Tribunal din Washington Arta creată de inteligența artificială nu beneficiază de drepturi de autor

sursă foto Pixabay.com
  • El a depus, de asemenea, cereri pentru recunoaşterea unor brevete generate de DABUS în alte ţări, inclusiv în Regatul Unit, Africa de Sud, Australia şi Arabia Saudită, însă încercările sale au avut un succes limitat.


O lucrare artistică creată de inteligenţa artificială (AI) fără nicio contribuţie umană nu poate beneficia de drepturi de autor potrivit legislaţiei americane, a decis un tribunal din Washington, informează Agerpres.

Doar lucrările ce implică autori umani pot să primească drepturi de autor, a decis vineri judecătoarea districtuală Berryl Howell, confirmând astfel decizia Biroului pentru Drepturi de Autor de a respinge o petiţie depusă de un specialist în computere, Stephen Thaler, ce viza sistemul său DABUS.

Sentinţa de vineri a fost pronunţată după mai multe înfrângeri suferite în instanţă de Stephen Thaler în încercările sale de a înregistra brevete în Statele Unite pentru invenţii despre care a spus că au fost create de DABUS - un acronim pentru Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience.

El a depus, de asemenea, cereri pentru recunoaşterea unor brevete generate de DABUS în alte ţări, inclusiv în Regatul Unit, Africa de Sud, Australia şi Arabia Saudită, însă încercările sale au avut un succes limitat.

Avocatul lui, Ryan Abbott, a declarat marţi că el şi clientul său dezaprobă profund sentinţa de vineri şi vor face recurs. Biroul pentru Drepturi de Autor a precizat luni într-un comunicat că „instanţa a ajuns la un rezultat corect“.

Inteligenţa artificială generativă, un sector cu creştere rapidă, a ridicat noi probleme în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Biroul pentru Drepturi de Autor din Statele Unite a respins şi cererea unui artist care solicita drepturi de autor pentru imagini generate cu sistemul de inteligenţă artificială Midjourney, în pofida argumentului folosit de artist, potrivit căruia acel sistem AI face parte din procesul său creativ.

Mai multe procese au fost deschise şi după folosirea unor lucrări artistice aflate deja sub incidenţa drepturilor de autor pentru „antrenarea“ programelor de inteligenţă artificială generativă fără permisiunea proprietarilor.

Stephen Taller a depus în 2018 o cerere pentru drepturi de autor privind lucrarea „A Recent Entrance to Paradise“, o creaţie de artă vizuală despre care a spus că a fost realizată de sistemul său de AI fără nicio contribuţie umană. Biroul american i-a respins cererea anul trecut şi a spus că lucrările creative trebuie să aibă autori umani pentru a putea beneficia de drepturi de autor.

Stephen Taller a contestat decizia într-o instanţă federală, argumentând că existenţa unui autor uman nu reprezintă o cerinţă legală concretă şi că autorizarea drepturilor de autor pentru lucrări create de AI ar fi în concordanţă cu scopul drepturilor de autor stipulat în Constituţia americană de „a promova progresul ştiinţelor şi al artelor folositoare“.


Însă judecătoarea Beryl Howell a dat dreptate Biroului pentru Drepturi de Autor şi a spus că prezenţa unui autor uman reprezintă „o cerinţă fundamentală a copyrightului“, bazată pe „secole de înţelegere stabilită“. 

Citește și:

Un nou vaccin pentru gravide a fost aprobat în SUA

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 467

Washingtonul își avertizează aliații. China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare

07 Apr 2024 615

Compozitor, vocalist şi chitarist al legendarei trupe de rock alternativ Nirvana 30 de ani de la moartea lui Kurt Cobain

05 Apr 2024 672

Elite Tournament Ibercup 2024 Academia Hagi Under-14, învinsă în semifinale de Chelsea, după ce a condus la pauză! (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 1970

MAEMinisterul Afacerilor Externe marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 335

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 589

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 606

România câștigă procesul în dosarul Roșia Montană. Reacția președintelui PSD Constanța, senatorul Felix Stroe

09 Mar 2024 814

MAEMinisterul Afacerilor Externe salută aderarea Suediei la NATO

08 Mar 2024 345

Ambasada României în Statele Unite ale Americii, gazdă a unei recepții pentru Harvard Club of Washington DC

20 Feb 2024 742

SUA Ministrul apărării Lloyd Austin a fost spitalizat din cauza unor complicaţii de sănătate

06 Jan 2024 663

Franţa Acuzat de legături cu Kremlinul, partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională denunţă un complot

03 Jan 2024 647

Preşedintele sud-coreean anunţă că Seulul şi Washingtonul îşi vor consolida în 2024 mecanismul de descurajare a Phenianului

01 Jan 2024 773

Legăturile cu China, în centrul unei dezbateri ce precede scrutinul prezidenţial din Taiwan

30 Dec 2023 776

SUA Poliţia Capitoliului arestează un bărbat înarmat cu un cuţit şi o macetă

28 Dec 2023 699