Administratie locala

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, la Conferinţa „Economia circulară în România“

 Astăzi, 05  octombrie 2017 la Universitatea Politehnică din Bucureşti a avut loc Conferinţa Economia circulară în România organizată de catre Ministerul Mediului în colaborare cu Comisia Europeană, sub auspiciile Programului RO04 – Reducerea substanţelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014.
 
În cadrul conferinţei s-a avut în vedere atât contribuţia instrumentelor realizate prin proiectele programului RO04 la realizarea obiectivelor economiei circulare, cât şi aspect importante privind finanţarea tranziţiei către o economie circulară, oportunităţile şi potenţialul acesteia pentru România, cu participarea unor experţi renumiţi în domeniu.
 
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a participat în calitate de prim vicepresedinte al Asociaţiei Comunelor din Romania la această conferinta, fiind primul raportor român din partea Comitetului Regiunilor pentru pachetul “Economie circulară”.

„Trecerea de la „economia liniară”, cea în care producem, utilizăm și apoi aruncăm, la „economia circulară”, cea în care resurse importante conținute în deșeuri sunt păstrate în circuitul economic, este foarte importantă atât din motive economice cât și de protecție a mediului în Uniunea Europeană. În momentul lansării de către Comisia Europeană, a Comunicării «Spre o economie circulară: Un program zero deșeuri pentru Europa» în luna iulie 2014, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor, mi-am arătat disponibilitatea de a pregăti opinia CoR asupra acestui document din partea Comisiei ENVE, înțelegând importanța pe care o are economia circulară în UE. Relansarea unui nou pachet „economie circulară” in luna decembrie 2015, a însemnat o lărgire a domeniului în care sunt necesare măsuri și acțiuni eficiente pentru ca dezideratul Comisiei și al Statelor Membre să poată fi îndeplinit.

Această transformare a economiei se va traduce în transformarea țărilor, regiunilor și orașelor noastre, în schimbarea modului de abordare a afacerilor, iar aceste modificări vor trebui explicate tuturor cetățenilor, subliniind necesitatea și beneficiile pe care le vor avea.

În calitate nu doar de primar al comunei Cumpana, dar si de reprezentant al celor 2853 de comune ale Romaniei, va informez ca acestea ocupa 80 % din teritoriul Romaniei cu o populatie de 49,8 % din populatia Romaniei. Ceea ce este cea mai grea problema in acest moment este lupta de a schimba mentalitatea populatiei din mediul rural de a instrui absolut toti locuitorii comunelor sa colecteze selectiv deseurile pentru a putea fi reciclate.  Deseurile reciclate sunt valorificate in procent foarte mic ceea ce duce la nevoia de a transporta la depozitele ecologice cantitati mari de deseuri nereciclate si achitarea de catre unitatile administrativ- teritoriale a sumelor mari pentru depozitare, sume pe care primariile nu le detin. Este bine cunoscut și faptul că, la momentul actual, există probleme și în atingerea țintelor și că multe regiuni și localități fac eforturi pentru atingerea țintelor actuale. Este evident că aceste regiuni și localități vor avea nevoie de ajutor și în viitor, dar cu toții, chiar și cei mai performanți dintre noi, avem nevoie de stabilirea unui cadru legislativ și a unor ținte pe termen lung foarte clare, dându-ni-se astfel posibilitatea de a ne călăuzi cetățenii și de a ne realiza planurile de investiții în vederea evaluării stadiului în care ne aflăm și de a vedea unde avem nevoie de ajutor. Menționez faptul că, din punctul de vedere al Asociației Comunelor dar și al meu personal, ca primar al unei comune din județul Constanța, preocupat în permanență de problemele economice, sociale și de mediu, economia circulară este importantă, iar prevederile legislației europene, pentru a putea fi implementate la nivel local, trebuie să fie clare, mai ales în ceea ce privește etapele următoare. Personal, cred ca nu este posibil ca pana in anul 2020 sa atingem tinta de reducere a deseurilor de pana la 50 %.

