ZIUA LIVE George Scupra, primarul orașului Ovidiu - „Nu am avut în plan să fac vreodată politică. Recunosc că mi-a plăcut să fac administrație“ (VIDEO)

La sfârșitul lunii septembrie s-au împlinit trei ani de la alegerile locale, prilej tocmai bun pentru a le solicita primarilor constănțeni să prezinte un bilanț al activității lor până în acest moment.

Marți, 21 noiembrie ora 14.00 la ZIUA LIVE vine George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Edilul are proiecte aflate în implimentare a căror valoare depășesc 56 de milioane de lei. Vrem să aflăm însă care este situația din teren, iar opiniile locuitorilor din Ovidiu sunt extrem de importante în acest sens pentru o confruntare cinstită administrație vs. cetățean.

Care sunt obiectivele sale și în anul următor, ce loc ocupă transparența, atragerea fondurilor europene, componenta socială, curățenia și spațiile verzi în actul administrativ, vom afla la ZIUA LIVE.

Și tot la ZIUA LIVE vrem să aflăm mai multe despre statutul lui George Scupra în cadrul Partidului Național Liberal, dacă va mai candida pentru un nou mandat de primar sau dacă își dorește altceva pentru anul electoral 2024, dar și opinia sa despre migrația primarilor înainte de alegeri care reprezintă un fenomen periculos, dar cu toate aceasta este în continuare încurajată de liderii politici.

George Scupra se află la al treilea mandat de primar al UAT Ovidiu.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Nu am avut în plan să fac vreodată politică. Recunosc că mi-a plăcut să fac administrație, să lucrez în slujba oamenilor. Am avut un mandat dificil, complicat. 

Sunt implicat, pun suflet și pasiune! Am avut momente când am fost cu sabia deasupra capului. De exemplu plecarea din PSD în PNL. A fost o decizie grea. Nu a fost una greșită, era o abordare corectă față de ambele partide. 

În ultima vreme nu am făcut politică. E nevoie în administrație de susținere politică. 

Nu este un moment foarte bun pentru administrația locală în România. Venim după pandemie, un complicat, sunt războaie în lume, situația este complicată. iarna se anunță dificilă. Când este un boom economic este bine și pentru administrație. 

Trebuie să fim realiști, să vedem ce se întâmplă în economie și inflație. Nu poți să furi Crăciunul, nu poți fi Grinch. La Ovidiu ne costă bradul 1200 de lei îl luăm de la Romsilva. Nu poți să nu faci bradul. Luminițele le avem, trebuie să le montăm. Niciodată nu le-am închiriat, doar reparăm dacă sunt stricate. 

Avem probleme. Nu cred că sunt primari care nu au probleme. Majoritatea primarilor din România au probleme. Trebuie să mergem mai departe, să găsim soluții. Suntem afectați de ordonanțe, dar găsim soluții. Începând cu 1 ianuarie 2024 administrația locală se resetează. Se desființează tot ce înseamnă șef de birou. Ordonanța este destul de clară. Se desființează tot ce înseamnă șef de birou. La Ovidiu erau doar 5 posturi ce vor fi desființate. oamenii rămn să își facă treaba mai departe. 

Este primul an în care rectificarea națională nu s-a realizat. Este un semnal! Se pregătește din fondul de rezervă al Guvernului un fel de rectificare. Avem așteptări. Fiecare primar și-a resetat prioritățile și programele. Important este să nu pierdem din proiecte, să nu renunțăm la ele. Am vorbit cu primari care iau în calcul să renunțe la unele proiecte. 

În general lucrăm pe fonduri europene. Nu e vina primarilor că axele noi nu s-au deschis. Un proiect pe fonduri europene se derulează cel mai devreme în doi ani. Primarii își doresc să lucreze patru ani, nu totul în ultimul an. eu sunt constant, nu las totul pe ultimii ani. Noi acum asfaltăm în cartierul Tineretului și Sat Vacanță. Până pe 15 decembrie sperăm să închidem cele două proiecte. Avem și alte proiecte în derulare. Vrem să finalizăm parcurile. Cel de la Geamie este din fonduri locale. În momentul acesta avem în derulare 15 proiecte.

