Un grup de state membre UE, inclusiv România, vor eliminarea motoarelor cu combustie internă

Sursă Pixabay
  • Parlamentul European şi-a exprimat luna aceasta sprijinul pentru un plan care vizează eliminarea motoarelor cu combustie internă.

Un grup de state membre UE, printre care se numără Italia şi România, încearcă să relaxeze un obiectiv important de pe agenda Uniunii Europene în domeniul climei: eliminarea motoarelor cu combustie internă până la mijlocul următorului deceniu, transmite Agerspres.

Italia, ţara unde îşi au sediul mărci renumite de supercaruri precum Ferrari şi Lamborghini, este una din cele cinci state semnatare care cer o amânare cu cinci ani în planul UE ce ar obliga producătorii de automobile să elimine complet emisiile din vehiculele pe care le vând.

Această iniţiativă prefigurează discuţiile dificile care vor avea loc marţi, în condiţiile în care Franţa, deţinătoarea preşedinţiei rotative a UE, vrea să să îi convingă pe miniştrii Energiei din blocul comunitar să fie de acord cu o serie de iniţiative legislative în domeniul mediului. Franţa a decis să respecte planul propus de Comisia Europeană privind eliminarea motoarelor cu combustie internă din noile autoturisme până în 2035.

La rândul său, Parlamentul European şi-a exprimat luna aceasta sprijinul pentru un plan care vizează eliminarea motoarelor cu combustie internă, ceea ce ar însemna sfârşitul unei tehnologii care a fost în centrul industriei auto timp de peste un secol.

Cu toate acestea, Italia, alături de Bulgaria, Slovacia, Portugalia şi România, vrea o reducere de 90% a emisiilor de la automobile până în 2035, anul în care Comisia Europeană şi-a propus să ajungă la o reducere de 100%. De asemenea, Italia vrea să obţină o reducere pentru constructorii auto de nişă, cum este Ferrari, cel puţin până în 2036.

„Pentru noi, neutralitatea tehnologică este o chestiune vitală. Nu credem că rezolvarea pentru problema transportului este să avem o singură soluţie. Noi propunem să deschidem meniul“, a spus ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani.


Un eventual acord convenit marţi între miniştrii europeni ai Energiei ar stabili poziţia de negociere a statelor membre în vederea viitoarelor negocieri cu Parlamentul european şi Comisia Europeană cu privire la forma finală a pachetului legislativ, astfel încât să fie atinsă ţinta de reducere cu 55% a emisiilor până la finele acestui deceniu.

Parlamentarii europeni au votat la începutul acestei luni să permită o excepţie pentru constructorii specializaţi care vor produce mai puţin de 10.000 de automobile până la finele lui 2035. Grupul de ţări condus de Italia cere de asemenea recunoaşterea combustibililor regenerabili, însă criticii susţin că aceasta este doar o modalitate pentru a prelungi utilizarea motoarelor cu combustie internă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Miniştrii de Externe ai UE au discutat despre declaraţiile lui Putin. Anunțul MAE

22 Sep 2022 442

20 de țări, printre care și România, creează o rețea pentru traficanții de persoane în timpul unui hackathon. Detalii

21 Sep 2022 381

Diplomatul român Cristian Tudor, numit Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Statul Qatar

17 Sep 2022 481

Consiliul UE a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

16 Sep 2022 448

ZIUA LIVE. Contrabandă, sub multiple forme! Portul Constanța și Portul Constanța Sud (Agigea), provocările celor două porți de intrare în UE

06 Sep 2022 1105

Nicolae Ciucă "Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE şi parteneriatul euroatlantic trebuie susţinute" (VIDEO)

06 Sep 2022 513

Efectul opririi Nord Stream Prețul gazelor a urcat luni cu 30% pe piețele europene

05 Sep 2022 459

Germania şi Franţa nu sunt de acord cu propunerea UE de a interzice accesul rușilor în blocul comunitar

30 Aug 2022 459

Cancelarul Germaniei afirmă că România îndeplinește criteriile de aderare la Spaţiul Schengen

29 Aug 2022 473

Accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi interzis. Propunerea va fi analizată

29 Aug 2022 611

Atenție părinți! Au fost aprobate modificări privind concediul parental. Se majorează perioada de acordare

26 Aug 2022 1478

Ursula von der Leyen îndeamnă ţările membre ale Uniunii Europene să investească în energii regenerabile

22 Aug 2022 736

Iran despre dosarul nuclear - „Americanii trag de timp şi există inacţiune din partea europenilor“

22 Aug 2022 406

Teheranul a răspuns la „textul final“ al UE pentru a relansa acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian

16 Aug 2022 559

Comisar european către ucraineni - „Sunteţi întotdeauna bineveniţi înapoi în UE“

03 Aug 2022 477