Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, în vizită oficială în SUA

foto: facebook/Daniel PetrescuȘeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în data de 29 septembrie, la ceremonia militară de transfer a responsabilității de președinte al Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA de la generalul Mark A. Milley la generalul Charles Q. Brown, Jr., desfășurată în Fort Myer, Virginia.

Potrivit unui comunicat al MApN, trendul ascendent al cooperării militare bilaterale și în plan aliat dintre armatele României și Statelor Unite ale Americii, stabilit pe durata mandatului generalului Mark A. Milley, se va menține pe același curs și pe mandatul actualului președinte al Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Charles Q. Brown, Jr. Șeful Apărării a afirmat că urmărim realizarea liniilor de efort din foaia comună de parcurs „USA and Romania Roadmap for Defence Cooperation 2020-2030”: „am încredere că, în viitor, contribuția aliaților americani va rămâne semnificativă pentru securitatea regională europeană și relevantă în planul consolidării apărării României, atât prin prezența forțelor americane pe teritoriul național, cât și în privința realizării capabilităților prin programele majore de înzestrare, precum și prin proiectele majore de infrastructură militară”.

Festivitatea de la Fort Myer a fost unul din elementele programului vizitei oficiale pe care șeful Apărării din România a întreprins-o în Statele Unite ale Americii, în perioada 27-30 septembrie.
Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit, în data de 28 septembrie, cu  Jason Israel, asistent special al președintelui american și senior director pentru politica de apărare al Consiliului Securității Naționale. Cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, necesitatea accelerării programelor de înzestrare derulate prin intermediul platformei americane „Foreign Military Sales”, în contextul eforturilor țării noastre de îmbunătățire a capabilităților de apărare naționale și în cadru aliat.

În aceeași zi, șeful Apărării a avut întrevederi la Pentagon cu amiralul Lisa Franchetti, viitorul șef al Operațiilor Maritime (US Naval Operations), și cu generalul-locotenent Gregg P. Olson, directorul Statului Major al Corpului de Infanterie Marină (US Marine Corps). Agenda întâlnirilor s-a axat pe evoluțiile mediului de securitate în regiunea Mării Negre, eficiența măsurilor aliate de descurajare și apărare pe flancul estic și importanța relațiilor solide și dinamice de colaborare dintre militarii români și americani în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Totodată, șeful Apărării a participat, în Washington DC., la dezbaterea „Troubled Waters: Security in a Post-War Black Sea”, din cadrul forumului „Winning the War. Winning the Peace”, organizat, în data de 27 septembrie, de think-tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA) și găzduit de Ambasada României în SUA. În cadrul conferinței a fost subliniată importanța strategică a Mării Negre pentru spațiul euro-atlantic și global. În acest context, prezența aliată și a SUA în România și funcționarea unei strategii comprehensive a SUA pentru regiunea Mării Negre sunt esențiale pentru gestionarea actualelor provocări regionale și globale de securitate.

Șeful Apărării a avut în Washington DC., în data de 28 la septembrie, mai multe intervenții la forumul „Euro-Atlantic Resilience”, organizat în format duplex de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) din România și think-tank-ul american Hudson Institute. În cadrul panelului cu tema „Navigating toward Resilience: Technological Gamechangers”, generalul Daniel Petrescu a subliniat importanța rezilienței societății ucrainene în fața atacurilor nejustificate ale Rusiei, ca un exemplu pentru creșterea propriei reziliențe. „Riscurile asociate creșterii probabilității unor incidente la granița NATO, precum posibilele zboruri în derivă ale unor rachete sau drone, activitățile de bruiaj ale Federației Ruse care afectează navigația în apele teritoriale românești ale Mării Negre și posibila existență a minelor marine în derivă în Marea Neagră sunt argumente foarte serioase care ne conduc nu doar la întărirea acțiunilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare, ci și a celor destinate creșterii rezilienței naționale”, a declarat șeful Apărării.

Președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite deține cel mai înalt rang militar și este principalul consilier militar al președintelui, vicepreședintelui, secretarului apărării și al aparatului național de securitate din Statele Unite ale Americii. Președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris, secretarul apărării Lloyd J. Austin III și alți reprezentanți ai aparatului național de securitate au participat la ceremonia transferului militar de responsabilitate pentru funcția de președinte al Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, care a avut loc în Fort Myer.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Declarațiile ambasadoarei SUA, Kathleen Kavalec, la Ziua Distinșilor Vizitatori, a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23

15 Nov 2023 711

MApNVizita în România a locțiitorului şefului Gărzii Naţionale a SUA

04 May 2023 552

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

15 Nov 2022 1033

Șefii Statelor Majore a Apărării din SUA și România, întâlnire în Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO)

08 Mar 2022 1730

Întâlnire a ministrului Apărării cu membri ai Congresului SUA. Discuţii despre securitatea în regiunea Mării Negre

22 Aug 2021 1269

MApN Vizita Șefului Statului Major al Apărării în SUA

18 Jul 2021 1402

Șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama, în vizită la șeful Statului Major al Apărării

07 Sep 2020 1414

Vizita în România a șefului Forțelor Terestre Americane. Când va avea loc și cine va lua parte la eveniment

06 Aug 2020 1336

MApN Misiune în SUA, executată de personal medical militar și specialiști CBRN din Armata României pentru a oferi sprijin autorităților americane

25 May 2020 1981

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, față în față cu locțiitorul președintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore din SUA, la baza militară Mihail Kogălniceanu

07 Jan 2020 1659