Situația de securitate din regiunea Mării Negre, discutată de ministrul apărării cu omologul italian

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, foto: ZIUA de Constanța
  • Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut luni o întâlnire cu omologul său Lorenzo Guerini, în cadrul vizitei pe care demnitarul italian a efectuat-o în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, printre subiectele discutate fiind şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.


 Agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte de actualitate vizând situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului în desfășurare din Ucraina, deciziile și măsurile aliate adoptate la Summit-ul NATO, destinate consolidării posturii Alianței de descurajare și apărare, respectiv cooperarea în cadrul UE și bilateral.

            Demnitarul român a adresat mulțumiri pentru angajamentul substanțial al Italiei, prin participarea constantă a Forțelor Aeriene Italiene la misiunea de poliție aeriană întărită din România, aspect reflectat inclusiv prin suplimentarea cu patru aeronave Eurofighter a contribuției la această misiune.

            În context, oficialul român a reiterat solidaritatea României cu Ucraina și susținerea totală şi necondiționată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia.

            Ministrul român al apărării naționale a subliniat relevanța unică a Summit-ului extraordinar NATO din 24 martie, în cadrul căruia liderii aliați au adoptat decizii istorice în vederea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

            Privind cooperarea în cadrul Uniunii Europene, demnitarul român a apreciat că Busola Strategică, recent aprobată, reprezintă un document esențial în repoziționarea UE ca actor global, printr-o orientare strategică ce se bazează pe o evaluare comună a situației de securitate și prin reconfirmarea importanței cooperării UE-NATO pentru securitatea continentului european. În context, ministrul Dîncu a subliniat rolul primordial al NATO pentru securitatea spațiului euro-atlantic. Totodată, ministrul apărării naționale a reiterat importanța consolidării securității din vecinătatea estică imediată prin utilizarea întregului potențial al instrumentelor și politicilor UE pentru consolidarea rezilienței Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

            În final, ministrul Vasile Dîncu a reiterat importanța continuării demersurilor privind sprijinul umanitar oferit Ucrainei, salutând în acest sens contribuția Italiei, concretizată în donații substanțiale, printre care opt ambulanțe complet echipate au ajuns în Ucraina prin intermediul Hub-lui umanitar logistic de la Suceava, Italia fiind de altfel printre primele țări care au utilizat această facilitate.

            La rândul său, ministrul italian al apărării a evidențiat „rolul esențial pe care îl are România pentru securitatea din regiunea Mării Negre”, reiterând decizia Italiei de a contribui  la consolidarea flancului estic al NATO.

            În context, ministrul Lorenzo Guerini a anunțat intenția Italiei de a trimite, în perioada imediat următoare, două dragoare maritime, care să acționeze în Marea Neagră, împreună cu Forțele Navale ale României, pentru descoperirea și neutralizarea minelor marine. 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 258

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 291

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 239

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 269

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 519

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 477

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 270

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 878

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 533

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 577

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 325

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 320

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 460

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 856

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 337