ONG Mare Nostrum Tineri din 15 localități din județul Constanța devin agenți de schimbare prin proiectul PROMIT

Peste 200 de tineri din 15 comunități au finalizat trainingurile legate de lobby și advocacy prevăzute în proiectul PROMIT. În cadrul acestora, au identificat problemele existente la nivelul comunității lor, precum și soluțiile pe care le pot aplica. O mare parte din comunități s-au orientat către realizarea unor spații verzi în jurul școlii, care să le permită să se bucure de natură. 

Proiectul face parte din programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2014-2021, transmite un comunicat din partea ONG Mare Nostrum. 

Fiecare comunitate a beneficiat de 4 sesiuni de training, astfel structurate încât să îi familiarizeze pe adolescenți cu două concepte importante: ”lobby” și ”advocacy”. În cadrul sesiunilor, tinerii au beneficiat de metode informale de lucru, care să îi ajute să înțeleagă mai bine de ce este nevoie să se implice și care este procesul de implementare, de la identificarea problemelor din comunitate, la aplicarea efectivă a soluțiilor.

”Tinerii au fost foarte receptivi și foarte curioși să afle mai multe despre cum pot schimba în bine viața comunității din care fac parte. O mare parte din ei au fost surprinși, pe alocuri, să afle că sunt importanți și că au puterea de a schimba lucrurile. Procesul de identificare a problemelor din comunitate a fost o provocare pentru ei, însă au beneficiat permanent de suportul trainerilor. În final, toate cele 15 comunități au identificat soluții pentru problemele identificate, pe care le vor aplica fie în perioada verii, fie odată cu începutul lunii septembrie”, a declarat Anca Maria Panait, manager proiect.

Spații verzi, soluția indicată de o mare parte din comunități

În urma unor ședințe de brainstorming, o mare parte din comunități au menționat ”lipsa spațiilor verzi” drept una din principalele probleme ale comunității. Soluția identificată de aceștia este să creeze locuri de recreere, chiar și grădini verticale, pentru a muta  școala ”dincolo de ziduri”.

În alte comunități, lipsa unor parcări pentru biciclete a fost semnalizată de elevi, iar în altele, problema deșeurilor în exces și a lipsei educației în ceea ce privește colectarea selectivă, a mai punctat sursa citată. 

Fiecare comunitate a stabilit un calendar de activități pentru mini-proiectul lor și au stabilit datele finale pentru implementarea soluției identificate.

Fiecare comunitate beneficiază de un mini-buget pentru implementarea soluției

Proiectul PROMIT prevede și susținerea financiară a implementării soluțiilor identificate pentru toate cele 15 comunități. Acestea vor beneficia de o sumă de 600 de euro, care să îi ajute la achiziția materialelor de care au nevoie.


Care sunt cele 15 comunități din cadrul proiectului PROMIT?

Cei peste 200 de tineri fac parte din 15 comunități, toate din mediul rural.

Scopul acestui proiect este de a întări abilitățile și cunoștințele celor implicați, stimulându-i să se implice activ în producerea de schimbări în comunitate.

Comunitățile sunt: Siliștea, Limanu, Dumbrăveni, Independența, Dobromir, Dorobanțu, Nicolae Bălcescu, Lumina, Mihai Viteazu, Poarta Albă, Tortoman, Topalu, Valu lui Traian, Cogealac și Jurilovca.


”Tinerii au nevoie de un cadru care să le stimuleze participarea la viața comunitătii, să le dezvolte capacitățile, să îi provoace și să le ofere conexiuni. Până când școala va centra educația către comunitatea din care face parte, acest cadru poate fi oferit de ONG-uri, deja centrate pe nevoile comunității și cu instrumente inovatoare și participative”, menționează Marian Paiu, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Pe durata proiectului, acești tineri vor fi susținuti și vor lucra împreună cu profesorii, părinții și alte persoane resursă, membrii ai comunităților.

Scopul final este dezvoltarea și implementarea a 15 soluții aplicate, sub formă de inițiative civice, care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a comunităților.

Citește și:

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ora pământului, marcată la Constanța

22 Mar 2024 925

Ora Pământului, pe 23 martie 2024 în Parcul Arheologic Constanța. Organizatorii promit o seară plină de lumină și culoare

20 Mar 2024 1302

Imagini cu impact emoțional Un alt delfin mort, eșuat la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 893

ONG Mare Nostrum Soluțiile implementate de tinerii din proiectul PROMIT, model pentru comunitățile din care fac parte

14 Dec 2023 658

OMG Mare Nostrum Creștere alarmantă a deșeurilor pe plajele din România în 2023

28 Nov 2023 672

ONG Mare Nostrum Peste 2.000 de participanți la Crosul Mării Negre, ediția a V-a!

19 Oct 2023 1053

ONG Mare Nostrum Încep înscrierile pentru Crosul Mării Negre

25 Sep 2023 1564

ONG Mare Nostrum 210 kg de plase abandonate de pescuit scoase din Marea Neagră

22 Aug 2023 863

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 1258

Mare Nostrum Constanța, cel mai murdar sector de plajă. Mucurile de țigară rămân în topul nedorit al deșeurilor

07 Mar 2023 1125

Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră!

12 Oct 2022 1219

A încetat din viață Nicola Samargiu, unul dintre fondatorii ONG MARE NOSTRUM

31 Aug 2022 3409

Peste 100 de oameni, pe plaja Vadu, la Ziua Delfinului (GALERIE FOTO)

10 Aug 2022 1558

ONG Mare Nostrum - „Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii“

26 Jul 2022 1359

Delfinii din Marea Neagră sunt în pericol! Număr mare de delfini eșuați pe litoralul românesc

30 Jun 2022 1685