la eforturile de recuperare a dezechilibrelor în implementarea ODD-urilor.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat necesitatea menținerii angajamentelor privind realizarea ODD-urilor, inclusiv în contextul apropiatului Summit privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. A transmis că România este pregătită să contribuie cu propria experiență la gestionarea provocărilor globale, menținând sprijinul acordat statelor din vecinătate, cel mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei - Ucraina și Republica Moldova - precum și în Regiunea extinsă a Mării Negre și Balcanii de Vest.

A informat asupra principalelor acțiuni desfășurate de România în vederea sprijinirii statelor afectate de dezastre naturale și a pledat pentru o mai bună coordonare la nivelul UE în vederea consolidării cooperării privind combaterea schimbărilor climatice. 

În cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat vor aborda aspecte legate de pilonul social din cadrul „triplei tranziții” (sociale, verzi și digitale) și reforma arhitecturii financiare globale de dezvoltare, precum și chestiuni de actualitate din perspectiva politicii de dezvoltare, în contextul evoluțiilor din Niger și al sprijinului acordat Ucrainei pentru contracararea efectelor războiului de agresiune al Rusiei. 


Citește și:

Traian Hristea și Raed Arafat, la Emergency management assistance. Despre ce s-a vorbit

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prezență inedită la Ziua Națională a României de la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 684

Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina

30 Nov 2023 552

Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

29 Nov 2023 379

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Dialogul Belgrad-Priștina, Miroslav Lajčák

27 Nov 2023 314

Consiliul European UE actualizează normele privind statutul de rezident pe termen lung

23 Nov 2023 572

Secretarul de stat MAE Traian Hristea, la Conferința Regională a părților interesate de la Marea Neagră

22 Nov 2023 501

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor

21 Nov 2023 270

Conducerea MApN, în vizită oficială în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

21 Nov 2023 444

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) UOC a participat la a treia întâlnire transnațională în cadrul proiectului european PLAYS

20 Nov 2023 495

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr la Bruxelles „Este important să rămânem focalizați pe Regiunea Mării Negre”

14 Nov 2023 573

Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei

13 Nov 2023 643

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la Reuniunea Ministerială UE - Balcanii de Vest

13 Nov 2023 479

Israel-Hamas Premierul palestinian cere ONU și UE „să parașuteze ajutor” civililor din Fâșia Gaza

13 Nov 2023 574

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (FOTO)

13 Nov 2023 538

Consiliul UE a hotărât digitalizarea vizelor Schengen. Vigneta actuală va fi înlocuită de o viză digitală, sub forma unui cod de bare

13 Nov 2023 572