Medicul nutriționist Mihaela Bilic Murăturile, o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii

  • Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că murăturile reprezintă o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Acestea fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic - completează și îmbogățesc microbiota intestinală de care depinde imunitatea fiecăruia.

Potrivit acesteia, produsele fermentate au o mulțime de avantaje. 

„Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) riscă să modifice calitățile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat- o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.

Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației.

Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme pe gram de legume fermentate”, spune medicul printr-o postare pe pagina de Facebook. 


Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil, mai spune aceasta.

Sursă foto: unsplash.com
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2021 3317

14 noiembrie – Ziua Murăturilor

14 Nov 2020 1776

lauraadamache.ro Cartofi gratinati cu macrou

03 Jun 2018 2105

Lauraadamache.ro Tocanita de rinichi de vita

29 Oct 2017 7524

Dulceţuri, murături, mezeluri, brânzeturi şi vinuri alese Băcănia Madame Z, un loc unde găsim produse naturale, sănătoase şi gustoase (galerie foto)

23 May 2017 20250

Cartofi ţărăneşti, cu ceapă şi boia

10 May 2017 6505

Murăturile, aliment minune pe timp de iarnă

19 Dec 2016 1904

Sănătate Murăturile, bogate în antioxidanţi şi vitamine, cresc imunitatea

19 Oct 2015 1825

Sănătate Valoarea terapeutică a murăturilor

03 Jan 2015 1866

Ecuisine.ro Fasole bătută cu boia

17 Nov 2014 4254

Ecuisine.ro Murături mozaic

26 Sep 2014 4178

Murăturile, o sursă sigură de probiotice naturale

30 Aug 2014 2835