Consilierii județeni aprobă indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de conservare și punere în valoare a ansamblului rupestru de la Murfatlar( DOCUMENTE)

  • Conform proiectului, vezi secțiunea „documente", valoarea acestuia este de 166.784.933,24 lei, fără TVA, din care construcții + montaj de 123.261.762,59 lei, fără TVA
  • Până în acest moment, în cadrul proiectului, administrația județeană a atribuit anul trecut achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică, contract prestat de asocierea de firme Restitutio SRL – Remon Proiect SRL
  • Contractul care prevede elaborarea studiului de fezabilitate, proiectul tehnic și de execuție are o valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D
  • Proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar“ va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional și face parte din Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021-2027
 

 
Consilierii județeni sunt chemați să aprobe marți, 22 noiembrie a.c., proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI aferenți proiectului „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar“.

Conform proiectului, vezi secțiunea „documente", valoarea acestuia este de 166.784.933,24 lei, fără TVA, din care construcții + montaj de 123.261.762,59 lei, fără TVA.

Până în acest moment, în cadrul proiectului, administrația județeană a atribuit anul trecut achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică, contract prestat de asocierea de firme Restitutio SRL – Remon Proiect SRL.

Contractul care prevede elaborarea studiului de fezabilitate, proiectul tehnic și de execuție are o valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D.

Reprezentanţii proiectantului, Remon Proiect SRL, care au proiectat, printre multe altele, restaurările de la Cazinoul Constanța, Castelul Corvinilor și Cetatea Rupea și care se ocupă acum și de  proiectul tehnic pentru „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar" au prezentat în cadrul unei dezbateri organizate la Parlamentul României, stadiul proiectului de restaurare pentru bisericuțele de cretă, care prevede construcţia a două clădiri: Corpul A, amplasat peste monument pentru a proteja vestigiul, va avea:trasee de vizitare cu pasarele, echipamente pentru asigurarea unui climat interior necesar conservării și acoperiş verde pentru a se încadra în relieful zonei și Corpul B, amplasat în faţa monumentului, care va avea: centru de primire vizitatori; expoziţii permanente şi temporare; magazine; cafenea și spaţii utilitare şi destinate angajaţilor.

Dezbaterea a avut loc la Palatul Parlamentului cu participarea membrilor comisiei UNESCO, reprezentanţii Ministerului Culturii, autorităţile locale, istorici, arhitecţi, arheologi și parlamentari din judeţul Constanța.

Proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar“ va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional și face parte din Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021-2027.

 
Prin acest proiect sunt vizate următoarele obiective:
 

- conservarea și restaurarea monumentului istoric - faleză de cretă și bisericuțele, chiliile, încăperile săpate în ea și suprafețele murale incizate sau sculptate
-  stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice
- acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii '70
- circuite de vizitare
-  amenajări peisagistice
- muzeu de sit și centru de primire a vizitatorilor - zona de primire, expoziții și spații de odihnă și protocol (cafenea/cafeterie)", a precizat vicepreședintele CJC.
 
Este cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni al Consiliului Județean Constanța în care se dorește restaurarea și punerea în valoare a unui sit arheologic după Cetatea Capidava, Cetatea Carsium și Cetatea Histria.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Reabilitarea, primul pas pentru ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să poată intra în patrimoniul mondial UNESCO

Vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Enciu, a semnat contractul de proiectare pentru conservarea și punerea în valoare a ansamblului rupestru de la Murfatlar

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„E foame de bani, băieți. Lumea tre' să știe ce fel de băieți sunteți!” Administrația Chițac vrea să transforme și stațiile de autobuz în panouri publicitare (DOCUMENTE)

31 Jan 2023 3228

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

30 Jan 2023 807

În al treilea an de mandat, primarul Chițac descoperă criteriile de calitate ale civilizației! Investiții în cartierul betonat Palazu Mare (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1203

Câți bani primesc localitățile din județul Constanța pentru susținerea investițiilor, cofinanțărilor și pentru cheltuieli de funcționare (DOCUMENT)

30 Jan 2023 800

Atenție, constănțeni. Care sunt cele două taxe locale care trebuie achitate integral până la 31 martie 2023?

28 Jan 2023 15894

Vot în Consiliu Local Constanța pentru aprobarea documentației și costurilor investiției. Care sunt tronsoanele de rețele termice primare și secundare propuse spre reabilitare în etapa V? (DOCUMENTE)

28 Jan 2023 921

Ministerul Turismului cere modificarea statutului Organizației de Management al Destinației Constanța - Mamaia. Câți bani sunt în conturile Asociației din taxa de promovare?(DOCUMENTE)

27 Jan 2023 1005

Birocrația ne omoară! Cardurile de energie, muncă în plus pentru administratori și președinții de Asociații de Proprietari. Care sunt beneficiarii care trebuie să-și depună singuri documentele? (DOCUMENTE)

26 Jan 2023 1633

Se reia licitația pentru contractul de tăiere și toaletare arbori în Constanța. Din dispoziția primarului Chițac se reevaluează oferta celor de la Peisagistica Shri Garden SRL

25 Jan 2023 724

Lista obiectivelor bugetate în Programul de investiții al municipiului Constanța pe anul 2023 (DOCUMENTE)

23 Jan 2023 1612

Au demarat licitația. Pe unde va trece promenada pietonală cu piste de biciclete pe care vrea s-o construiască administrația Chițac? (DOCUMENTE)

21 Jan 2023 1409

Cine face parte din echipa de proiect pentru achiziția de 22 de noi autobuze electrice pentru municipiul Constanța? (DOCUMENTE)

21 Jan 2023 1023

Începe recrutarea membrilor Consiliului de Administrație al societății Confort Urban SRL. Mandatul viitorilor administratori este de patru ani

20 Jan 2023 786

Cum va afecta calitatea vieții locuitorilor și ce modificări au fost aduse Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitori (DOCUMENTE)

20 Jan 2023 1006

Începe procesul de recrutare a membrilor Consiliului de Administrație al CT BUS Constanța. În prezent, administratori sunt trei liberali, reprezentantul primarului Chițac și un membru USR

19 Jan 2023 838