Cu sula-n coaste, Primăria Constanța a publicat calculul taxei de salubrizare de 17 lei/lună Primarul nu mai vrea să acorde subvenție. USR nu susține această mărire și va depune amendament! (DOCUMENT)

  • Având în vedere solicitările transmise în perioada de consultare publică de către cetățeni, Primăria Constanța a publicat într-un final referatul Direcției Servicii Publice – Serviciul salubritate de aprobare a taxei de salubrizare pentru anul 2024 însoțit de exemplul de calcul a taxei de salubrizare
  • Prin modficările și completările aduse HCL nr. 339/2023, se majorează taxa de salubritate de la 8 lei/lună/persoană la 17 lei/lună de persoană
  • Taxa de salubrizare este datorată numai de către persoanele fizice, locuitori ai municipiului Constanța și este fundamentată pe necesitatea asigurării prestațiilor pentru salubrizarea localității
  • USR este de părere că aplicarea de noi taxe și mărirea celor deja existente nu se reflectă deloc în felul care arată orașul
  • Din informațiile noastre nici consilierii locali PSD nu vor vota majorarea, însă până în acest moment, social-democrații nu au făcut nicio comunicare oficială pe acest subiect
 

 
Primăria Constanța a publicat într-un final referatul Direcției Servicii Publice – Serviciul salubritate cu nr. 193799/09.10.2023 de aprobare a taxei de salubrizare pentru anul 2024 însoțit de exemplul de calcul a taxei de salubrizare conform modelului prevăzut în Anexa nr. 7 la Ordinul ANRSC nr. 640/2022, având în vedere solicitările transmise în perioada de consultare publică de către cetățeni, vezi secțiunea „documente”.

Informațiile au fost solicitate și de puținii participanți la dezbaterea publică organizată e 16 noiembrie pe marginea proiectului de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2024.

Prin modficările și completările aduse HCL nr. 339/2023, se majorează taxa de salubritate de la 8 lei/lună/persoană la 17 lei/lună/persoană.
Prezent la dezbatere, primarul Vergil Chițac a spus cu subiect și predicat că nu mai vrea să mai acorde subvenții pentru taxa de salubrizare deoarece doar în acest fel, îi va determina pe cetățeni să colecteze selectiv.„Propunerea mea, la acest moment, este să nu mai acord subvenții, pentru că altfel nu vom putea să îi determinăm pe oameni să facă colectare selectivă“, a anunțat primarul, care a admis că propunerea de ridicare a subvenției poate fi considerată drept o „pedeaspă” colectivă, dat fiind faptul că municipiul Constanța stă extrem de prost la capitolul colectare selective.

„Nu mai vreau să acordăm subvenții. Până acum a fost 14 lei/persoană și noi acordam subvenții. Acum a devenit 17 lei. A crescut cu 3 lei“, a spus Chițac în cadrul dezbaterii publice, fapt care a generat nemulțumire în rândul celor prezenți.

 
USR anunță prin liderul de grup că nu va vota majorarea taxei!
 

„În contextul economic actual deja greu de suportat, primarul Vergil Chițac vrea să pedepsească toți constănțenii pentru că unii nu colectează selectiv. Deși prin hotărârea de consiliu pe care am votat-o în luna august taxa de salubrizare pentru anul 2024 rămânea neschimbată, în proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul Municipiului Constanța în anul 2024 al cărui inițiator este, primarul propune mărirea acesteia de la 8 lei la 17 lei/persoană”, a precizat liderul grupului consilierilor locali USR, Florin Cocargeanu.
 
USR este de părere că aplicarea de noi taxe și mărirea celor deja existente nu se reflectă deloc în felul care arată orașul.
 
„Constanța, un oraș cu potențial enorm, pare încremenită în trecut și este incapabilă să țină pasul cu alte reședințe de județ.
Vergil Chițac repetă istoria anului trecut, când a vrut să dubleze valoarea taxei de salubrizare. Datorită amendamentului USR, aceasta a crescut atunci cu doar 50 de bani, reprezentând rata inflației.

USR nu susține această mărire și va depune amendament și anul acesta, în eventualitatea în care proiectul va rămâne în forma actuală”, au transmis reprezentanții formațiunii politice.
 
Din informațiile noastre nici consilierii locali PSD nu vor vota pentru mărirea taxei de salubrizare la 17 lei/persoană pe lună, însă până în acest moment, social-democrații nu au făcut nicio comunicare oficială pe acest subiect.
 
Vă reamintim, încă de anul trecut primarul Chițac a propus ca taxa de salubrizare să fie de 14 lei/lună/persoană.
Consiliul Local Municipal s-a opus atunci majorării și a decis ca în loc de 7,5 lei/lună/persoană(n.r. valoarea taxei în 2022), constănțenii să plătească anul acesta 8 lei/lună/persoană(2023).
 
 
Taxa de salubrizare este datorată de către persoanele fizice
 
Taxa de salubrizare este datorată numai de către persoanele fizice, locuitori ai municipiului Constanța și este fundamentată pe necesitatea asigurării prestațiilor pentru salubrizarea localității.
 
Contribuabilii au obligația de a depune o declarație în termen de 30 de zile de la data apariției oricărei modificări în ceea ce privește numărul de persoane care locuiesc în imobil, la care vor anexa documente justificative.
 
În prezent, taxa de salubrizare este în cuantum de 8 lei/lună/persoană și se plătește în 2 rate egale până la cele două termene scadente, 31 martie, respectiv, 30 septembrie, inclusiv.
 
Neachitarea la termenele scadente atrage calculul/plata de majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, până la data stingerii sumelor datorate, inclusiv.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Dezbatere publică pe tema majorării taxei de salubrizare la 17 lei/lună/persoană în 2024! (GALERIE FOTO+VIDEO)

Modificarea HCLM nr. 339 Se propune majorarea taxei de salubrizare la 17 lei/lună/persoană în 2024. Ultima zi în care constănțenii pot depune observații (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 587

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 604

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2528

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1079

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1505

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 735

Ședință CLM Proiectul de reabilitare a malurilor lacului Tăbăcărie, majorat cu aproape 3 milioane de euro (DOCUMENT)

11 Feb 2024 922

Activează în Comisia pentru învățământ Consilierul local municipal PSD, Irinela Nicolae și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2023 (DOCUMENT)

17 Jan 2024 688

Cine i-a luat locul fostului director CJC, Ermil Chelariu, suspendat din funcție și trimis în judecată de DNA Constanța pentru folosire de informații nedestinate publicității (DOCUMENT)

12 Jan 2024 1967

Consilierul detașat toamna trecută de la Consiliul Județean își va continua activitatea în Prefectura Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 759

Retrospectivă 2023 Primăria Constanța Decizii controversate,fonduri europene pierdute, demisii și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva edilului Vergil Chițac

05 Jan 2024 1559

Investitorul, inactiv fiscal Consiliul Local Constanța a oprit construcția unui bloc de 3 etaje pe un spațiu din stațiunea Mamaia, zona Satul de Vacanță (DOCUMENT)

29 Dec 2023 4943

Licitații publice Serviciul de mentenanță a sistemului de plată a parcărilor publice prin sms din municipiul Constanța, scos la licitație pentru suma record de 380.729 euro!

28 Dec 2023 1026

Ședință CLM Prelungirea cu 12 luni a contractului dintre Primăria Constanța și firma care administrează Cimitirul Municipal, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

26 Dec 2023 1543

Ședință CLM Consilierii locali decid după Crăciun, dacă Omonia Trading SRL va cumpăra un teren din Mamaia. Legături cu Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1046