Nu reabilităm doar o grădiniță veche, este vorba de cea Zig Zag. Îi mărim capacitatea și o extindem. Un rpoiect pe care avansăm foarte frumos. I-au fost montate panourile solare și acoperișul, sperăm ca în primăvară să îl inaugurăm. Din calculele noastre dacă acum aveam 100 de copii, în viitorul an școilar vom avea 150 ed copii. Vedem datele de la creșă. Am văzut din datele de la Natalitate că trebuie să investim în acest sesn. 

Ne mândrim că în cele 3 mandate nu am avut corecție pe vreun proiect. Nu am pierdut bani, ba din contră am adus fonduri. Accesăm fonduri și nu le pierdem pe drum. Dacă pierdem banii corecșțiile le plătesc tot oamenii. Pe cele trei mandate vorbim de 70 de milioane de lei investiții. Este enorm pentru Ovidiu. Trebuie să ținem cont și de realitate. Gradul de îndatorare este foarte bun, în jur de 0,3%. oamenii mi-au dat credit atunci când m-au votat. Este momentul ca Primăria Ovidiu să facă pași pentru investiții. Este păcat să renunți la bani dacă nu poți contribui din bugetul local. 

Pregătim proiecte prin finanțare europeană. Pregătim în zona de energie, să fim mai eficienți, pe digitalizare am cam depus, la școli, grădinițe avem proiecte finanțabile. administrația din România are nevoie de proiecte în zona de asfaltare. Trebuie să ieșim din noroi. Primarii nu au de ales. Dacă e o strategie europeană trebuie să mergem în acea direcție. 

Este nevoie de piste de biciclete dar nu e momentul. Noi față de Europa avem alte nevoi pentru că suntem mult în urmă.  

În ceea ce privește selectarea colectivă trebuie să facem pași. În zona blocurilor au fost montate deja, în zona caselor există deja sacul galben, am împărțin pubelele achiziționate, pentru aproximativ 4000 de gospodării. Mai avem în satul Poiana. Nu funcționează așa cum ne dorim, dar e un prim pas. Oamenii se vor educa deoarece nu avem încotro. Plătim prea mult facturi pentru a ne permite. Cam un miliard și jumătate de lei vechi pe lună la populația de 16.000 de locuitori. Este foarte mult. 

Anul acesta a expirat un contract de salubrizare vechi de 25 de ani. L-am renegociat la începutul verii și am obținut un lucru fantastic. Pe următorii 25 de ani să se întoarcă din factura lunară să se întoarcă jumătate în bugetul local. Se întorc pe o negociere corectă, rampa este în Ovidiu. Am stipulat în contract că strict pentru Ovidiu se întorc sub formă de sponsorizare această sumă de bani pentru a face alte lucruri. În scurt timp la nivelul județului și la nivel național vom avea un tarif unic. 

Nici în Constanța nici în Ovidiu nu s-a plătit niciodată tariful real la salubrizare. Tariful real este în jur de 200 de lei. În Ovidiu trebuie să umbli două zile să aduni gunoiul. Costurile de depozitare sunt destul de mari. 

De la 1 ianuarie introducem o nouă taxă de salubrizare la Ovidiu. După ce venim cu investițiile din spate, cei care nu vor să strângă gunoiul selectiv trebuie să plătească. Înainte de toate administrația locală trebuie să fie pregătită. Nu am dat nicio amendă anul acesta. Trebuie să educăm. Am început din școli. Au în fiecare clasă coșuri de selectare.   

Noi plătim taxele către Tracon, iar contabilitatea firmei virează jumătate către bugetul local. În 25 de ani se vor aduna destul de mulți bani. Mă bucur că am reușit acest lucru. Am stabili prin contract că este bine să meargă fondurile într-o zonă de mediu, pentru dezvoltare. Nu este vina noastră că rampa este la Ovidiu. 

Oamenii de afaceri mari peste tot în lume susțin administrația locală. Din punctul meu de vedere mandatul următor, al meu sau al altuia, va fi cel mai bun. 

Dacă un constructor a greșit e corect să remedieze. Numai să nu decontăm de două ori o lucrare. Din păcate, pe nervii noștri și pe timpul nostru. Dar pe banii constructorului. Trăim în România, lucrului bine făcut. 

Nu e treaba mea să cunosc constructorii din Ovidiu. pentru asta există diriginte de șantier, manager de proiect și alți oamnei care se pricep la ceae ce fac. Mergem și noi pe șantiere doar că nu arătăm chestiile astea. Odată sau de două ori pe săptămână sunt în București,e nevoie de susținere, de avize. Zilnic semnez mapa ceas la ora 14.30. Cetățenii cunosc acest lucru. 

