ONG Mare Nostrum, rezultate privind situația deșeurilor Năvodari, cea mai murdară porțiune de plajă de pe litoral

  • Ong Mare Nostrum a finalizat centralizarea rezultatelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă din aprilie 2021.
  • Năvodari este cea mai murdară porțiune de plajă, iar cea mai curată este Tuzla.

Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrată pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, ONG Mare Nostrum a realizat 2 întâlniri cu operatorii de plajă, pentru a le recomanda soluții eficiente și prietenoase cu mediul.
 
În urma monitorizării porțiunilor de plajă din luna aprilie, au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă, printre care se numără și două sectoare aflate în zona protejată Grindul Chituc: Vadu și Edighiol.
Cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm. Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate.
La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri.
 
Trendul se păstrează. Plasticul rămâne pe primul loc.
 
Materialul polimeric artificial reprezintă 76% din totalul deșeurilor înregistrate în urma acestei monitorizări. Mai exact, 4.229 din cele 5.506 deșeuri sunt din plastic.
Pe locul 2 se află deșeurile din metal, în număr de 399. Spre deosebire de alți ani, cele mai puține deșeuri fac parte din categoria cauciucului- 53, precum și hârtie și carton- 69.  
 
Cel mai întâlnit deșeu, mucul de țigară


Deloc surprinzător, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc. Numărul de deșeuri inventariate este de 588. Urmează piesele de plastic cu dimensiuni intre 2.5 - 50 cm, ambalajele, capacele de la sticlele de băuturi, piesele din polistiren 2.5 - 50 cm, bucăți de spumă/burete și pungi de plastic.
Deșeuri mai puțin obișnuite, și în această sesiune


De-a lungul timpului, în cadrul sesiunilor de monitorizare a porțiunilor de plajă au fost identificate deșeuri mai puțin obișnuite, iar această sesiune nu face excepție. Echipa ONG Mare Nostrum a găsit deșeuri reprezentând lenjerie intimă, seringi, papuci, păpuși și diferite alte tipuri de jucării pentru copii ”uitate” în nisip.
 

Deșeurile sunt aduse de furtunile din timpul iernii. Marea ne-a adus înapoi pe mal multe dintre deșeurile de care am crezut doar că am scăpat. Este nevoie de un interes mai ridicat din partea operatorilor de plajă în ceea ce privește curățenia. Noi vom monitoriza în continuare porțiunile de plajă, vom trimite raportul către toți actorii locali și naționali, inclusiv Apele Române, Ministerul Mediului sau primăriile din fiecare zonă și vom insista să se ia măsuri acolo unde este cazul, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

 

Ce este de făcut?
Pentru a ajuta la reducerea cantității de deșuri înregistrate pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, ONG Mare Nostrum a organizat 2 întâlniri cu operatorii de plajă, la Constanța și Mangalia, în cadrul proiectului litOUTer. Printre soluțiile propuse de ONG Mare Nostrum se numără:
  • Montarea coșurilor de gunoi pe întreaga suprafață a porțiunilor de plajă, numărul acestora trebuie să fie direct proporțional cu suprafața concesionată, pentru a putea face față deșeurilor produse. Ideal, coșurile să fie pentru colectare selectivă.
  •  Golirea coșurilor de gunoi să se facă mai des, pentru a se evita supraîncărcarea lor și răspândirea, în acest fel, pe plajă, a deșeurilor ce rămân în afara coșurilor.
  • Montarea de scrumiere la fiecare umbrelă.
  • Instruirea angajaților cu privire la managementul deșeurilor pe plajă.
  • Angajații, la rândul lor, să atragă atenția turiștilor atunci când ii văd că lasă deșeurile pe plaja 
 

Sunt investiții, dar multe dintre ele sunt minore, care se traduc ulterior în economii pe termen lung, pentru că operatorii de plajă au datoria de a menține porțiunile de plajă curate, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

  

Monitorizarea porțiunilor de plajă face parte  din cadrul proiectului LitOUTer. Proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre”, (LitOUTer) BSB-785, este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020.
Proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre” (LitOUTer) are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra deșeurilor marine, promovând acțiunile comune de reducere a deșeurilor fluviale și marine în țările riverane Mării Negre, partenere în cadrul acestuia (Turcia, România, Bulgaria și Georgia).
Întâlnirile cu operatorii de plajă  fac parte din cadrul a două proiecte finanțate prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020, „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre”, (LitOUTer) BSB-785 și ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, (MARLITER) BSB-138, acestea având ca scop diminuarea impactului deșeurilor marine asupra mediului costier și marin, cât și informarea tuturor stakeholderilor cu privire la impactul acestor deșeuri asupra mediului și sănătății.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ora pământului, marcată la Constanța

22 Mar 2024 922

Ora Pământului, pe 23 martie 2024 în Parcul Arheologic Constanța. Organizatorii promit o seară plină de lumină și culoare

20 Mar 2024 1301

Imagini cu impact emoțional Un alt delfin mort, eșuat la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 891

ONG Mare Nostrum Soluțiile implementate de tinerii din proiectul PROMIT, model pentru comunitățile din care fac parte

14 Dec 2023 658

OMG Mare Nostrum Creștere alarmantă a deșeurilor pe plajele din România în 2023

28 Nov 2023 671

ONG Mare Nostrum Peste 2.000 de participanți la Crosul Mării Negre, ediția a V-a!

19 Oct 2023 1050

ONG Mare Nostrum Încep înscrierile pentru Crosul Mării Negre

25 Sep 2023 1562

ONG Mare Nostrum Tineri din 15 localități din județul Constanța devin agenți de schimbare prin proiectul PROMIT

18 Sep 2023 781

ONG Mare Nostrum 210 kg de plase abandonate de pescuit scoase din Marea Neagră

22 Aug 2023 860

Descoperire tristă în zona Cazino din Constanța (FOTO+VIDEO)

12 Jul 2023 3000

Descoperire macabră pe plaja din stațiunea Neptun! Trupul unui delfin adus de valuri la mal (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Jul 2023 1715

Delfin mort, observat în zona Digului de Nord din Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jun 2023 1721

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 1258

Mare Nostrum Constanța, cel mai murdar sector de plajă. Mucurile de țigară rămân în topul nedorit al deșeurilor

07 Mar 2023 1125

Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră!

12 Oct 2022 1217