Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Foto: Facebook/MAEMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, marți, 28 noiembrie, la primele două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic desfășurate în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO.

Potrivit MAE, prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic s-a derulat în format strict aliat, iar cea de a doua, cu participarea Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell. Reuniunea NATO are loc la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie 2023.

„Prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicată unui schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO, în pregătirea Summitului de la Washington din 2024. Au fost abordate postura consolidată de descurajare și apărare, sprijinul pentru Ucraina și aspirațiile sale euroatlantice, mediul de securitate din perspectiva acțiunilor disruptive desfășurate de state terțe, provocările în creștere din vecinătatea sudică și rolul parteneriatelor NATO.
Ministrul român de externe a evidențiat importanța Summitului aniversar de la Washington din 2024, atât prin mesajul ferm cu privire la unitatea și solidaritatea aliată, cât și prin asigurarea unei agende consistente și a unor rezultate care să consolideze profilul NATO. Totodată, demnitarul român a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a încurajat dezvoltarea unei abordări mai structurate asupra regiunii, conform deciziilor aliate de la Madrid și Vilnius. În context, a reliefat și necesitatea asigurării monitorizării continue a evoluțiilor și a situației de securitate, dar și creșterea capacității de anticipare și răspuns“ - au mai precizta reprezentanții MAE.

Pentru a contracara consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și implicațiile asupra securității euroatlantice, ministrul Luminița Odobescu a accentuat importanța implementării depline a deciziilor privind postura aliată de descurajare și apărare. De asemenea, a exprimat sprijin pentru perspectivele euroatlantice ale Ucrainei și a reiterat sprijinul pentru politica „ușilor deschise” a NATO și pentru cea de parteneriate, cu încurajarea continuării angajării sporite a partenerilor cei mai vulnerabili, precum Republica Moldova.

„În cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), cu participarea Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell, ministrul român al afacerilor externe, Luminița Odobescu, a subliniat importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest și a necesității sprijinului și implicării NATO, în coordonare cu UE, pentru a stimula reformele interne și a menține perspectiva euroatlantică a regiunii. S-a referit la rezultatele turneului pe care l-a efectuat în Balcanii de Vest în urmă cu două săptămâni și a evidențiat caracterul periculos al tensiunilor din Kosovo, pledând, în ultimul caz, în favoarea reluării dialogului Belgrad-Priștina și punerea în aplicare a tuturor obligațiilor anterioare asumate de către cele două părți. Ministrul de externe român a prezentat sprijinul României pentru stabilitatea regiunii, prin creșterea contribuțiilor la misiunile KFOR și EUFOR Althea.
În marja celor două reuniuni, ministrul Luminița Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide. Cu acest prilej, a fost reconfirmat nivelul solid al dialogului politic bilateral și interesul ambelor părți pentru dinamizarea cooperării economice și sectoriale. Totodată, au fost abordate teme prioritare ale agendei de securitate, cu accent pe sprijinul României și Norvegiei pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Demnitarul român a exprimat aprecierea pentru cooperarea foarte bună cu Norvegia în domeniul apărării, prin prisma programului de achiziție, de către România, a avioanelor F-16“ - au mai precizat reprezentanții MAE.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel. Întâlnirea a avut loc în contextul unei aprofundări tot mai accentuate a relațiilor româno-bulgare, marcate în acest an de semnarea Parteneriatului Strategic bilateral. Cei doi demnitari au abordat subiectul prioritar al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, convenind asupra necesității continuării coordonării demersurilor pe această temă. Cei doi oficiali au evidențiat cooperarea strânsă în domeniul apărării și securității, în special în actualul context securitar complicat de la Marea Neagră.

Citește și: 

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marea Neagră în siguranță Turcia, România și Bulgaria colaborează pentru înlăturarea minelor ce plutesc în derivă

16 Dec 2023 634

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO

27 Nov 2023 550

Reuniune ministerială NATO, la Bruxelles! Consolidarea securității în regiunea Mării Negre și în special în România, pe ordinea de zi

12 Oct 2023 620

MApNReuniune informală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor apărării

12 Jul 2023 411

Ministerul Afacerilor Externe co-organizează Reuniunea Liderilor de la München

26 Nov 2022 1027

România găzduieşte pentru prima oară o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO

27 Oct 2022 1036

Concluziile participării preşedintelui Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Madrid (VIDEO)

30 Jun 2022 999

Vasile Dîncu „Este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic“

16 Jun 2022 784

Klaus Iohannis, vizită la Haga pentru o reuniune restrânsă de pregătire a Summitului NATO

13 Jun 2022 930

Summitul B9 are loc astăzi la București

10 Jun 2022 1044

Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia este în favoarea candidaturii la NATO

15 May 2022 1056

Președintele României este de acord cu aplicarea sancțiunilor suplimentare împotriva Rusiei

21 Mar 2022 1149

MApN Vasile Dîncu va participa la reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

15 Mar 2022 2488

NATO. Summit extraordinar la Bruxelles. Va participa și președintele SUA

15 Mar 2022 1293

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE. Temele discuțiilor

12 Jan 2022 912