Trebuie să rămâi ancorat în realitate. Să simți pulsul și dorințele cetățenilor. E o greșeală să fii numai în linia partidului. Este vorba despre echilibru, constanță, echipă. asta așteaptă oamenii. De-a lungul mandatelor am ajustat din mers. Am făcutr mici corecții. În fiecare mandat am venit cu altă abordare. 

Dacă ne gîndim la Parlament e ca și cum m-aș gîndi să pensionez. Pentru un primar în funcție este onorant să te retragi la finalul carierei să te retragi pe un post de deputat și senator. Un primar cu trei mandate tot timpul va avea un loc eligibil, a demonstrat că aduce voturi. Dacă un primar după 5-6 mandate vrea să meargă mai departe, nu va fi oprit. E loc pentru toți sub soare. 

Nu mi-am propus și nu am exclus Primăria Constanța.Nu îmi propun să mă mut în Constanța. Nu alerg după funcții. Cred că este momentul ca unii dintre primari care  ademonstrat în județ să fie viitorul președinte al CJ Constanța. Președintele CJ Constanța lucrează cu primarii. Dacă luăm un primar și în punem la CJC va fi mai bine. Cunoaște problemele cu care se confruntă primarii. 

Primarul Constanței au obținut voturile cetățenilor și știau unde stă. Are votul cetățenilor.  

Un calendar firesc ar fi ca până la finalul anului să se anunțe candidați. În general partidele mici au anunțat deja. Îți poți calibra viitoarea campanie electorală și după alegerile parlamentare. Niciodată nu merg în linia partidului, în general merg pe linia mea. La președintele CJ Constanța aportul principal este al primarilor. 

Nu cred că vor fi amânate alegerile de anul viitor. Nu mai cred în soluții salvatoare. Trebuie să venim cu soliuții ce au demonstrat în timp că pot face față provocărilor. oamenii nu mai așteraptă soluții salvatoare. Trebuie să mergem cu oameni care știu amdinistrație și au demonstrat. 

Votul nu va fi pentru AUR ci anti PSD și anti PNL. Nu înseamnă că administrația nu muncește. E vina noastră că nu intră și alți oameni în politică și administrație? Sunt multe variante. Eu văd oameni implicați în județ. Administrația și politica nu mai sunt atractive ca acum 20 de ani când toți credeau că se îmbogățesc în politic. Nu întotdeauna cineva care a făcut bine în mediul privat sau într-o companie ce avea rezultate în amdinistrație. Și în Ovidiu și în Constanța este nevoie de oamnei care nu închid ușa altor oameni din partide diferite. Partidele nu mai au nevoie de bani. Pe legislația electorală cum s-a stabilit este foarte bine. ÎnOvidiu nu se pun bannere sau afișe. Sunt șapte panouri unde pui afișe și se decontează. 

Noi în Ovidiu am decis în CL că nu punem bannere. Dacă nu am pus eu și nici alte partide nu au fost probleme. Timpul a demonstrat că nici un om de bussines  nu este în spatele meu. este nevoie de un anumit protocol, un partid are nevoie să funcționeze, e o entitate ce are costuri. Cotizațiile sunt modice, sunt în funcție de funcția deținută. 

Mi s-a oferit de mai multe ori mită. Nu am venit primar să mă căpătuiesc. Este bine să vii într-o funcție publică după ce ai demonstrat în privat. Întotdeauna sunt oameni care au abordarea „Găsim o soliuție, sunt și eu atent“. În primii ani veneau cu sticle cu alcool, eu nu beau. Un filtru cel mai bun sunt investițiile private dacăî funcționează totul bine. dacă investițiie private merg bine, înseamnă că primarul este ok. 

Nu am fost nevoit să dau șpagă pentru a obține ceva. Am avut suficiente argumente pentru a obține ce aveam nevoie. 

Istoric, în trei mandate nu există niciun PUZ respins. Sunt toate avizate de instituțiile necesare. Este o abordare corectă. Investitorul vine, discutăm, ținem cont de tot ce este nevoie pentru ca un proiect să treacă. De asta vin investitorii deoarece durează foarte puțin. În trei luni obține un PUZ. 