Pledez de asemenea pentru: revizuirea Directivei privind proiectarea ecologică, însoțită de stimulente pentru a pune pe deplin în aplicare principiul „poluatorul plătește”, precum și consolidarea principiului responsabilității extinse a producătorului sunt considerate elemente-cheie pentru a progresa către o societate fără deșeuri; poluatorul trebuie sa plateasca pentru faptul ca pe teritoriul Romaniei sunt exploatate resursele natural de catre marii producatori si intreprinzatori, lasand firele de apa poluate un teritoriu accidentat, plin de gunoaie lucru pentru care primariile platesc amenzi din resursele financiare insuficiente, si din care trebuie sa implementeze si proiecte precum cele de alimentare cu apa, canalizare, energie, drumuri, scoli, gradinite, si nu sa plateasca pentru cei care se imogatesc si lasa dezastrul natural in urma, stabilirea unor obiective obligatorii de prevenire a generării de deșeuri; pe rolul esențial al autorităților locale și regionale în ceea ce privește managementul deseurilor si achizițiile publice ecologice, care ar putea fi sprijinit prin stabilirea unor obiective obligatorii în acest sens. Asociația Comunelor își reafirmă sprijinul deplin asupra necesității și beneficiilor tranziției către o economie circulară, așa cum au fost evidențiate în cadrul Platformei europene la nivel înalt pentru utilizarea eficientă a resurselor (EREP). CoR a reamintit că aceasta este o succesiune logică a angajamentelor din Foaia de parcurs pentru o Europă eficientă a resurselor, care au fost dezvoltate în al 7-lea Program de Acțiune pentru mediu al UE (7 EAP). Suntem pentru un deplin parteneriat intre administratia publica locala si administratia publica centrala si intre intreprinderile de reciclare, parteneriat care sa contribuie la un mediu curat si la o populatie a Romaniei sanatoasa. Dezvoltarea unei economii circulare este cheia pentru atingerea tuturor obiectivelor de eficiență a resurselor, asigurându-se că economia poate crește și, de asemenea, poate deveni mai puțin dependentă de resurse primare, ceea ce duce la o mai bună protecție a mediului“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mircea Sorin Biban, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, vizită de lucru la Cumpăna. Ce a discutat cu primarul Mariana Gâju (galerie foto)

23 Feb 2018 21

Un nou succes al comunei Cumpăna „Produs tradiţional dobrogean“ a devinit marcă înregistrată (galerie foto)

22 Feb 2018 473

De Dragobete, iubeşte româneşte! Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la un spectacol plin de emoţie

21 Feb 2018 274

Mai mulți primari din județul Constanța au primit diplomă de excelență „Primari de cinci stele“ în cadrul ACoR. Cine sunt cei premiați

19 Feb 2018 549

Proiectul de buget pe anul 2018, prezentat de Primăria Cumpăna Mariana Gâju - „Vom oferi servicii publice locale de calitate, realizate echitabil, transparent şi legal“ (galerie foto)

17 Feb 2018 706

Petrecere de Valentine's Day pentru tinerii din Cumpăna. Ce surprize le-a pregătit autoritatea publică locală

13 Feb 2018 525

Consilierii locali din Cumpăna, convocaţi în şedinţă. Nouă proiecte pe ordinea de zi

12 Feb 2018 135

Dezbatere publică, la Cumpăna. Iată ce vor analiza locuitorii

10 Feb 2018 633

Primarul comunei Cumpăna, la cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor (galerie foto)

01 Feb 2018 251

La iniţiativa Primăriei, fermierii şi gospodinele din Cumpăna vor avea asociaţii (galerie foto)

30 Jan 2018 648

Vasilică Cristocea, prezentat ca antrenor principal al echipei Victoria Cumpăna (galerie foto)

26 Jan 2018 1234

Investiţii pe fonduri europene Patru proiecte importante sunt în elaborare la Cumpăna

25 Jan 2018 275

Mica Unire, celebrată la Cumpăna „Nu vom uita niciodată să sărbătorim faptele de vitejie ale eroilor poporului român“ (galerie foto)

25 Jan 2018 584

Manifestări dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Cumpăna (galerie foto)

23 Jan 2018 605

Consiliul Local al comunei Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

19 Jan 2018 932

Dezbatere la Primăria Cumpăna Crescătorii de animale din comună vor avea asociaţie (galerie foto)

18 Jan 2018 623

Poezii, eseuri, expoziţie de desene Mihai Eminescu, omagiat la Cumpăna, de elevii Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu (galerie foto)

16 Jan 2018 542

Vizită de informare a delegaţiei Primăriei Cumpăna în judeţul Harghita „Este o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii“

13 Jan 2018 265

Consiliul Local Cumpăna, convocat în ședință extraordinară

05 Jan 2018 479

În ajunul Crăciunului, Primăria Cumpăna a adus zâmbetul pe buze copiilor şi bătrânilor din comună (galerie foto)

