Procurorii DNA, la datorie! Ce cazuri au finalizat



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați pentru diferite infrațiuni, precum dare de mită. 

Redăm în cele ce urmează comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție, privind cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în lunile iulie și august 2023: 
 
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate, la data faptei expert contabil judiciar, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.
 
       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În contextul derulării unei acțiuni de executare silită, în cursul anului 2015, inculpata, cu intenție, ar fi stabilit printr-un raport de expertiză judiciară o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a unui pachet de 42.578 acțiuni (4.257.800 lei - 100 lei/acțiune), aparținând unei societăți pe acțiuni deținută de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Precizăm că, la vremea respectivă acțiunile respective valorau 12.841.584 lei (301,60 lei/acțiune.

Ulterior, în baza documentului respectiv, un executor judecătoresc, acționând fără vinovăție, ar fi adjudecat în favoarea unei societăți comerciale, creditoare,  întregul pachet de acțiuni la prețul stabilit anterior de expertul contabil judiciar, adică la valoarea de 4.257.800 lei - 100 lei/acțiune.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că aceeași inculpata a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni similare, aceasta fiind condamnată definitiv la o pedeapsă de cinci ani închisoare și interzicerea unor drepturi (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10325 ).
 
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului  
      
DUMITRACHE CORNEL, în calitate de inspector de stat în construcții în cadrul Inspectoratului în Construcții al Municipiului București, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
La data de 21 septembrie 2022, inculpatul Dumitrache Cornel, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000 lei pentru că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, prevăzute de lege, în sensul că acesta nu ar fi participat, în două rânduri, la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante, în contextul edificării unui ansamblu de locuințe.

Procedându-se în această manieră, a fost exclusă posibilitatea de a fi constate eventuale nereguli care ar fi putut conduce la neautorizarea continuării executării lucrărilor și aplicarea unor sancțiuni contravenționale.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În data de 08 septembrie 2020, cei doi inculpați i-ar fi promis unui funcționar din cadrul primăriei comunei Giroc, județul Timiș, (martor în cauză) suma de 100.000 de euro în legătură cu exercitarea unor atribuții de serviciu.

Concret, în schimbul banilor respectivi, funcționarul ar fi urmat sa elibereze două adeverințe în cuprinsul cărora să ateste în mod nereal că două parcele de pământ, pe care cei doi inculpați intenționau să le cumpere, se aflau în intravilanul localității Giroc, în condițiile în care acestea se aflau în extravilan. De asemenea, în contul aceleiași sume de bani, funcționarul ar fi urmat să se ocupe și de formalitățile de eliberare a autorizației de construire imobile pe cele două suprafețe de teren sus-menționate.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
Precizăm că, unul dintre inculpați a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11254 ).
 
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați (între care și societățile comerciale SC Aulis Comimpex SRL, SC Trifoiașul Prod SRL și SC DJV Impresa SRL) pentru săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - „Construcție pensiune turistică…..”, unul dintre inculpați, administrator al SC Aulis Comimpex SRL, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cercetați în prezenta cauză, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, situații de lucrări, procese-verbale, etc.), ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 732.584 lei. Aceste documente ar fi avut rolul de a demonstra că toate cheltuielile ar fi fost eligibile și că ar fi fost realizate în vederea îndeplinirii obiectivului proiectului și în concordanță cu legislația națională și comunitară în vigoare.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
5.     Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, ambele în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 - 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ,,Instalarea în ferma din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița a R.D.M. Întreprindere Individuală”, inculpata ar fi depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Dâmbovița două cereri de plată la care ar fi atașat, cu știință, mai multe documente false (tabel centralizator, declarație pe propria răspundere, etc.). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei totale de 180.960 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Aceeași inculpată, în perioada 2012 – 2019, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), Centrul Județean Dâmbovița, mai multe documente false (copie contract de arendare, adeverințe, etc.), pentru a obține în mod injust sume de bani (totalizând 6.192 lei) în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

A.F.I.R. și A.P.I.A. s-au constituit părți civile în cauză cu sumele menționate mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița.
 
Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 286

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 431

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 334

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 530

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 437

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 413

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 863

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 441

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 718

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 548

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 917

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 754

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 569

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1691

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 699