Academia Hagi, OCH, aduc bani la buget. Ceea ce plătesc persoanele juridice depășește contribuția persoanelor fizice. Ideal este ca mediul privat să susțină și să întoarcă comunității investiții. 

Trebuie să fim corecți cu oamenii. Noi mărim taxele și impozite cu 13,8, cât este inflația. În decembrie aprobăm taxe și impozite indexate pentru anul 2024. Va fi un efort suplimentar. Toate au crescut. Prețuri, coșul zilnic. Trebuie să ținem cont de toate. 

Nu gătesc, ca nu mă pricep. Nu am talentul acesta, dar nici nu las copiii nemâncați! 

Am vorbit zilele trecute cu un primar din județ ce a fost ales de PMP Costinești. Cu ce este de vină el pentru că trebuie să aleagă altă abordare pentru că partidul său nu este în parlament. Ar fi corect să rămână într-un partid ce nu este în parlament și nu are susținere. Dacă nu era loc de alegere bună pentru acest primar în PNL sau PSD ce era să facă pentru a ajunge primar. Comunitatea l-a ales chiar dacă era în PMP: 

Am spus că sunt pregătit și pot îndeplini funcția de președinte CJ Constanța. Nu ar fi vreo tragedie să nu ajung în această funcție. Am o relație apropiată cu tot ce înseamnă mediul politic din Constanța și București. Din punctul meu de vedere apropierea de ÎPS Teodosie este un avantaj. Este duhovnicul meu! Mă susține în eventuala decizie a mea. Dânsul nu face politică. Își dorește să evoluez! M-a încurajat să evoluez. 

Am o echipă restrânsă în cadrul căreia ne sfătuim. În general îmi asum deciziile. Nu sunt foarte ascultător! Nu sunt guraliv, volal sau agresiv. Am opinii divergente, dar nu neaparat greșite. 

Liberalii nu sunt mai individualiști! Și noi ne spunem părerea. Deciziile au fost luate în unanimitate de cele mai multe ori. În interiorul nostru putrem avea discuții divergente. Este bine să avem opinii diferite. Eu spun că suntem uniți. Avem primari în PNL care au probleme. Va fi un an electoral complicat. Mediul urban a votat la alegerile trecute mai mult cu PNL în județul Constanța. Am încredere că primarii noștri și-au făcut treaba și au rezultate bune. Lucrurile cred că funcționează bine. Proiectele trebuie să treacă. Cred că cel mai mult contează omul, viziunea, echilibrul, implicarea, tandemul primar-președinte CJC. 

Nu am fost fan Chițac! Contează că oamenii l-au ales. Vom avea discuții interne, suntem colegi. Pot să mă bazez pe votul lui dacă voi candida la CJ Constanța. Aș putea să mă răzgândesc în ceea ce îl privește. Cred că ar fi un tandem foarte bun cu Silviu Coșa. 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 862

ZIUA LIVE Stelian Ion despre o posibilă candidatură la Primăria Constanța - „Cred că este o mare șansă să scăpăm de Vergil Chițac la Constanța“ (VIDEO)

22 Feb 2024 431

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion - „Mă așteptam la comasarea alegerilor. Se vorbește de mult de acest subiect“ (VIDEO)

22 Feb 2024 457

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 22 februarie 2024

22 Feb 2024 302

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 766

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 20 februarie 2024

20 Feb 2024 299

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 16 ianuarie 2024

16 Feb 2024 293

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1285

Horia Constantinescu, PSD „Știu să îmi asum atât victoria, cât și eșecul”

12 Feb 2024 584

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 676

ZIUA LIVE Horia Constantinescu despre intenția de a candida în tandem cu Decebal Făgădău din partea PSD la alegerile locale! (VIDEO)

12 Feb 2024 780

ZIUA LIVE Ape învolburate la Constanța. Totul despre tandemul Horia Constantinescu - Decebal Făgădău!

11 Feb 2024 1605

Știri Constanța azi LIVE VIDEO. Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Cumpăna

24 Jan 2024 839

Știri Constanța azi LIVE. Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța! (FOTO+VIDEO)

24 Jan 2024 1469

ZIUA LIVE. Florin Mitroi „Nu voi face eu anunțul referitor la o potențială candidatură. Partidul va stabili cine candidează. Și alți colegi stau bine în sondaje”! (VIDEO)

23 Jan 2024 1369