20 Dec 2017 714

Cu ocazia sărbătorilor Bătrânii şi familiile defavorizate din Cumpăna, sprijiniţi de Primăria şi Consiliul Local

18 Dec 2017 320

Moş Crăciun vine la Cumpăna cu daruri pentru copii, profesori şi bătrâni (galerie foto)

18 Dec 2017 700

Consiliul Local al comunei Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce prevăd proiectele care se află pe ordinea de zi

15 Dec 2017 1456

Primarul comunei Cumpăna, la Conferința finală a programului intitulat RO 10, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

13 Dec 2017 525

O mână de ajutor dată de administraţia locală din Cumpăna copiilor aflaţi în situaţie de risc sau de abandon şcolar (galerie foto)

12 Dec 2017 374

Echipamente noi pentru sportivi „Clubul Sportiv Victoria Cumpăna a obţinut rezultate deosebite pe plan naţional şi internaţional“ (galerie foto)

11 Dec 2017 748

Liceul ”Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, la ceas aniversar

07 Dec 2017 577

Feeria sărbătorilor de iarnă a cuprins Cumpăna. Moş Nicolae a venit încărcat de daruri la copiii din comună (galerie foto)

07 Dec 2017 676

Tradiţie şi istorie de 1 Decembrie la Cumpăna (galerie foto)

01 Dec 2017 790

Relaţii internaţionale şi proiecte importante pe agenda administraţiei locale din Cumpăna

29 Nov 2017 297

Ziua României, sărbătorită la Cumpăna Slujbă de Te Deum, depunere de coroane şi spectacol al ansamblului „Muguraşii Cumpenei“

29 Nov 2017 615

Consiliul Local al comunei Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

24 Nov 2017 909

Micii fotbalişti de la Cumpăna, campioni de toamnă în întrecerea juniorilor D2

21 Nov 2017 499

Cumpăna, mai bogată cu 4.600 de pomi „Programele de plantare au în administraţia publică locală un partener de nădejde“ (galerie foto + video)

20 Nov 2017 969

Consiliul Local Cumpăna, convocat în şedinţă extraordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

10 Nov 2017 751

Cumpăna, gazda fazelor judeţene a două evenimente sportive Copiii, îndemnaţi să adopte un stil de viaţă bazat pe sport (galerie foto)

06 Nov 2017 852

Cumpăna, gazda unei delegaţii din China Oaspeţii, întâmpinaţi cu pâine şi sare, ţuică şi plăcintă dobrogeană (galerie foto)

31 Oct 2017 898

Proiecte realizate doar în proporţie de 28 la sută sau în curs de finalizare Se caută sursă de finanţare pentru Centrul de Tineret din Cumpăna (document)

26 Oct 2017 439

Ziua Armatei, marcată solemn la Cumpăna „Urez militarilor respect, cinste, demnitate, credinţă în apărarea pământului românesc“ (galerie foto)

26 Oct 2017 1026

Bucurie mare pentru şase familii din Cumpăna. Primarul Mariana Gâju le-a înmânat cheile locuinţelor ANL (galerie foto)

26 Oct 2017 1229

Sportivi din localitate, cu rezultate deosebite „Comuna Cumpăna răspunde «prezent» sportului!“ (galerie foto)

16 Oct 2017 1017

Faptă creştină în ajunul prăznuirii Sfintei Parascheva Cinci copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna (galerie foto+video)

14 Oct 2017 1468

Primarul Mariana Gâju, un nou mandat în fruntea Consiliului Director al Filialei Constanţa a AcoR (galerie foto)

04 Oct 2017 1493

Cumpăna, locul întâi la secţiunea „Bucătărie tradiţională“ din cadrul Festivalului de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

02 Oct 2017 1255

Cu voluntariat sau cu susţinerea ANL Noi locuinţe prind viaţă în comuna Cumpăna

28 Sep 2017 713

La Cumpăna s-a desfăşurat o conferinţă în cadrul campaniei naţionale „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială“ (galerie foto)

26 Sep 2017 2878

Anunţ pentru locuitorii comunei Cumpăna

21 Sep 2017 1997

Mariana Gâju și Decebal Făgădău, prezenți la Comitetul European al Regiunilor

17 Sep 2017 807

Primarul din Cumpăna, la conferința autorităților regionale și locale pentru Parteneriatul Estic

13 Sep 2017 542

Prima zi de şcoală, plină de emoţie, la Cumpăna Primarul Mariana Gâju le-a cerut părinţilor să fie aproape de profesori (galerie foto)

12 Sep 2017 1655