Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a condamnat ferm la Davos războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

Foto: facebookMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 18 ianuarie 2024, în calitate de vorbitor principal, la panelul cu tema ”Rusia: ce urmează?/Russia: What next?” din cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Potrivit MAE, la dezbatere au luat parte Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, Radoslaw Tomasz Sikorski, ministrul afacerilor externe al Poloniei și Gabrielius Landsbergis, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Cei patru oficiali europeni au abordat în intervențiile lor aspecte referitoare la situația internă, politică și economică a Federației Ruse în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Au fost inventariate modalitățile practice de sprijin pentru Ucraina precum și opțiunile de contracarare a amenințărilor hibride inițiate de Rusia la adresa securității europene și trans-atlantice.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul de neclintit al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Oficialul român a condamnat atacurile ruse, masive și repetate, împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii critice ucrainene, care reprezintă crime de război. De asemenea, a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României.

Dezbaterea, moderată de profesorul Chris Miller de la Universitatea Tufts (SUA), a fost transmisă în direct pe platforma online a Forumului Economic Mondial de la Davos și este disponibilă la www.mae.ro/node/63807<http://www.mae.ro/node/63807>.

În marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial din 18 ianuarie 2024, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu Penny Pritzker, Reprezentantul Special al Statelor Unite ale Americii pentru reconstrucția Ucrainei. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii aprofundat privind nevoile pe termen scurt, mediu și lung ale Ucrainei. Au agreat importanța deosebită a implicării internaționale în procesul de reconstrucție a Ucrainei pentru asigurarea rezilienței și dezvoltării economice sustenabile a statului ucrainean.

Ministrul afacerilor externe a prezentat proiectele demarate de România pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere între România, Republica Moldova și Ucraina. În context, a subliniat relevanța proiectelor de infrastructură transfrontalieră pentru facilitarea investițiilor internaționale în reconstrucția Ucrainei.

Reprezentantul Special al Statelor Unite pentru reconstrucția Ucrainei a accentuat rolul României ca viitoare platformă logistică și de aprovizionare pentru proiectele și investițiile internaționale în Ucraina.

Cu prilejul participării la Forumul Economic Mondial, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o întrevedere cu E.S. Qais Mohammed Moosa Al Yousef, ministrul comerțului, industriei și promovării investițiilor din Sultanatul Oman.

Oficialul român a adus în discuție calendarul de contacte bilaterale, exprimându-și interesul pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic și al cooperării economice româno-omaneze.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a discutat cu noul președinte al Băncii Europene de Investiții Nadia Calvino în perspectiva vizitei pe care oficialul o va efectua la București. 

Citește și: 

„România se află deja în Schengen! Portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă prin această decizie“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 365

MAEUpdate -Din Agenda de lucru a MAE de marți, 19 martie 2024, vă semnalăm

19 Mar 2024 374

Ambasadorul Federației Ruse la București, convocat la Ministerul Afacerilor Externe

17 Mar 2024 456

MAEConvorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu vice-prim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna

11 Mar 2024 477

Corina Martin, reinvestită consul onorific al Republicii Kazahstan pentru o perioadă de încă cinci ani

05 Mar 2024 771

Ministrul Luminița Odobescu „România susține adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”

18 Feb 2024 986

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu „România a ajutat și va continua să ajute civilii din Gaza”

18 Feb 2024 1013

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, cu omologul său din Republica Slovacă, Juraj Blanár

26 Jan 2024 490

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Nicu Popescu

23 Jan 2024 740

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, despre sprijinul urgent pentru Ucraina!

22 Jan 2024 552

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

21 Jan 2024 776

Ministrul afacerilor externe, întrevedere cu ministrul vietnamez al afacerilor externe, Bùi Thanh Sơn

21 Jan 2024 631

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Marea Neagră este o regiune de importanță strategică pentru NATO

12 Jan 2024 684

Mesajul ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, cu ocazia Anului Nou - . „2023 a fost un an dificil, cu nenumărate provocăr“

31 Dec 2023 737

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic

11 Dec 2023 747